MFK Košice - Diósgyőri VTK Borsodi

Prípravný zápas
12.júl 2008, so.

Konečný výsledok 7:0 (1:0)
Góly: 17.Novák, 52.Kolbas, 62.Novák, 67.Novák, 78.Serečin, 84.Škutka, 90.Kolbas
Vylúčení: ŽK: 45.Milinković - 33.Kamber, 42.Stanić, 70.Takács, 76.Takács, ČK: 76.Takács (DVTK) po druhej žltej karte; rozhodovali: Sedlák - Paldan, Weiss

Zostavy:
Košice: Matúš Putnocký - Róbert Cicman, Patrik Kaminský, Lukáš Džogan, Stanislav Smrek - Kamil Kuzma, Nemanja Matić, Miroslav Viazanko (71.Filip Serečin), Jaroslav Kolbas - Marko Milinković (76.Lukáš Janič), Ján Novák (76.Dávid Škutka)
Diósgyőr: László Köteles (István Kövesfalvi) - Béla Lakatos, Vilmos Sebők (Péter Takács), Boris Milicic, Gergő Gohér - Djordje Kamber, Norbert Kállai - Tamás Szélpál (Florin Ioan Pelecaci), Srdjan Stanić (Kauzo Homma), Sáfár (Duško Vranesević) - Viktor Szabó (Jimmy Jones Tchana)

Čas je neúprosný. Ešte ani neodznela predchádzajúca sezóna, a už sa pomaly začne ďalšia. Futbalisti to v našich končinách majú ťažké, ligový kolotoč sa uzatvára koncom mája, týždeň-dva majú dovolenky a po nich nasleduje tvrdá letná príprava, spestrená sériou prípravných zápasov či v niektorých prípadoch predkôl európskych pohárov. Vrcholom prípravy košického prvoligového mužstva MFK je stretnutie s maďarským celkom Diósgyőr, účastníkom tamojšej najvyššej súťaže (Soproni liga). Mužstvo DVTK napriek svojmu názvu pôsobí v neďalekom veľkomeste Miskolc, čím sa ponúka možnosť prirovnania k našej Artmedii Petržalka (Bratislava) alebo bývalému majstrovi ČSSR Víktoviciam (Ostrava). Hoci sa jedná o klub z maďarskej I.ligy, ktorej úroveň však nedosahuje našu Corgoň ligu, pôjde o súboj s mužstvom o triedu slabším. Nechajme sa však prekvapiť.
Na zápas napriek pomerne neskorej dobe zahájenia (20:00 hodín) ideme všetci traja, čiže dedo Tibor, Rudolf a ja. Vstup dal klub zadarmo na všetky tribúny, usádzame sa teda na krytej, dokonca vo VIP-sektore, inokedy vyhradenom pre tlač a zástupcov klubu. Nad nami sedel aktuálny tréner B-mužstva (minulý rok Šale) Ladislav Totkovič, diskutujúci s akýmsi ružomberským funkcionárom, ktorý si prišiel obzrieť košický manšaft pred prvým vzájomným meraním síl. Pricestovalo aj zopár fanúšikov hosťujúceho celku, ktorých po vyvesení vlajok (vrátane jednej z obrysom územia bývalého Uhorska) napadla skupinka košických (ktovie nakoľko naozaj košických...) chuligánov. To ma prekvapilo, nakoľko Košice a Miskolc v rámci futbalu vždy udržiavali vrelé vzťahy. Prekvapil ma aj postoj nečinne sa prizerajúcej SBS-ky.
V úvode mal zápas vlažné tempo, prevahu si nevybojovalo ani jedno mužstvo. Košičania postupne viac kombinovali, hostia sa snažili ťažiť z rýchlych protiútokov. Gólové konto zápasu otvoril v 17.minúte minulosezónny kanonier Ján Novák. Maďarskí „železiari“ sa zastreľovali spoza 16-ky, ďalekonosné strely ale nemali presnosť. Putnocký v bráne Košíc nemusel zasahovať pri čistej šanci hostí. Hráči v žlto-modrých dresoch si vypracovali niekoľko príležitostí, avšak bez gólu. Krátko po zmene strán zvýšil Kolbas na 2:0 a neskôr v rozmedzí piatich minút „Jaňo“ Novák zavŕšil hetrik. Už si teraz nepamätám všetky góly, no pri jednom sa šikovne vyhol ofsajdovej pasci a sám sa rútil na súperovu bránu. A to ešte mohol pridať štvrtý, ako v dvoch pamätných ligových zápasoch proti Sencu a Dubnici, keď po faule brankára Diósgyőru Kövesfalviho vnútri 16-ky rozhodca nereagoval. Hralo sa dosť do tela, výsledkom bolo viacero žltých kariet a aj „červeň“ na maďarskej strane. Na prekvapenie všetkých zúčastnených góly ešte pribúdali, konto hosťujúceho gólmana zaťažili mladíci Serečin a Škutka, na košické kopačky sa dostala ľahkosť, akú by potrebovali najmä v lige. Značne im to však uľahčil maďarský súper, ktorý po treťom presnom zásahu žlto-modrých rezignoval. Skóre uzatvoril v samom závere kapitán mužstva Kolbas. Nenadstavovalo sa. Po vysokej výhre 7:0 nechýba eufória, už sa tešíme na najbližší zápas s Ružomberkom. To už bude súper z iného súdka, konkurent v boji o stredné priečky tabuľky.

Hlasy:
Ivan Kozák (vedúci A-mužstva Košíc): „Chlapci si schuti zastrieľali a nabrali zdravé sebavedomie pred prvým zápasom novej sezóny. Veríme, že náš mladý kolektív to povzbudí a podobné výkony predvedie i v ligovej súťaži.“
Attila Vágó (tréner Diósgyőru):

Výsledky ostatných prípravných zápasov: ŠK Slovan Bratislava - Viktoria Žižkov /0:1/, Sigma Olomouc - 1.FC Tatran Prešov /2:2/, FK Inter Bratislava - MFK Dubnica n.V. /5:0/, FK Dukla B.Bystrica - Ruch Chorzów /1:0/, FC Nitra - SFC Opava /0:1/, Újpesti TE - MFK Ružomberok /5:1/, Parndorf - FC DAC 1904 Dun.Streda /1:4/, FC Spartak Trnava - Viktoria Žižkov /2:0/

Na prípravnom zápase s Diósgyörom aj skaut FC Middlesbrough
Košice, 15.júla 2008 - Zaujímavým hosťom na prípravnom zápase nášho seniorského tímu proti Diósgyöru bol v sobotu v hľadisku v Čermeli skaut FC Middlesbrough, 30-násobný bývalý reprezentant Škótska Gordon McQueen, bývalý dlhoročný hráč Manchestru United. „Spomedzi našich hráčov sa mu najviac páčili Matič a Novák,“ podotkol najdôležitejšie informácie o postrehoch škótskeho hosťa generálny riaditeľ MFK Košice Jozef Vukušič. „Návšteva Gordona McQueena bola výsledkom aktivity manažéra Allena Bulu, ktorý priamo v Anglicku odvádza veľmi užitočnú prácu v prospech MFK Košice. Bula už sprostredkoval viacero zaujímavých skúšok našich mladých hráčov v anglických kluboch, vďaka jeho kontaktom bol v Košiciach aj Ron Bone, šéf skautingu anglického klubu FC Middlesbrough, ktorý sa počas dvojdňového pobytu zoznámil s prácou s mládežou v našom klube,“ dodal Jozef Vukušič.


Košičania chcú výkonom v generálke pozvať divákov na ligu
Košice, 12.júla 2008 - V sobotňajších popoludňajších hodinách odohrá celok MFK Košice posledné predsezónne stretnutie, ktoré bude zároveň generálkou na nadchádzajúci ročník. Súperom východniarov bude maďarský DVTK Diósgyör. „Príprava vrcholí. Máme za sebou aj sústredenie v Alpách, rátame dni do začiatku ligy. Každý už myslí na prvý duel s Ružomberkom. Ja sa veľmi teším. Predsa len, liga je liga, naháňanie sa za kondíciou spojené s prípravou nie je také atraktívne,“ povedal pre denník Korzár reprezentačný stredopoliar Jaroslav Kolbas. Je pravdepodobné, že celok MFK nastúpi proti maďarskému tímu v tej istej zostave, v akej privíta v prvom kole o týždeň Liptákov. „Bude to posledný prípravný zápas. Ukáže sa ako sme na tom. Samozrejme, chcem to zvládnuť čo najlepšie,“ poznamenal krídelný záložník. Kabína už vie, s akým herným prejavom na svojho súpera vyletí. Zverenci trénera Jána Kozáka st. by radi pritiahli fanúšika pekným futbalom. „Chceme hrať pekný, ofenzívny futbal. Doteraz sme hrali len vonku, tak máme možnosť navnadiť divákov tak, aby o týždeň prišli na Ružomberok.“
Po ukončení minulého ročníka sa manažment MFK rozlúčil so skúsenou štvoricou - Jozef Majoroš, Pavol Majerník, Roman Šimko a Mário Bicák. Zodpovednosť na seba musia zobrať práve hráči ako sedemnásťgólový Ján Novák a desaťgólový Jaroslav Kolbas. „Dúfam, že budem mať opäť strelecké kopačky. Viem, že góly sa odomňa čakajú a čakám ich aj sám od seba. Pochopiteľne, treba k tomu aj kus streleckého šťastia. Ale góly dávať chcem,“ dodal Kolbas.


Fotodokumentácia (výber):




© Text: Roland Nádaskay, Foto: Roland Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
ŠPORT