Krátke ohliadnutie za cyklistickou sezónou 2007

Pre mňa bola sezóna roku 2007 v cyklistike pomerne bohatá, aj keď som nenaplnil niektoré svoje pôvodné plány.
Z technického hľadiska musím spomenúť, že na začiatku tejto sezóny som prešiel na cyklopedále s úchytom na tretry, t.j. na svoje pôvodné cyklistické sandále som si konečne namontoval „železo“. Tejto technike som sa dlho vyhýbal, ale musím jasne povedať, že jej výhody som okamžite ocenil. Mrzelo ma potom, že som to neurobil skôr. Kým sa mi to však dostalo do krvi, nevyhol som pádom spôsobeným „zabudnutím“ na to, že mám nohy „pripnuté“ k pedálom (pri zastavovaní).
Sezónu som začal víkendovými výletmi do okolia, niekedy v marci. Myslím, že prvý bol výlet k hradu Oponice. Išiel som sám, cez Zbehy, Čakajovce a Dražovce. Až na hrad som síce nevyšiel (pod hradom v lese som si vybral nesprávnu cestu a nakoniec som sa rozhodol pokračovať k zámku v Lefantovciach). Pamätám sa, že spočiatku bolo slnečno a pomerne teplo, ale spiatočná cesta už bola poznačená mrazivým vetrom.
Potom nasledovali ďalšie víkendové výlety po okolí (tie vlastne tvoria jadro mojich cykloaktivít), a to všetkými smermi. Mám svoje obľúbené trasy, po ktorých jazdím. Sú to predovšetkým spojnice miest ako Alekšince, Rumanová, Báb, Veľké Zálužie, Pata, Šoporňa, Sereď, Hlohovec (špeciálne vyhliadka Šianec), Pastuchov, Lukáčovce. Ďalej tiež Čakajovce, Dražovce (kostolík na kopci), Podhorany a tiež smer na Piešťany. Tieto miesta som prešiel aj niekoľkokrát, v rôznych kombináciách a v rôznej dĺžke (od cca 30 km do cca 100 km). Väčšinou som jazdil sám, niekedy sa ku mne pripojili aj moji chlapci. S Rolandom som bol na výlete do Piešťan cez sedlo Havran, s Rudolfom a Viliamom som jazdil po „južnej“ trase.
Za vrchol roka v cyklistike by som považoval augustovú dovolenku v Chorvátsku (región Zadaru, stredná Dalmácia), na ktorú sme si vzali s Rudkom aj bicykle a urobili sme tam niekoľko pekných cyklovýletov po okolí mestečiek Tribunj a Vodice. Počas toho týždňa, čo sme tam boli, sme prakticky každý deň jazdili. Aj keď to neboli na dĺžku žiadne rekordy, prešli sme veľmi pekné prírodné aj historické miesta.
Bol to už môj druhý cyklo-pobyt v Chorvátsku, pred dvoma rokmi sme s Rolandom jazdili so základňou na ostrove Murter.
Po dovolenke som ešte urobil zopár jázd po okolí, ale to sa už zhoršovalo počasie, a posledné dve jazdy v októbri už boli v znamení chladu, silného vetra a šľahajúcich kvapiek dažďa.
Nepodarilo sa mi v tejto sezóne zrealizovať zámer etapovej cyklojazdy do Košíc, to ostáva otvorené.

Róbert Nádaskay, 15.december 2007