MFK Dubnica nad Váhom - FC Nitra

11.kolo futbalovej Corgoň ligy - jesenná časť
4.október 2008, so.

Konečný výsledok 1:2 (0:2)
Góly: 82.Porázik - 14.Liluašvili, 27.Čeman
Vylúčení: ŽK: 70.Nosek - 51.Tóth, 90.Liluašvili; ČK: 90.Švrček (NR)
Rozhodovali: G.Michlian - R.Csabay, T.Mókoš - M.Vlk
Delegáti: L.Benedikovič, D.Krchňák
Divákov: 1670

Zostavy:
Dubnica: Richard Zajac - Igor Obert (76.Marek Kuzma), Peter Jánošík, Martin Nosek, Marián Zimen (43.Petr Zapalač) - Igor Držík - Tomáš Zápotoka, Mouhammadou Seye, Ján Zápotoka - Andrej Porázik, Peter Kiška (61.Erik Grendel)
Nitra: Lukáš Hroššo - Ján Harbuľák, Adrián Čeman, Ján Štajer, Marián Ďatko - Irakli Liluašvili, Martin Tóth, Pavol Kopačka, Ľuboš Kolár (73.Michal Jakubjak) - Miroslav Barčík (90.Roman Švrček), Róbert Rák (84.Karol Karlík)

Na pociatku bolo Slovo. To Slovo bolo u Boha a to Slovo bol Boh. Ono bolo na pociatku u Boha a bez neho nepovstalo nic z toho, co povstalo...
Ani neviem preco zacinam tuto reportaz takto biblicky. Kedze vsak je to jedno z najkrajsich citani evanjelia – nezaskodi si ho pripomenut aj na tomto mieste. Evanjelista tu pise o Slove proroka, ktory predpovedal prichod Spasitela Jezisa. A o tom, ze toto je zaciatok vykupenia ludstva.
Na pociatku tohto pribehu bolo tiez slovo, ale take smskove. V sobotu rano som si dal mobil na nabijacku, a aj som si ho zapol, lebo v piatok som ho mal uz dost dlho vypnuty, ked tu zrazu 2 smsky. A ta druha od Janca, nasho predsedu: “V Dubnici hram v zaklade. Na pravej strane obrany.” Uff, slovo ako hrom. Nebolo to sice slovo s velkym S, ako ked ho v biblii vyslovil evanjelista, ale bola to slovo, ktore tiez znamenalo zaciatok dufajme uspesnej futbalovej kariery nasho predsedu. Pretoze po mnohych rokoch v mladeznickom futbale a vybornych vykonoch v B-muzstve FC Nitra mal predseda v sobotu zaznamenat prvy ligovy start. Pre mna, futbaloveho fajnsmekra, to bola informacia ako hrom, a hned som zacinal rozmyslat, co urobit pre to, aby som sa mohol zucastnit. Kedze to pasovalo do sobotnajsieho planu mojej rodinky, ktora mala absolvovat presun do Nitrice, zostavalo vybavit uz iba zopar drobnosti:
- pomoct Majovi na stavbe s dokoncenim komina a vylozit este nejake hrady na strechu
- najst nejaky dobry spoj do Dubnice tak, aby z neho bol aj pripoj do Banoviec pre Ludku a Patka a taky, aby sa stihla aj robota aj pobalenie
- vybavit dobre pocasie, aby cely den neprsalo, lebo to by nebolo moc dobre.
Klaplo to. O 13,12 sadam do euroregio vlaku v Devinskej Novej Vsi, na hlavnej stanici v BA ma uz cakaju Ludka s Patkom. Do Trencina Patuvoo cestu prespinkal. Nalozil som ich do banoveckej “Janky” a ja som uz bezal na osobny vlak do Dubnice. Kyvaniu z druheho trencianskeho nastupista na prve nebolo konca kraja, uz som mal pocit ze sa zapoji aj tetuska, ktora sedela v “Janke” pri okne blizsie ku mne ako Lu a Pa. Napokon sa vlacik pohol a ja som uz videl iba usmiate tvaricky mojich dvoch najdrahsich. Ahojte, vecer som pri vas.
V Dubnici som bol uz o 16,00 hod., cize hodinu a pol pred zapasom. Casu do zapasu dost, no aj tak som sa vybral priamo ku stadionu. Kedze som tu nikdy nebol, chcel som si to tu aj trosku obzriet. A tiez zhliadnut aj rozcvicku hracov a odfotit nejake hviezdy (ak sa Porazik, Rak, alebo Barcik tak daju nazvat). Takyto skorsi prichod na stadion pred zapasom sa mi osvedcil uz kedysi davno, este ked som chodil do Trnavy na zapasy slavnej Peczeho druziny, ktora siahala v tych casoch na titul. Bolo to dobre, pretoze ked pridem na futbal 5 min. pred zaciatkom, kym sa rozkukam, popozeram zostavy, kto kde hra, nieco si odfotim, je polcas. A druhy ubehne este rychlejsie nez prvy, a potom z toho futbalu uz clovek ani vela nema. Aj nedavno na zapas Trnava – Slovan sme sli s kolegom skor a aj jemu sa to pozdavalo, kedze bol v Trnave prvy krat. A veru dobre som aj teraz v Dubnici....
Sok pre mna bol, ze hodinu a 15 min. pred zapasom bolo vsetko este dokoran pootvarane. Brana od parkoviska, schodistia na novu tribunu od sidliska, tribuna. Proste mohol som si tu korzovat kolko sa mi zachcelo, hadam aj na tartanovu drahu odbehnut si 100-vku ala Usain Bolt alebo hodit diskom by mi nikto nezakazal. Najvacsia sranda bola, ze na tribunach uz sedeli dvaja domaci tinedzeri (asi Tom a Dzeri), neviem ci sa nudili alebo tiez boli taki nedockavi futbalu. Vybehol som teda hore na tribunu a premyslal, co urobit. Ci tu uz zostat do zapasu a usetrit na vstupnom, ci sa ist niekde “schovat”, ci nebudem mat z toho zle ak tu niekto pride, alebo ci si ist normalne kupit listok ak sa vobec uz predava a vratit sa. Ti chalani sediaci hore nado mnou si s tym zjavne problemy nerobili a zabavali sa na akomsi dvd prehravaci alebo mini pocitaci.
Vyhrala u mna sanca usetrit na vstupnom, vsak som Slovak nie? A zostal som dolu na tribune s tym, ze ak by niekto prisiel a pytal sa, ci mam listok, povedal by som, ze sa este nepredavali a isiel by som si kupit potom. Zjedol som rohliky od Luluu (dakujem, vyborne boli), vypil dzusik, pustil internet a pozeral nejake vysledky. Nepreslo hadam ani 15 minut, ked tu zrazu, zacali sa akysi ludkovia trusit vo vacsom pocte na hraciu plochu. Na tom vyludnenom stadione vyzerali dost komicky ako sa tam prechadzali, pohupovali sa na travicke, obzerali mraky nad Dubnicou. Ja som ich nenapadne fotil, ked tu zrazu, jeden z nich sa akosi blizsie zahladel smerom ku mne (na par sekund som zatajil dych, reku ci ma spozna). Usmev od ucha k uchu a okamzita chodza ku mne..:
“Ty co tu robis, co si ma zas dosou darmo znervoznuvat?” vyliezlo z neho pravou ortodoxnou nitrancinou. Bol to on, nasich srdc sampion, nasa hviezda jasna pod dubnickymi mrakmi, futbalovy mag na zelenych lukach, Romeo mladej ciernookej Ivanky, nadseny student hnojarskej akademie a nekonecny lychaparsky aktivista – Janco Harbulak.
Prehodili sme iba zopar slov, to viete, profesionali sa nemozu pred zapasom nejako zvlast rozptylovat, a uz zasa zmizol aj so spoluhracmi, aby sa o niekolko minut uz obleceni vo futbalovej vystoji prisli vsetci rozcvicit pred samotnym zapasom. Fotografujuc co mi sily a nie prilis prijemne pocasie dovolili som rozmyslal, ci bolo dobre ze ma Jano zbadal alebo nie. Povodne som sa mu chcel totiz odtajit a prekvapit ho reportazou a fotkami na lychape, ale zasa ked ma zbadal a odhalil, tiez som bol rad ze Jano vie, ze ho prisiel pri jeho prvom ligovom starte aspon jeden lychapar povzbudit.
Zazalo sa umele osvetlenie, poprichadzali aj dalsi divaci, takze som tam uz nebol sam, nastupili zakladne zostavy, prisli aj rozhodcovia, skratka, zapas sa zacal. Trosku nervozne z oboch stran, predsa len obe muzstva stoja dost nizko v tabulke, takze taky podvedomy strach z dalsich prehier trosku zvazuje nohy. Najma brankar mi Hrosso neustalymi pokrikmi na obranu pripadal uplne vyplaseny, ale asi dostal pokyny, ze si ma dirigovat liniu pred sebou. Dubnica predsa len ako domaca zacala utocnejsie, aj ked Nitra mala tiez vyborne akcie a dokonca aj sancu. Tusim Liluasvilli bol prvym, kto mohol nieco menit na skore. Janco mal hned na zaciatku vyborne tahy smerom dopredu, raz nenapadny, ale druhy krat poslal perfektny dlhy pas dopredu az na utocnika, finalna faza vsak nevysla. V obrane mal nelahku ulohu, zo zaciatku sa najviac pri nom pohyboval Porazik, neprijemny typ utocnika, ktory si svojou mohutnou postavou vie vydobit svoje. Veruze ked sa v nejakej 10-tej minute hodil v sestnastke po Janovom zakroku na zem, nebolo mi vsetko jedno. Uz som pozeral na sudcu, ci nepiska penaltu. Veruze nejeden slovensky sudi by bol toho schopny. Nastastie tento pan Michlian rozhodil rukami a ja som si vydychol. Potom uplne necakane zbehol Kolar po lavej strane (inak mlady “Koleso” ma velmi prijemne prekvapil, hadam najviac zo vsetkych Nitranov, hral vyborne, bolo ho plne ihrisko a tahal vela akcii), odcentroval a Liuasvilli poslal Nitru do vedenia. Uz o par minut bolo 0:2, ked po rohu hlavou trafil Ceman. Super, pomyslel som si. To sa hned inak hra celemu muzstvu, ked dava goly. A na Nitranoch to bolo aj vidiet, hrali vcelku s prehladom a dovolovali si aj individualne. Kolar s Barcikom, vzadu Jano Stajer, vyborne vykony si myslim. Dubnica sice hryzla a mala aj dobre sance, ale akosi jej nebolo sudene. Jednu hlavicku tam super vyskrabol Hrosso, jednu cistu sancu biely zadak kopol tesne vedla branky Nitry.
Druhy polcas chcela Dubnica este viac pritlacit, ale nebolo to ono. Zapotokovci ani Seye nemali svoj den. Pre mna sa zapas skoncil v nejakej 70 min.,, kedy som musel odist, aby som stihol vlak 19,01 smer Trencin. Inak by som sa domov (v tomto pripade do Nitrice) nedostal. Vysledok som samozrejme vedel priebezne, kedze som bol on-line. Dubnica teda este korigovala, ale Nitricka si uz nenechala 3 body vziat.
Predseda sa mi lubil, vykon by som ohodnotil na jednotku. Objektivne, na prvy ligovy start tam bolo dost sebavedomia, taku klucku jak vzadu v 2. polcase by si nedovolil hadam ani Martin Skrtel, vyborne nahravky (ak si dobre pamatam tak jedna jedina nepresna za cely zapas), viacero vynikajucich obrannych zakrokov v pravy okamih. Pacilo sa mi hlavne odhlavickovanie polovysokej lopty na roh este v prvom polcase pred Porazikom, ktory by inak daval asi do prazdnej branky. Vyborne bolo zblokovanie strely spoza sestnastky jedneho z Dubnicanov tiez v prvom polcase, a to takym polosklzom, pricom super bolo hlavne to, ze Nitra z toho profitovala ziskanu loptu a rychly brejk. Neomylny bol predseda vo vzduchu, myslim ze vyhral vsetky hlavickove suboje. Skratka na jednotku. Ale tiez aby som len nechvalil, do buducna odporucam pristupovat k utocnikom rychlejsie, predsa len najlepsie sa im vypichuje lopta v momente, ked si ju este len preberaju. A este vacsia akceleracia a rychlost tiez nie su na skodu, u obrancu si myslim zaklad uspechu. Neviem predseda, da sa s rychlostou nieco robit ci to je uz maximum?
Apropoo, a ta strela v 2. polcase – bomba ako pri Verdune, sice do nebies, ale super. Super hlavne to, ze sa vobec predseda k nej dostal, ved kolko obrancov zaznamena v zapase takuto strelu? Super bolo aj to, ze pri troche stastia to mohlo ist kludne na branu, a to by mal Zajac veruze ine problemy, pretoze razancia jej nechybala. A super bolo aj to, ze v tomto pripade aj ked letela do nebies, ale zakoncil sa utok, ziskali sa nejake sekundy a v konecnom dosledku to tiez prispelo k vitazstvu.
Cize predseda, gratulujem k vykonu. Na zaver pripajam este hodnotenie k vykonu obrany a slova Mariana Sutteho stiahnute z webu fcnitra.sk na Janovu adresu:
„Pred brankárom Hroššom stála novozložená obrana. Stopérske posty obsadili skúsení Čeman a kapitán Štajer, na krajoch ich podporovali Ďatko a netradične na pravej strane Ján Harbuľák, ktorý je z rezervného mužstva známy ako pevný pilier stredu obrany. Na ligového nováčika si nepočínal zle, v závere prvého polčasu viackrát zažehnal nebezpečenstvo pred brankárom Hroššom. „Harbuľákovi som chcel dať šancu, pretože je to vhodný typ do defenzívy. Na ihrisku vyniká bojovnosťou a pracovitosťou. Vidím v ňom veľkú perspektívu,“ okomentoval Süttö zaradenie mladého nitrianskeho odchovanca do základnej zostavy.”

(ospravedlnujem sa za chybajucu diakritiku, ale na nasom eee sa lahsie pise bez nej)

Hlasy:
Peter Gergely (tréner Dubnice): „Podarilo sa nám súpera dostať pod tlak. V prvom polčase sme mali šance na góly, ale tie dali hostia z prvého vážneho protiútoku a potom paradoxne, keď sme mali výškovú prevahu, skórovali zo štandardky. Súper v druhej polovici dobre bránil, dlho sme sa nedokázali presadiť. Kontaktný gól prišiel neskoro, náš tlak bol zväčša platonický, takže neúspešne sme chytali zajaca za chvost.“
Ján Ilavský (asistent trénera Nitry): „Pri mužstve sme noví tréneri a chceli sme, aby sa naše mužstvo presadilo. Bol to dôležitý zápas, v ktorom nám vyšla kvalitná defenzíva. Je to náročný spôsob hry, no zvládli sme ho, lebo sme sa poučili z chýb v predošlých stretnutiach. Kvalita nášho mužstva sa zatiaľ dostatočne neprejavila v postavení v tabuľke.“

Výsledky ostatných zápasov 11.kola: MFK Košice - 1.FC Tatran Prešov /5:5/, MFK Ružomberok - ŠK Slovan Bratislava /1:1/, FK Dukla B.Bystrica - FC Spartak Trnava /0:1/, FK DAC 1904 Dun.Streda - MŠK Žilina /2:0/, FC ViOn Zlaté Moravce - FC Artmedia Petržalka /0:5/

Fotodokumentácia (výber):




© Text: Daniel Zajko, Foto: Daniel Zajko, www.profutbal.sk

HLAVNÁ STRÁNKA
ŠPORT