FC Nitra - FK Dukla Banská Bystrica

10.kolo futbalovej Corgoň ligy (skupina o titul)
13.máj 2007, ne.

Konečný výsledok 2:1 (0:0)
Góly: 64.Košút, 90+ Hesek - 53.Seman (penalta 11 m)
Vylúčení: ŽK: 77.Pavol Farkaš, 72.Čurgali - 66.Lietava, 76.Kulík, 82.Medveď, ČK: 53.Kostoláni (Nitra); rozhodovali: Kačenga - Benko, Mikulaj, 1 037 divákov

Zostavy:
Nitra: Lukáš Hroššo - Martin Tóth (46.Csaba Szórad), Ján Štajer, Adrián Čeman, Pavol Farkaš - Róbert Valenta (46.Marek Košút), Michal Farkaš, Marek Kostoláni, Peter Grajciar - Andrej Hesek, Ondrej Čurgali (79.Karol Karlík)
B.Bystrica: Richard Zajac - Michal Pančík ml., Marián Jarabica, Jan Jelínek (66.Peter Farkaš), David Kotrys - Marek Seman, Viktor Pečovský, Radovan Kulík, Tomáš Hučko (80.Peter Ďurica) - Andrej Rendla, Ivan Lietava (72.Tomáš Medveď)

Zápas 10.kola futbalovej extraligy sa mal pôvodne vysielať v televízii, no pre názorové nezhody sa nakoniec STV rozhodla nezaradiť prenos do programu.
Tímy na 3. až 6.mieste hrali v doterajšom priebehu jarnej časti skupiny o titul dosť vyrovnane, bodový rozdiel medzi celkami stredu tabuľky bol iba 3 body! Hoci už nemali šancu ohrozovať vedúcu dvojicu Žilina – Artmedia, 3.miesto by zabezpečovalo postup do letného UEFA Intertoto cupu. O tom sa rozhodovalo aj dnes na nitrianskom trávniku.
Na futbal sme sa vybrali aj my – Rudolf a ja dokonca prvý raz v živote. Teoreticky sme mohli ísť aj na bicykli, no to by sme sa museli skôr vymotať z domu. K štadiónu prichádzame už po úvodnom výkope o 10:30 hodín, po kúpe lístkov sa presúvame do sektora A6 hlavnej tribúny. Počasie je skutočne pekné, obloha bez oblačnosti, slnko páli – obzvlášť na našu stranu hľadiska.
Po našom príchode sa lopty viac držali Bystričania, vlastne oveľa nebezpečnejší ako domáci boli v celom priebehu prvého polčasu – napriek tomu prvú gólovú príležitosť mal v 8.minúte Nitran Grajciar. Šanca hráčov Dukly prišla dvadsať minút nato, keď Semanova prihrávka našla z pravej strany Kulíka na hranici pokutového územia a brankár Hroššo (chýbal Senecký, opora mužstva) mal s jeho strelou problémy. V závere prvého polčasu nebezpečne po Kulíkovom centri hlavičkoval Lietava, no Hroššovi sa podarilo vytlačiť loptu na rohový kop.
Cez polčasovú prestávku som s Rudolfom vybehol do bufáča kúpiť kofolu.
Druhé dejstvo začalo dvoma prienikmi domáceho Grajciara s nepresným zakončením, odpoveď prišla na opačnej strane. V 53.minúte Kostoláni fauloval prenikajúceho Pečovského, za čo prekvapivo inkasoval červenú kartu a hostia navyše dostali pokutový kop, premieňal Seman. Dukla mohla zvýšiť vedenie na dva góly už o šesť minút, no šancu Lietavu zmaril debutant Hroššo. Nedáš, dostaneš. V 64.minúte Nitrania zaznamenali vyrovnanie, keď sa k lopte dostal striedajúci Košút a lobom prekonal banskobystrického gólmana Zajaca. Košút mohol zápas v závere riadnej hracej doby rozhodnúť, no center Grajciara odhlavičkoval nad bránku.
Aj keď výsledok zápasu pomaly vyzeral na deľbu bodov, rozhodcovia už len sledovali hodinky, hráči sa motali, v trojminútovom nadstavenom čase nakoniec víťazným gólom prekvapivo rozhodol o výhre domáceho klubu jarný kanonier Hesek. Dá sa povedať, že Banská Bystrica zahodila vyhraný zápas a po druhý raz v aktuálnom ročníku teda odišla spod Zobora bez bodov.

Hlasy:
Ivan Galád (tréner Nitry): „V prvom polčase bol súper lepší, cez prestávku sme urobili zmeny v zostave, zmenili taktiku a hoci sme prehrávali, zápas sme otočili. Ďakujem chlapcom, že v tomto stretnutí ukázali svoju morálku. Už v základnej zostave sme museli urobiť niektoré vynútené zmeny, z rôznych príčin chýbali Senecký, Ďatko a iní, a preto sa v kádri objavilo niekoľko mladých hráčov.“
Ladislav Molnár (tréner B.Bystrice): „Ťažko hľadám slová na tento zápas. Vyhrávali sme a zápas sme kontrolovali a mali sme ho doviesť do víťazného konca. Pripisujem to na vrub neskúsenosti a takej mladíckej nerozvážnosti našich hráčov. Domáci svojou bojovnosťou a snahou priniesli obrat. Prvý polčas bol plne v našej réžii, naša hrubá chyba dala hosťom krídla. Pokúšali sa aj ďalej a nakoniec zvíťazili k čomu im blahoželám.“

Popletený divák zostal doma
Nitra, 14.mája 2007 - Pri pohľade na slabučkú návštevu v Nitre, ktorá si prišla vychutnať futbal s visačkou najvyššej súťaže, fanúšik nevedel, či má plakať alebo sa smiať. Ľudia zostali doma s vierou, že Nitrička bude na obrazovke, tak to totiž verejnoprávna televízia avizovala. Preto sa zmenil aj hrací čas, namiesto tradičnej soboty večer sa hralo v nedeľu dopoludnia.
„Doplatili sme na to, že Žilina nemala záujem o priamy prenos z jej zápasu s Pertžalkou,“ vysvetľoval manažér FC Nitra Peter Dedík príčiny nečakaného trucu televízie. „Vraj ak nemôžu vysielať šláger kola, nebudú vysielať nič. Nepomohli naše dovolávania sa na platné dohody ani vyhrážky pokutami pre nedodržanie zmlúv,“ krútil Dedík hlavou. Ako uviedol ďalej, Nitra pripravuje žalobu na marketingového partnera zväzu aj televíziu. Popletený divák zostal doma, kto však na futbal predsa prišiel, určite neľutoval. Nitra je späť v hre o pohárovú Európu.


Fotodokumentácia (výber):


© Text: Roland Nádaskay, Foto: Roland Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
ŠPORT