FK Dukla Praha - 1.SC Znojmo

10.kolo futbalovej II.ligy - jesenná časť
1.október 2010, pi.

Konečný výsledok 2:0 (0:0)
Góly: 75.Hanousek, 88.Šiml
Vylúčení: ŽK: 34.Šmíd - 2.Látal, 81.Kováč
Rozhodovali: J.Bílek - D.Pospíšil, M.Urban
Delegáti: J.Veltruský
Divákov: 465

Zostavy:
Dukla: Filip Rada - Michal Šmíd, Tomáš Pospíšil, Marek Hanousek, Pavel Hašek - Jan Vorel, Pavel Vrána (63.Tomáš Berger), Dani Chigou, Ondřej Šiml - Vojtěch Přeučil (80.Jan Svatonský), Petr Malý (90.Donat Laczkovich)
Znojmo: Vlastimil Hrubý - Todor Jonov, Zdeněk Mička, Radomír Trnovec, Zdeněk Látal (85.František Schneider) - Gregor Kováč, Lukáš Podzemský, Dominik Krhut (76.Matúš Minarech), Petr Zapalač - Roman Hříbek, Jan Šilinger

Povedali pred zápasom:
Co soudí o Znojmu trenér Luboš Kozel?
Luboš Kozel (tréner Dukly): „Znojmo je nováčkem, takže je pro nás trošku neznámé. Ani v kádru není nikdo se známějším jménem. Ale mužstvo mají velice kvalitní, protože dokázali postoupit z MSFL. Znojmo má svoji tvář, není to tým, který by se každý rok měnil. Viděl jsem ho na Spartě, viděl jsem ho v domácím utkání s Varnsdorfem a obě ta utkání měla společný rys: Znojmo dojelo na malou efektivitu v útočné fázi. Mají pohyblivé hráče v podobném rozestavení, jakým hrajeme my, a snaží se o kombinační a ofenzivní fotbal. Z tohoto pohledu nebezpeční jsou a ukázali to v posledním utkání v Karviné, kde vstřelili tři branky, což – jak víme – je velice těžké.“

Prázdniny, ktoré v mojom prípade trvali pomerne krátko, sa skončili, je čas vrátiť sa do Prahy. Napokon však, ako som zistil, na prvý výukový týždeň som dorazil zbytočne, okrem štvrtkovej telesnej sa totiž žiadna výuka nekonala. Ak by som bol dopredu kontaktoval našich kantorov, mohol som si ušetriť 5 dní doma. Nuž čo, budúci rok budem múdrejší (ak teda dovtedy moje „pražské obdobie“ neskončí). Keďže na futbale som v Prahe nebol už poriadne dlhú dobu, rozhodol som sa piatkovú nudu prebiť návštevou podvečerného zápasu Dukly na dejvickej Juliske. Spôsob dopravy nemením, najrýchlejšie je dostať k dejisku zápasu nasledovne: busom na Nádraží Holešovice, ďalej vlakom (S-linka) do stanice Bubeneč a odtiaľ pokračovať zase busom až k armádnemu športovému centru.
Počasie je dnes výborné, cez víkend mám v pláne zájsť na nejakú túru, tak snáď ešte deň-dva vydrží. Ako obvykle obchádzam hraciu plochu a usádzam sa pod hlavnou tribúnou. Ľudí je dnes akosi pomenej. Súperom Dukly, ktorá aktuálny ročník začala nad očakávania dobre a dnes hrá o prvé miesto v tabuľke druhej najvyššej súťaže, je Znojmo. Tým z juhu Moravy skončil v uplynulom ročníku MSFL prvý, v druhej lige je však skôr outsiderom. Stretnutie sa začína výkopom o 18:00 hodín, predtým ešte hlásateľ oznamuje zostavy oboch mužstiev, rozhodcov a delegátov a prítomných divákov pozýva na otváranie akéhosi športového areálu na Južnom Meste, na ktorom sa v exhibícii zúčastní aj prvé mužstvo Dukly.
Dukla, ako som už spomínal, hrajúca o prvé miesto, začala zápas aktívnejšie, už v 2.minúte vyslali domáci pred bránku Znojma dlhý center, ktorý však Vrána usmernil iba do hornej siete. Hostia sa osmelili v 6.minúte, cez domácu obranu sa pokúšal vystreliť Látal. V 12.minúte sa v šestnástke Znojma dostal k strele Malý, z rohu pokutového územia však našiel pripraveného gólmana Hrubého. Následne hráči Dukly poľavili z úvodnej aktivity, chvíľu sa hralo na rýchle výmeny bez výraznejších šancí a neskôr sa prejavili hostia, ktorý zo seba striasli počiatočný rešpekt. Znojmo sa v 25.minúte dokonca dostalo do sľubnej gólovej príležitosti, keď využilo prečíslenie, strela Kováča z malej vzdialenosti však zasiahla tyč domácej svätyne. Na opačnej strane nahrával v 32.minúte Přeučil za obranu Znojma na Vránu, ktorý strelou z uhla zasiahol bočnú sieť. Krátko nato mali Moraváci možnosť otvoriť skóre zo štandardnej situácie, strelu Yonova však Rada vytlačil na roh. S blížiacou sa polčasovou prestávkou Dukla opäť zabrala – najskôr v 38.minúte po rohovom kope hlavičkoval Vrána, obrana hostí však stačila vyraziť loptu z bránkovej čiary, ten istý hráč neskôr z „valnej hromady“ pred bránkou Znojma hlavičkoval tesne vedľa pravej žrde.
Šero pomaly prechádza do tmy, pohlcujúcej jasnú oblohu nad Prahou. Rozsvecujú sa reflektory a vzduch sa stáva čoraz chladnejším. To je to neskoré leto – cez deň relatívne príjemne teplo, ale podvečer a nadránom dobre že nemrzne. Čo sa týka hry, veľa sa oproti prvému dejstvu nezmenilo. Dukla mala v úvode päťnásobnú možnosť otvoriť „účet“ z rohových kopov, čomu však spoľahlivá defenzíva Moravanov bránila. Domáci mali tak ako v prvom polčase viac z hry, vytrvalo sa pokúšali prebojovať pred bránku Znojma, kde si však nevypracovali takmer ani jednu šancu. Až okolo 60.minúty sa v príležitosti ocitol Chigou, jeho hlavičku však gólman Hrubý vyrazil na roh. Po piatich minútach sa Svatonský prebil obranou hostí, nahral do päťky Chigouovi, jeho tutovka však bola vytlačená nad brvno. V 70.minúte vyslal delovku zo štandardky Berger, hosťujúci gólman Hrubý horko-ťazko vyrazil a poradil si aj s následným rohovým kopom Haška. V týchto minútach sa konečne hral napínavý futbal. Nehovoriac, že v 75.minúte sa konečne rozvlnila sieť znojemskej bránky – Hašek vhadzoval z outu cez dvoch brániacich hráčov na Přeučila, ten odcentroval z pravej strany do pokutového územia, odrazená lopta sa dostala k Hanouskovi a na jeho strelu k vzdialenejšej tyči už bol gólman Znojma krátky. Hneď nato skoro Znojmo, prekvapené inkasovaným gólom, dovolilo Dukle zvýšiť vedenie – Berger však hlavičkoval nepresne. Domáci v snahe o udržanie troch bodov hru ukľudnili, no tesne pred koncom nekoncentrovanému Znojmu vstrelili ešte jeden gól. V 88.minúte si po štandardke nabehol na dlhú prihrávku Šiml, ktorý spoza prekvapenej obrany z krátkej vzdialenosti nezaváhal. Nasledovalo taktické striedanie v radoch Dukly a nato rozhodca odpískal koniec stretnutia. Zápas to bol celkom dobrý, potešili tri body pre pražskú Duklu a tiež fakt, že týmto víťazstvom sa posunula na prvé miesto druholigovej tabuľky. Minimálne do zajtrajška, druhá Vlašim ma zápas k dobru.
Z Julisky kráčam peši na „kulaťák“, dav opúšťajúci štadión sa rozplýva v uličkách medzi rodinnými domami a radovou zástavbou Dejvíc. V Bille pri ČVUT nakupujem potraviny a do Holešovíc pokračujem už električkou, keďže len nedávno konečne sprevádzkovali úsek trate Dejvická – Letná. Zajtra očakávam návštevu otca, ktorý mi má priviezť nejaké veci.

Hlasy:
Luboš Kozel (tréner Dukly): „První poločas jsme nehráli dobře, byly jsme zbytečně netrpělivý, míče jsme kazili už v přechodové fázi. Soupěr toho dokázal využívat, jeho přechod do útoku byl velmi dobrý, nám to dělalo problémy a dá se říct, že první půli jsme přežili se štěstím. Byla tam tyč a ještě jedna situace, kdy Filip Rada chytil po souboji zblízka, tyhle chvíle jsme přežili se štěstím a ke konci poločasu jsme byly lepší. Šanci tam měl Pavel Vrána, ale neproměnili jsme, takže po poločasu 0:0. Mužstvo potřebovalo uklidnit, hráči byly nervózní, druhý poločas byl svou úrovní nesrovnatelný a už v jeho průběhu jsme dotlačili Znojmo pod tlak. Branky byly jenom vyústěním tohoto tlaku. Jsem rád, že druhá půle byla daleko lepší a že jsme dotáhli utkáni do vítězného konce.“
Bohumil Smrček (tréner Znojma): ???

Výsledky ostatných zápasov 10.kola: FC Vysočina Jihlava - FK Viktoria Žižkov /3:3/, FK Baník Sokolov - MFK OKD Karviná /1:0/, FK Spartak MAS Sezimovo Ústí - FC Graffin Vlašim /0:1/, FC Tescoma Zlín - FK Fotbal Třinec /1:0/, FC Zenit Čáslav - FC Hlučín /3:2/, SK Kladno - SK Slovan Varnsdorf /1:0/, AC Sparta Praha "B" - FK Baník Most /odložené na 13.11./

Neprůstřelná Dukla přivítá Znojmo
Praha/Znojmo, 30.september 2010 - Dukla přišla v minulém kole o první místo a hodlá to co nejrychleji napravit. I proto bere proti Znojmu jedině tři body. Ambiciózní Pražané letos prozatím předvádí výborné výkony. Především v posledních týdnech šla jejich forma skutečně ohromně nahoru. Vždyť v minulých čtyřech zápasech vybojovali báječných deset bodů a navíc nemuseli ani jednou lovit míč ze své sítě. Gólman Rada tak má už nyní na svém kontě více vychytaných nul než jeho vlašimský konkurent Michal Toma. V minulém kole se ale Dukla zrovna příliš nevytáhla. Na půdu Varnsdorfu si jela pro plný počet bodů, nakonec se ovšem vracela jen s bezbrankovou remízou. Především kanonýr Dani Chigou zůstal daleko za očekáváními.
Znojmo prošlo v minulé sezóně MSFL bez větších problémů, ve druhé lize se ale dosud víceméně hledá. Důkazem budiž nynější poslední nesestupové místo a pouze dvoubodový náskok na patnáctou Čáslav. Alespoň střelecká krize je už v jeho případě podle všeho u konce. Vždyť minulý víkend sehráli Moravané velmi atraktivní podívanou v Karviné, konečný výsledek zněl 3:3. S Duklou se však v nedávných letech nesetkali ani jednou. Začátek utkání je naplánován na pátečních 18:00.


Fotodokumentácia (výber):



© Text: Roland Nádaskay, Foto: Roland Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
ŠPORT