MFK Košice - FC Nitra

3.kolo futbalovej Corgoň ligy - jesenná časť
25.júl 2009, so.

Konečný výsledok 0:1 (0:1)
Góly: 45.Šimončič
Vylúčení: ŽK: 51.Milinković, 79.Kišš - 37.Labant, 57.Hroššo, 81.Šimonek, 86.Tóth
Rozhodovali: Ľ.Samotný - D.Hrčka, M.Čiernik - M.Vlk
Delegáti: M.Jasenák, S.Bomba
Divákov: 1100

Zostavy:
Košice: Nikola Schreng - Stanislav Kišš, Peter Bašista, Patrik Kaminský, Róbert Cicman - Timon Dobias - Miroslav Viazanko (69.Filip Serečin), Kamil Kuzma, Marko Milinković (60.Lukáš Janič), Ján Novák - Dávid Škutka (75.Kamil Karaš)
Nitra: Lukáš Hroššo - Petr Kaspřák, Branislav Labant, Martin Tóth, Ján Leško - Martin Boszorád, Ivan Hodúr (89.Lukáš Štetina), Tomáš Kóňa, Miloš Šimončič - Arnold Šimonek, Róbert Rák

Keďže prvý domáci zápas Košíc sa hral oproti minulému roku skôr, už 11.júla, najbližšia možná návšteva Lokomotívy prichádza do úvahy až 2 týždne nato. V piatok sme absolvovali krátku a náročnú túru v okolí Kapušian, v sobotu oddychujeme a stretávame sa až večer na štadióne. Napriek tomu, že zápas začína až o 19:30 hodín, v lete sú dni dlhé a do zotmenia je ešte ďaleko. Nával teda rozhodne nie je – zaplniť sa nepodarilo ani hlavnú tribúnu, nehovoriac o ovále, ktorý doslova zíva prázdnotou. Zrejme ani minuloročné tretie miesto v lige a víťazstvo Slovenského pohára nestačí nato, aby si fanúšikovia našli cestu na štadión. Čo sa týka súpera – Nitra v minulej sezóne prepadla, so ziskom 35 bodov skončila na jedenástom mieste pred vypadávajúcimi Zlatými Moravcami, pričom dlho jej mužstvo nevedelo presvedčiť, že si corgoňligovú príslušnosť zaslúži. V kontraste s predchádzajúcou sezónou 2007/08, kedy sa podarilo vybojovať historicky najlepšie umiestnenie od vzniku slovenskej ligy, bol teda boj o záchranu veľkým sklamaním. Do nadchádzajúcej sezóny sa mužstvo Nitry veľmi neposilnilo, pribudli najmä hráči z B-mužstva a dorastu. Pri pohľade na súpisky ostatných klubov som očakával opäť iba „záchranárske práce“. Do sezóny však Nitra vstúpila remízou so Žilinou a domácou výhrou nad Spartakom. Košice zvíťazili doma nad Dunajskou Stredou a remizovali v Banskej Bystrici – pri rovnosti bodov sa teda bude hrať o prvé miesto.
Od úvodného hvizdu rozhodcu mala viac z hry Nitra, ktorá sa však nevedela dostať za 16-ku Košičanov. Tí sa v kombinačne slabom zápase prvom polčase spoliehali na brejky, no v útoku boli bezzubí. Nevedel som, komu fandiť, k nitrianskemu tímu mám bližšie, no Košice sú srdcovka. Okrem toho obe mužstvá nehrali práve najpohľadnejší futbal, nečudo, že divákov v 9-tisícovom štadióne na Čermeli bolo len niečo cez tisícku. Zaujímavé momenty sa vyskytli až v závere prvého dejstva. Najskôr Škutka v pokutovom území zle trafil loptu, no Viazanko jeho strelu odpálil z voleja a poriadne vyskúšal reflexy gólmana Hrošša. V 44.minúte veľkú šancu zmrhal Škutka, keď v páde nezúročil Viazankov center. Z následného protiútoku pred Boszorádom v poslednej chvíli zachraňoval Bašista. Nato hostia kopali roh, lopta sa dostala k nepokrytému Šimončičovi, ktorý zblízka skóroval hlavou do poloprázdnej brány Košíc. „Nedáš, dostaneš,“ sa teda zase raz potvrdilo.
Počas prestávky zašlo slnko za kopce Bankova, reflektory sa rozsvietili na plnú kapacitu svojich „luxov“ a mesto sa začalo ponárať do tmy. V úvode druhého polčasu bolo na Košičanoch vidieť aktívnejší prístup a snahu o vyrovnanie. Hra sa preniesla pred Hrošša, ktorý však za svoj chrbát nepustil ani jednu strelu. Prízemné centre z pravej strany, ktoré Novák ani Škutka nedostali z pár metrov do siete, vyrovnávajúci gól nepriniesli. V 62.minúte sa aktívny Škutka dostal k strele, Hroššo s ňou však nemal veľa práce. Hra Košíc sa stávala čoraz kŕčovitejšou, kombinácie viazli, striedajúci hráči nepriniesli myšlienku, ale skôr rozhodili koncepciu. Sympatické od Nitrančanov bolo, sa stav nesnažili konzervovať defenzívnou hrou, ale hrali otvorenú partiu a niekoľkokrát na košickej polovici nebezpečne pohrozili. Domov si teda odniesli tri body a zároveň sa posunuli na čelo priebežnej tabuľky Corgoň ligy.
Z Lokomotívy práve nejde električka, po Komenského ulici sa s ďalšími účastníkmi zápasu presúvame peši, dav smerom do centra redne. Keďže včera sme si „výlet do mesta“ museli odpustiť kvôli túre, vynahrádzame si to po dnešnom športovom „zážitku“. Michal sa nás snažil silou-mocou vtiahnuť do nejakej diskotéky na Kováčskej, proti čomu som najmä ja rázne zaprotestoval. Skončili sme teda klasicky nad pollitrom Prazdroja v pohostinstve U Kohúta, kde do noci rozoberáme rôzne pseudovedecké, tiežfilozofocké a kvázimetafyzické otázky.

Hlasy:
Ján Kozák (tréner Košíc): „Nitra potvrdila, že jej výsledky v prvých dvoch kolách neboli náhodné. Úvod bol dnes z našej strany slabší, ťažko sme sa presadzovali. V závere prvého polčasu mal Škutka gól na hlave, no šancu nepremenil. Naopak, hostia skórovali z protiútoku, a to rozhodlo. Po prestávke sme nevyužili niekoľko šancí, nakoniec sme prehrali a sme sklamaní.“
Ivan Galád (tréner Nitry): „Hrali sme proti veľmi kvalitnému súperovi, na ktorého sme sa dobre pripravili. Tešíme sa z víťazstva. Mladým hráčom môže tento výsledok len pomôcť. Zostávame však skromní. Naďalej chceme potvrdzovať, že v Nitre vieme hrať futbal.“

Výsledky ostatných zápasov 3.kola: MFK Petržalka - FK DAC 1904 Dun.Streda /1:0/, MFK Ružomberok - FK Dukla B.Bystrica /1:1/, 1.FC Tatran Prešov - MFK Dubnica n.V. /0:0/, FC Spartak Trnava - ŠK Slovan Bratislava /0:2/, MŠK Žilina - FK Senica /3:0/

Košičania zmiatli sarajevských pozorovateľov
Košice, 28.júla 2009 - Na stretnutí MFK Košice - FC Nitra (0:1) bol prítomný tréner FK Slavija Sarajevo i športový riaditeľ tohto klubu, ktorý bude vo štvrtok súperom Košičanov v prvom zápase 3.predkola Európskej ligy UEFA. Ak sa ich domáci pokúsili zmiasť svojím výkonom v tomto stretnutí, tak sa im to dokonale podarilo.
Po prvý raz v tejto sezóne nastúpil v drese MFK Marko Milinkovič. Neabsolvoval však najlepší zápas. Hra mu nešla a na ihrisku sa skôr trápil. Pravda, je otázne, na koľko percent za to môže zranené koleno. Košická opora totiž ešte stále nie je zdravotne fit a koleno ho pobolievalo i po zápase. Nakoniec odohral len hodinu, lebo tréner si ho šetril na Sarajevo. Práve stred poľa sa ukázal zlomový v tomto stretnutí. Kým skúsení Hodúr s Kóňom vedeli podržať loptu, v košickom tíme bola táto formácia nevýrazná. Milinkoviča sme už spomínali, Kuzma s Dobiasom zahrali pod svoje možnosti. Najmä posledne menovaný akoby sa zľakol prihrať loptu smerom dopredu. Kedysi s tým nemal problém, v sobotu sa však otáčal len smerom k stopérom, v lepšom prípade adresoval prihrávky do strán. Naopak, Novák s Viazankom odohrali na stranách svoje štandardy. Viazanko patril k najlepším v žlto-modrom drese.
„Je pravda, že v tomto zápase sme ani zďaleka nepodali optimálny výkon. Nitrania nás najmä v I.polčase prevýšili v strede ihriska. Nevykrývali sme dobre priestory. Aj napriek tomu sme si vypracovali dosť dobrých šancí. V tomto zápase sa potvrdilo známe nedáš - dostaneš. V 44.min. sme mali tutovku a o minútu sme inkasovali. Gól do šatne s nami trochu zamával. Aj napriek tomu sme do druhého dejstva nastúpili s tým, že chceme podať čo najlepší výkon a pokúsiť sa otočiť skóre alebo aspoň vyrovnať. Žiaľ, napriek dvom veľkým šanciam sa nám to nepodarilo,“ poznamenal Viazanko.
Ten nielen pripravoval vyložené šance spoluhráčom, ale vyslal tvrdý volej na bránu Hrošša a dokonca i strelil gól, ktorý rozhodca neuznal pre postavenie mimo hry Nováka, ktorý mu servíroval prihrávku do šestnástky. „Lopta mi dobre sadla. Keby letela dva metre doľava, tak by to bol určite gól. Tak som ju len napálil rovno na brankára, ktorý ju stihol len vyboxovať. Škoda, že to nevyšlo. A nielen tento moment. Mali sme totiž stopercentné príležitosti, no ani zblízka sme ich nedokázali premeniť. Podobné príležitosti musíme premeniť, lebo v opačnom prípade sa budeme trápiť.“
Keď ho 20 minút pred koncom tréner Kozák vystriedal, všetkých v hľadisku to prekvapilo. Ak ho však šetril na štvrtkový duel, potom prekvapenie stráca na sile. Každopádne, od tohto momentu už hra MFK nemala žiadnu myšlienku. Bola to len hra na náhodu, že sa niečo pošťastí. A nepošťastilo sa nič, lebo sa nepritrafila ani žiadna šanca.


Kozák spôsobil Mesárošovi štvortýždňovú „péenku”!
Košice, 26.júla 2009 - Tréner futbalistov MFK Košice Ján Kozák sa v prestávke v prestávke zápasu 3. kola Corgoň ligy údajne postaral o štvortýždňovú práceneschopnosť svojho kolegu z tábora súperov z FC Nitra. Trénera brankárov Igora Mesároša po incidente s domácim koučom v útrobách čermeľského štadióna previezli do košickej nemocnice, kde mu vraj diagnostikovali zranenie krčnej chrbtice.
„Tréner Kozák ma bezdôvodne chytil pod krk, zatriasol so mnou a udrel ma o magnetickú tabuľu,“ opísal stret 26-ročný Mesároš po návrate z nemocnice. Kozák sa ku konfliktu odmietol po zápase vyjadriť a po zhodnotení priebehu zápasu (0:1) opustil tlačovú konferenciu i štadión. Jeho náprotivok - hlavný tréner Nitry Ivan Galád kauzu tiež nekomentoval: „Cez polčas som sa venoval taktickým pokynom v kabíne, konflikt som nevidel, len som o ňom počul.“ Po zápase mužstvo Nitry s autobusom čakalo na Mesároša, no po rozhodnutí generálneho manažéra Jozefa Petrániho vyrazilo okolo 23.hodiny domov bez neho.
Tréner nitrianskych brankárov dorazil pred štadión polhodinu pred polnocou v policajnom aute, v ruke s veľkou obálkou s röntgénovým snímkom. Po ďalšej konzultácii s vedením mužstva Nitry nakoniec prítomným policajtom oznámil, že prípadné trestné oznámenie na Kozáka podá až v Nitre a aj napriek zraneniu vyrazil s Petránim na niekoľkohodinovú cestu domov.


Fotodokumentácia (výber):





© Text: Roland Nádaskay, Foto: Roland Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
ŠPORT