FC Nitra - MFK Košice

3.kolo futbalovej Corgoň ligy - jesenná časť
31.júl 2010, so.

Konečný výsledok 1:1 (0:0)
Góly: 80.Rák (penalta 11 m) - 59.Škutka
Vylúčení: ŽK: 53.Leško - 20.Viazanko
Rozhodovali: P.Šuniar - T.Vorel, D.Hrčka - R.Trutz
Delegáti: V.Lehoťan, V.Vais
Divákov: 2250

Zostavy:
Nitra: Lukáš Hroššo - Petr Kaspřák, Martin Tóth, Lukáš Štetina - Miloš Šimončič - Ľuboš Kolár (50.Roman Sloboda), Ivan Hodúr, Ján Leško, Róbert Glenda (79.Marek Košút) - Róbert Rák, Róbert Valenta (63.Matúš Mikuš)
Košice: Darko Tofiloski - Jaroslav Kolbas, Ivan Djoković, Róbert Cicman, Matúš Čonka - Peter Kavka, Juraj Hovančík (46.Kamil Karaš) - Miroslav Viazanko (64.Peter Gál-Andrezly), Vladan Spasojević (75.Bojan Čukić) - Dávid Škutka, Erik Pačinda

Povedali pred zápasom:
Zaprognózujme si, bude Nitra aj po treťom kole na čele tabuľky?
Ivan Galád (tréner Nitry): „Čaká nás najťažší zápas v tejto ligovej sezóne. Veľmi radi by sme však súpera zdolali.“
Ako chcete zastaviť rozbehnutú Nitru?
Žarko Djurović (tréner Košíc): „Uvedomujem si, že sa predstavíme na pôde lídra tabuľky, ale napriek tomu sa budeme snažiť hrať nebojácne, ofenzívne a s cieľom streliť gól. Určite sa nebojíme.“

Ach, tie Košice! Kým takto pred rokom sme boli svedkami najúspešnejšieho obdobia posledných rokov, keď košický MFK okrem výborného 3.miesta v lige zaknihoval aj prvenstvo v Slovenskom pohári a zahral si v Európskej lige proti Slaviji Sarajevo či AS Rím, v jesennej časti predchádzajúcej sezóny prišla séria prehier a žlto-modrí sa ocitli na chvoste tabuľky s pomerne veľký odstupom od predposlednej Dubnice. Podobnú situáciu, tj. dosiahnutie výkonnostného klimaxu, rozpredaj kľúčových hráčov a následne pofidérne výkony a boj o záchranu, už v minulosti zažilo viacero slovenských klubov – 1.FC Košice, Inter, Púchov, Senec, Zlaté Moravce či pomerne nedávno i Nitra. Nepomerne úspešnejšou jarnou časťou sa košický klub napokon udržal v najvyššej súťaži, pred nadchádzajúcim ročníkom sa však výraznejšie neposilnil a skôr než umiestnenie sa v hornej časti tabuľky deklaroval snahu vôbec udržať Corgoň ligu v metropole Abova aj v nasledujúcej sezóne. Nitra, ktorá minulý rok obsadila 4.miesto, takisto neangažovala nijakú výraznejšiu posilu, naopak káder opustil jeden z tvorcov hry Kóňa. Na prekvapenie všetkých však zaznamenala výborný vstup do sezóny, keď v oboch doterajších kolách zvíťazila a vyšvihla sa tak na prvé miesto. V treťom kole na štadión pod Zoborom zavítajú Košice a pre nás by bolo hanbou sa na tomto zápase nezúčastniť.
Vzhľadom na neskorý čas výkopu (19:30 hodín) a s tým spojený problém s dopravným spojením, nás do Nitry vzali rodičia, ktorí smerujú na nákup. Okrem Rudolfa sa tentoraz pridal aj Viliam, ktorý v Nitre na futbale azda ešte nebol. A ak áno, tak na zápase Košíc určite nie. Pri štadióne stretávam Ivanu, s ktorou som prehodil pár slov a nechal pozdravovať Jana. Ten sa potom ešte pred začiatkom zápasu pristavil na kus reči. V trochu mrzutej nálade, keďže tréner Galád ho opäť nenominoval.
Po úvodných minútach, keď sa obaja súperi iba „oťukávali“ bez výraznejšieho ohrozenia jednej či druhej bránky, prichádza prvá šanca pre domácich v 5.minúte, kedy Kaspřákova strela presvišťala iba tesne vedľa košickej svätyne. Päť minút nato po kombinácii Ráka s Hodúrom centroval do 16-ky hostí Glenda, loptu však tečoval brániaci Djokovič a takmer prekonal vlastného brankára. Rozhodne aktívnejšie hrala Nitra, Košičanom sa nedarilo dostať pred Hroššovu bránku a museli sa koncentrovať na obranu vlastnej. Po štvrťhodine hry mohli domáci potvrdiť svoju prevahu vedúcim gólom, Rákovu nádhernú strelu z dvadsiatich metrov však pozorne chytajúci Tofiloski vyrazil spod brvna na roh. Krátko nato musel zasahovať po strele Kolára z hranice pokutového územia. Až v 17.minúte sa do šance dostali aj v červených dresoch hrajúci Košičania, s Pačindovou jedovatou strelou si však Hroššo poradil. V nasledujúcich minútach sa hra odohrávala prevažne medzi šestnástkami, obe mužstvá predviedli množstvo nepresností, ani jedno si nevypracovalo za zmienku stojacu príležitosť ohroziť súperovu bránu. Až krátko pred koncom prvého dejstva, v 44.minúte, sa po akcii Hodúra s Valentom dostal k strele zvnútra 16-ky Rák, minuloročný Kráľ strelcov, jeho projektil však v poslednej chvíli tečoval nad brvno Cicman. Na záver Tofiloski zlikvidoval aj Rákovu strelu z priameho kopu.
Do prestávky ubudlo svetla, hraciu plochu ožiarili tisícky luxov umelého osvetlenia, ktoré prekryli posledné lúče zapadajúceho slnka. Minúty, počas ktorých hráči naberajú sily a tréneri plánujú stratégiu pre ďalší polčas, trávime diskusiou o doterajšom priebehu hry či kádroch oboch tímov. Mimochodom, prekvapil ma solídne chytajúci Tofiloski, čerstvá posila z Macedónska.
Aj po zmene strán sa pokračovalo v nastolenom trende nezáživnej hry, do letargie upadajúce publikum sa prebralo až po bezmála pätnástich minútach, avšak dôvod na oslavy rozhodne nemalo. Pri jednej z mála akcií Košíc v šestnástke domácich sa lopta po nevydarenom odkope Šimončiča odrazila k Škutkovi, ktorý z otočky volejom otvoril skóre. Samozrejme ako jediný som vyskočil s potleskom do hrobového ticha, až som sa cítil hlúpo. Gól naštartoval Košičanov, ktorí sa v nasledujúcich chvíľach aktívnejšie tlačili pred Hrošša. Hráči Nitry sa však nevzdávali, po sérii nepresností sa v 76.minúte ocitol pred Tofiloskim Košút, jeho koncovka však nebola gólová. V 80.minúte prenikol do 16-ky hostí Hodúr, ktorého úplne zbytočne fauloval Djokovič a po jasnom verdikte hlavného rozhodcu si loptu na biely bod postavil Rák. Skúseného kanoniera však Tofiloski vystihol a takmer jeho strelu vyrazil vedľa pravej ždre. Takmer. Košičania po dvadsiatich minútach stratili vedenie, no už päť minút nato mohli zvýšiť na 2:1 – po centri sprava priťukol Viazanko na Djokoviča, ktorý však mieril nad. Nepochodil ani hlavičkujúci Škutka po centri od Gál-Andrezlyho. Záverečné okamihy patrili opäť Nitranom, v 88.minúte však Rákovu prudkú strelu spoza šestnástky Tofiloski vyrazil a v nadstavenom čase košický gólman vychytal opäť Ráka, ktorému prihrával Košút.
Napínavý zápas teda vyústil do remízy, ktorá síce zrejme bola pre obe mužstvá zaslúžená, no mrzelo ma, že Košice nezužitkovali vedenie a nezvíťazili. Zo všetkých doterajších vzájomných zápasov Nitry a Košíc, ktorých som sa zúčastnil, vyšla víťazne Nitra, až dnes si Košičania pripísali prvý bod. Nitrianske prekliatie však trvá. Po zápase sa v sprievode Viliamových spolužiakov presúvame k Župnému domu, odkiaľ spolu s rodičmi smerujeme domov.

Hlasy:
Ivan Galád (tréner Nitry): „Potvrdilo sa, že nás čakal ťažký zápas. Košice však majú dobré mužstvo, hoci mladé. Zápas nebol úplne podľa mojich predstáv. Chýbal nám dôraz pred súperovou bránkou. Po prestávke sme dostali náhodný gól. Páčilo sa mi posledných desať minút, keď oba tímy chceli vyhrať. Remíza je však spravodlivá.“
Žarko Djurović (tréner Košíc): „Videli sme celkom dobrý zápas. Chcem sa hráčom Nitry poďakovať za fér a korektnú hru. S výsledkom som spokojný. Naše mladé mužstvo napokon získalo na pôde súpera remízu, s ktorou sme spokojní.“

Výsledky ostatných zápasov 3.kola: FK Dukla B.Bystrica - MŠK Žilina /1:2/, MFK Ružomberok - FK DAC 1904 Dun.Streda /2:0/, FC Spartak Trnava - 1.FC Tatran Prešov /1:0/, FK Senica - MFK Dubnica n.V. /1:0/, ŠK Slovan Bratislava - FC ViOn Zlaté Moravce /3:0/

Gól by menil za výhru
Nitra, 2.augusta 2010 - Futbalová Nitra nie je po víkende v ligovej tabuľke prvá. Len o skóre. Pre hráčov spod Zobora bola strata v zápase tretieho kola najvyššej slovenskej súťaže proti Košiciam prvou v aktuálnej sezóne. Tešiť však môže to, že v sobotu sa hral na Sihoti útočný futbal a Nitrička ešte neprehrala.
„Mali sme prevahu v poli, no vytvorili si málo šancí. Asi zaslúžená remíza... Košice dobre bránili, stiahli sa na šestnástku, cez ktorú bol náročný prechod,“ povedal po zápase Ivan Hodúr. Ten si od Djokoviča vypýtal v 81.minúte faul, za nepriaznivého stavu 0:1 kopol do lopty z hranice bieleho bodu kapitán Rák. „Gól z penalty ma síce teší, no ja by som ho vymenil za tri body, po ktoré sme si išli od začiatku zápasu,“ uvažuje domáci kanonier, ktorý mal v stretnutí aj ďalšie príležitosti. Gólové mohli byť najmä jeho strely z diaľky. „Je to o šťastí. Dvakrát sa brankár natiahol a dvakrát loptu špičkami prstov vyškriabal. Škoda najmä toho druhého pokusu v 88.minúte, ak by bol premenený, Košice by už nemali šancu vyrovnať,“ hovorí Róbert Rák. Príčiny toho, prečo Nitra nezískala cez víkend všetky tri body, hľadal na pozápasovej tlačovej konferencii i tréner Galád. „Za chlapcami stojím, niekedy sú stretnutia, kedy nezvíťazíme. Oni chceli, kombinovali, ale najväčším problémom bol dôraz v pokutovom území. Ten absentoval.“ Ani remíza nemení po sobote nič na fakte, že Nitra patrí zatiaľ k tým lepším celkom. V sobotu ju čaká konfrontácia so susedom zo špice tabuľky, ktorý ma rovnaký počet ako FC. Ide sa pod Dubeň, presne tam, kde bielo-modrí vedia zahrať.


Nevšímal som si postavenie Hrošša
Košice, 2.augusta 2010 - „Pred zápasom sme si povedali, že budeme pozorne brániť, čo nám na trávniku aj vychádzalo. Domácich sme nepustili do nijakých vyloženejších šancí a trpezlivo sme čakali na protiútoky, z ktorých nám po prestávke napokon aj jeden vyšiel,“ povedal o zámeroch Košičanov pod Zoborom útočník David Škutka. Práve on sa po zmene strán postaral o vedúci gól hostí. „Predchádzala mu chyba v obrane. Priznám sa, veľa času sledovať v inkriminovanom momente postavenie brankára Hrošša som ani nemal, keď som sa zmocnil lopty, len som ju tvrdo napálil,“ popísal svoju gólovú strelu. Košičania jednogólový náskok napokon neudržali, prišli oň desať minút pred koncom. „Škoda, že sme napokon chybu spravili aj my a z jedenástky sme inkasovali. Mohli sme si odvážať tri body, ale spokojní sme aj s tým jediným. Išli sme na maximum, ale máme mladé mužstvo, ktoré len zbiera skúsenosti.“ Nechýbalo veľa, aby brankár Tofilovski napokon Rákovu strelu z penalty, na ktorú si aj siahol, do siete nepustil. „Áno, škoda gólu z jedenástky, náš brankár loptu pri troche šťastia mohol aj vyraziť,“ zareagoval na vyrovnávajúci gól domácich.
Tvár Davida Škutku zdobila netradičná brada. Zapustil ju vari natrvalo? „Nie. Nechával som si ju len dovtedy, kým v novej sezóne neskórujem. To sa stalo, takže po návrate domov pôjde ihneď dole,“ dodal s úsmevom.


Košičania dnes na pôde lídra Corgoň ligy
Košice, 31.júla 2010 - Futbalistov MFK Košice čaká dnes večer náročný zápas. Cestujú po Zobor, predstavia sa na pôde aktuálneho lídra Corgoň ligy. V najvyššej súťaži je po druhom kole len jediný tím, ktorý má na konte plný počet bodov - FC Nitra. Bude stopercentná aj po treťom kole, alebo sa mladý tím MFK dnes vytiahne?
V druhom kole zaknihovali futbalisti MK Košice prvý bodový zisk v sezóne. Na trávniku v Čermeli remizovali 1:1 s banskobystrickou Duklou. Ešte tvrdší oriešok sa zverenci trénera Žarka Djuroviča pokúsia rozlúsknuť dnes v Nitre. Domáci tím začal nový ročník veľmi sľubne, dvoma víťazstvami. Pred Košičanmi je teda výzva, uchmatnúť vedúcemu celku na jeho ihrisku aspoň bod.
Káder MFK sa pred týždňom rozrástol o troch legionárov. Proti Banskej Bystrici mali premiéru brankár Darko Tofiloski z Macedónska a dvaja srbskí záložníci Vladan Spasojevič a Bojan Čukič. Srbský tréner Žarko Djurovič v súvislosti s novými akvizíciami podotkol, že potrebujú ešte nejaký čas, aby sa dali kondične do optimálnej formy. Ich príchod však zvýšil konkurenciu, takže predovšetkým v strede poľa je z čoho vyberať. Na listine maródov sú však stále obranca Lukáš Džogan a útočník Ján Novák, ktorý mal namierené na hosťovanie do francúzskeho FC Tours, no keďže aktuálne ho trápi koleno, transfer sa nerealizoval. „U Nováka žiadna operácia nehrozí. Začal s posilňovaním štvorhlavého svalu ľavého kolena. Po dôkladnej analýze magnetickej rezonancie sme dospeli k tomu, že nie je dôvod na operačný zákrok. Pod dohľadom kondičného trénera Slobodana Pajoviča sa pripravuje. Na budúci týždeň by mohol začať s bežeckým tréningom. Predpokladám, že do mesiaca by Novák mohol hrať,“ vyslovil prognózu šéflekár MFK Košice Ján Michalko. S návratom kanoniera Nováka by mohla stúpnuť útočná sila Košíc. Tréneri môžu na hrote zatiaľ rátať s triom Filip Serečin, Dávid Škutka, Erik Pačinda. Pačinda je zatiaľ jediným strelcom mužstva v tomto ročníku Corgoň ligy.


Fotodokumentácia (výber):



© Text: Roland Nádaskay, Foto: Roland Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
ŠPORT