FK Dukla Praha - Slezský FC Opava

22.kolo futbalovej II.ligy
9.apríl 2010, pi.

Konečný výsledok 1:1 (1:1)
Góly: 23.Malý - 16.Schaffartzik
Vylúčení: ŽK: 43.Gedeon - 41.Mezlík, 54.Čáp, 87.Klesnil
Rozhodovali: J.Bílek - E.Ubias, Z.Koval
Delegáti: K.Fischer
Divákov: 250

Zostavy:
Dukla: Martin Svoboda - Jan Vorel, Michal Šmíd, Peter Mičic - Pavel Hašek, Patrik Gedeon, Ondřej Šiml, Petr Malý, Tomáš Berger (61.Tomáš Kulvajt) - Dani Chigou (73.Pavel Vrána), Jan Svatonský (83.Marek Hanousek)
Opava: Otakar Novák - Radek Mezlík, Martin Uvíra, Vladimír Čáp - Robin Wirth, Jaroslav Kolínek (64.Luboš Horka), Jan Schaffartzik, Michal Gonda, Václav Zapletal - Zdeněk Klesnil (90.Jan Tkadleček), David Korčián (46.Ondřej Bíro)

Posledný deň pracovného (či skôr študijného) týždňa, tak ako aj ostatné piatky v tomto letnom semestri, trávim prevažne kvasením na „K17L“, prerušeným iba rýchlym obedom v internátnej jedálni. Poobede mám v pláne skočiť na futbal, v tradičnej piatkovej predohrávke II.ligy sa na Juliske stretne domáca Dukla s Opavou, ktorá sa, podobne ako jej pražský súper, pohybuje v pokojnom strede tabuľky.
Intrák opúšťam krátko pred trištvrte na štyri, do Dejvíc sa veziem kombináciou busov MHD a vlakovej linky Praha-Libeň – Roztoky. Na riedko zaplnený štadión Na Julisce prichádzam približne 10 minút pred výkopom, chvíľku sa kochám panorámou severu Prahy, umocnenou slnečným počasím a takmer jasnou oblohou, nato zaujímam miesto pod hlavnou tribúnou. Hlásateľ medzitým vymenúva zostavy oboch mužstiev, členov ich realizačných tímov, rozhodcov i delegátov z futbalového zväzu. Zmieňuje sa o poslednom domácom zápase so Žižkovom i porážke v uplynulom kole na pôde Sokolova. V súvislosti s Opavou spomína kolekciu 9 remíz v prebiehajúcom ročníku, čo ju stavia do pozície „remízového kráľa“. O Opave treba povedať, že z hľadiska futbalového zažila už aj lepšie časy – v 90.rokoch a na prelome tisícročí, či už ako Kaučuk alebo SFC, bola stabilným účastníkom českej I.ligy a iba druhým klubom zo Sliezska, ktorému sa pošťastilo hrať v najvyššej súťaži (tým prvým bol ešte za Československa TŽ Třinec).
Stretnutie začína výkopom domácich, hrajúcich v rovnakých bielych dresoch ako používa Real Madrid, o 16:30 hodín. V samom úvode je iniciatíva na strane nabudenej Dukly, ktorá sa už v 3.minúte dostáva do šance – Svatonský centruje do päťky na Gedeona, ktorého strelu však obrana Opavy zblokovala. Neúspechom skončila aj kombinácia dvojice Berger – Hašek. Hra sa následne presunula medzi šestnástky, rýchle výmeny končili nepresnosťami na oboch stranách, z čoho nadšení neboli najmä pokrikujúci duklácki fanklubáci. V 16.minúte sa prekvapivo do vedenia dostala Opava, keď zo štandardky zahrávanej z pravej strany pokutového územia Dukly poslal Čáp loptu do malého vápna, odkiaľ slabo pokrytý Schaffartzik strelou k tyči prekonal gólmana Svobodu. Krátko nato sa na opačnej strane hriska k zakončeniu dostal Chigou, s jeho hlavičkou si však Novák poradil. Koniec tesného vedenia Opavy prišiel v 23.minúte, keď sa po dlhom oute Hašeka do 16-ky hostí lopta odrazila na pripraveného Malého, skórujúceho prudkou strelou k pravej tyči. V 28.minúte mohol hostí opätovne do vedenia posunúť Gonda, ale loptu pred ním stihol odkopnúť gólman Dukly Svoboda. Päť minút nato hlavičkoval domáci Chigou priamo na pripraveného Nováka. Chigou sa vo veľkej šanci ocitol aj v 42.minúte po pase Malého, sám zoči-voči opavskému brankárovi však zaváhal. Prvý polčas teda skončil nerozhodne.
Po polčasovej prestávke, v priebehu ktorej pozorujem pribúdanie oblačnosti od severu a počas ktorej sa citeľne ochladilo, očakávam väčšiu aktivitu domácich, no narozdiel od živšieho priebehu hry v prechádzajúcom dejstve sa tempo akosi spomalilo, u oboch mužstiev sa kopili chyby a nepremenené šance. V 47.minúte zahral pokutový kop spred 16-ky hostí veľmi zle Malý, nato na opačnej strane po Schaffartzikovom strieľanom centri vo vyloženú šancu nepremenil Zapletal a rovnako pochodil aj Uvíra so svojou strelou vedľa pravej tyčky Svobodovej brány. Sľubnú príležitosť zvýšiť skóre (a prípadne rozhodnúť zápas) mali Slezania v 59.minúte, keď sa po akcii Zapletala dostal k strele Bíro – trafil však iba bočnú sieť. Neujali sa ani nepresné strely Mezlíka a Gondu z diaľky. V 77.minúte po krížnom centri Svatonského na roh päťky z voleja netrafil poodkrytú bránku hostí Šiml. Už po troch minútach mal druhý gól Dukly na kopačke Gedeon, ktorého strelu po priťuknutí Hašeka opavský brankár Novák len s námahou vyrazil. V 84.minúte sa azda k poslednej strele zápasu dostal Wirth, páliaci vedľa tyčky.
Slezania si v závere zápasu postrážili remízu a z Prahy si odvážajú cenný bod. Moje kroky zo štadióna Dukly tentoraz nevedú ďaleko, iba k autobusovej zastávke, odkiaľ sa totálne natrieskanou 131-kou veziem na Hradčanskú. Do Holešovíc pokračujem električkou. Po návrate na Pelc-Tyrolku potom nevychádzam z údivu pri pohľade na čriedu oviec a kôz, pasúcich sa na trávniku poniže budovy internátu.

Hlasy:
Luboš Kozel (tréner Dukly): ???
Jaroslav Horák (tréner Opavy): ???

Výsledky ostatných zápasov 22.kola: FC Vysočina Jihlava - FK Viktoria Žižkov /2:0/, FK Baník Most - FC Vítkovice /1:0/, FC Hradec Králové - FK Baník Sokolov /5:0/, MFK OKD Karviná - FC Graffin Vlašim /3:0/, FC Tescoma Zlín - FK Ústí n.Labem /1:2/, FC Hlučín - AC Sparta Praha "B" /0:1/, FC Zenit Čáslav - FK Fotbal Třinec /3:2/

Jedeme na Duklu
Opava, 9.apríla 2010 - Dnes čeká naše fotbalisty velká bitva v hlavním městě, přesněji na pražské Jůlisce. Nebude to lehký zápas, už vzhledem k tomu, že trenérská dvojice Jaroslav Horák – Josef Mucha má řadu hráčů na marodce, navíc Zdena Partyš bude scházet kvůli karetnímu trestu.
Pojďme si připomenout, kdo nebude moci v Praze v nastoupit: Dušan Půda (problémy s kolem), Radim Nepožitek (stále bojuje s angínou), Milan Halaška (vazy v kotníku), Martin Neubert (koleno), Lukáš Krčmařík (koleno), Petr Cigánek, Rostislav Kiša (oba teprve začali s tréninkem. Prvně jmenovaný má za sebou dvou, druhý jednoměsíční absenci.). „Nedá se nic dělat. S různými absencemi se potýkáme od samého začátku jarní části,“ řekl trenér Jaroslav Horák. Pražská Dukla by měla nastoupit v kompletním složení. Před domácími diváky si bude chtít spravit reputaci za Sokolov, kde prohrála 1:0. Trenér Luboš Kozel má k dispozici kádr zkušených fotbalistů. Ligou ošlehaný je kapitán Patrik Gedeon, své v nejvyšší soutěži má odehráno Jan Vorel, pozor je třeba dát také na útočníky Svatonského, Kulvajta a hlavně Kamerunce Chigua. „Uvidíme, v jakém rozestavení Dukla nastoupí, někdy hraje se dvěma, někdy s třemi útočníky,“ poznamenal trenér a dodal: „Musíme si dát pozor hlavně na Kulvajta a Chigua.“ Poslední vzájemné utkání skončilo vítězstvím žlutomodrých 1:0, když jedinou branku zápasu vstřelil v 77.minutě Milan Halaška, ten ale bude stoprocentně na hřišti chybět.


Fotodokumentácia (výber):





© Text: Roland Nádaskay, Foto: Roland Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
ŠPORT