FC Nitra - MFK Košice

21.kolo futbalovej Corgoň ligy - jarná časť
15.marec 2008, so.

Konečný výsledok 1:0 (1:0)
Góly: 1.Semeník
Vylúčení: ŽK: 46.Farkaš - 37.Kaminský, 59.Bicák, 66.Bašista, 80.Viazanko; rozhodovali: Hriňák - Mókoš, Mikulaj, 3570 divákov

Zostavy:
Nitra: Lukáš Hroššo - Marek Kostoláni, Martin Tóth, Karol Karlík, Marián Ďatko - Peter Grajciar, Jan Gruber (86.Adrián Čerman), Ján Štajer, Martin Bača (61.Martin Babic), Michal Farkaš - Róbert Semeník (70.Pavel Vrána)
Košice: Matúš Putnocký - Radoslav Školník, Patrik Kaminský, Peter Bašista, Róbert Cicman - Miroslav Viazanko, Jaroslav Kolbas, Pavol Majerník, Nemanja Matić (72.Jozef Majoroš), Mário Bicák (67.Kosťa Bjedov) - Pavol Jurčo (72.Marko Milinković)

Súperom domácich bude v priamom súboji o 4.miesto, ktorý sa odohrá na nitrianskom štadióne Pod zoborom v sobotu o 17:00 hodín, mužstvo MFK Košice. Hosťom vyšli posledné dva zápasy, Ružomberok zdolali doma najtesnejším rozdielom, v poslednom Trenčíne zabezpečil plný bodový zisk Jaňo Novák. Zápas Na Sihoti si vynútil množstvo zmien v základnej zostave, keďže Trenčania hrávajú na nie práve najpohodlnejšej umelej tráve, v Nitre by však nemali chýbať tradičné opory. Nitrania po úvodnom prekvapivom triumfe nad Slovanom uhrali po gólovej prestrelke remízu 2:2 v Ružomberku, do formy sa dostal ligový kanonier Semeník.
Na zápase nebudem chýbať, pekné počasie však cez deň využijem na cyklotúru (viď Cyklo Partizánske). Do Nitry prichádzam okolo štvrť na päť, bicykel nechávam (v súlade s predchádzajúcou dohodou) u Jana v pivnici, spolu s kolegom sa potom odoberáme k štadiónu. Tretím účastníkom je Dano Zajko. Volal som aj Roba Hausera (nedvíhal telefón) a Tomáša, ktorý však určite nestíhal prvý polčas.
Samotný zápas sa začal zostra, ešte bežala len prvá minúta(!), keď po Štajerovom centri zo štandardky skóroval Semeník. Bol to už jeho 119. presný zásah. Kým tribúny aplaudovali, mňa to mierne zaskočilo. Dano s Janom na podpichli remízovou nádejou, no ja som mal tušák, že práve sme videli jediný gól stretnutia.
Košičania sa však nevzdávali – o dve minúty mal možnosť vyrovnať Bicák, z otočky zo vzdialenosti desať metrov trafil akurát nitrianskeho gólmana Hrošša. Prvých päť minút sa hral svižný futbal s rýchlymi výmenami, neskôr sa hra presunula medzi šestnástky. Až v 28.minúte sa v šanci ocitol Bača, avšak jeho strelu spoza pokutového územia Putnocký zneškodnil. Počas polčasovej prestávky, keď Jano dobehol niečo vybaviť, sme s Danom prehodili pár slov o plánovaných „Tatrách na bicykli“, najdôležitejšej akcii Lychapy.
Po polčase mala hra podobný charakter ako v prvej časti, náznaky šancí sa ukazovali na oboch stranách. V 51.minúte centroval pred košickú bránku Gruber, Kaminský stihol nebezpečnú situáciu vyriešiť. V 69.minúte po prihrávke Štajera strieľal Grajciar, jeho ďalekonosný projektil však tesne minul svätyňu hostí. Košičania, hrajúci miesto svojich tradičných žlto-modrých farieb v červenom, zahadzovali vyložené šance. Po ideálnej prihrávke Kolbasa zblízka netrafil odkrytú Hroššovu bránu Kaminský, v 83.minúte poslal striedajúci Majoroš loptu na Kolbasa, ten sa pretlačil až do pokutového územia domácich, no mieril iba do brankára. V 89.minúte mohol rozhodnúť hráč Nitry Vrána, jeho strela však preletela ponad a navyše následný protiútok hostí mohol znamenať deľbu bodov. Neznamenal. Po peknej kombinácii zakončoval Milinkovič lobom ponad Hrošša, lopta sa však napokon odrazila od brvna.
V trojminútovom nadstavenom čase už Košičania riskovali, čoho výsledkom bol rýchly únik Grajciara cez rozhodenú obranu hostí. Prípadný gól by bol víťazný, Grajciar i diváci už dvíhali ruky nad hlavu, no lopta už za Putnockého chrbtom odskočila na zrďku. O definitívu sa postaral až košický tréner Kozák, ktorého rozhodca po krátkej výmene názorov vykázal z lavičky. Cestou do šatne si vyslúžil posmešný potlesk nitrianskeho publika. Toho momentu mi bolo trocha ľúto, predsa len Kozák je kvalitný tréner, ibaže nedocenený.
Po zápase sa vraciame k Janovi, chvíľu ešte kecáme, vyrážam až okolo pol ôsmej.

Hlasy:
Pavel Hapal (tréner Nitry): „Zápas bol napriek ťažkému terénu kvalitný. Vstúpili sme do neho výborne, dali sme hneď v úvode gól a tým sa stal zaujímavým. Košice museli otvoriť hru, vypracovali si tri gólové príležitosti, no bohužiaľ pre nich ich nepremenili. Paradoxne, predstavili sa tu aj tímy, ktoré nemali toľko vyložených šancí a uspeli. Naši chlapci odmakali celý zápas, nechali na ihrisku srdce a za to ich musím pochváliť.“
Ján Kozák (tréner Košíc): „Futbal to bol obojstranne zaujímavý, hra mala tempo, spád, nasadenie. Tak by to malo byť a takým smerom by sa mal futbal uberať. Ale dalo by sa hovoriť aj o iných veciach, napríklad o vyhodení Kozáka na tribúnu. Nepovedal som rozhodcovi nič, za čo by som tam mal ísť. Dával som si zvlášť pozor. Aspoň sa teraz má o čom písať. Nie som typ človeka, ktorý by sa vzdával a budem proti tomuto bojovať ďalej.“

Výsledky ostatných zápasov 21.kola: FC Senec - ŠK Slovan Bratislava /1:0/, FK Dukla B.Bystrica - MFK Ružomberok /1:1/, FC Spartak Trnava - FC Artmedia Petržalka /0:2/, FK ZŤS Dubnica n.V. - MŠK Žilina /0:2/, FC ViOn Zlaté Moravce - AS Trenčín /2:0/

Kozák musel na tribúnu za slovné spojenie: No počkaj
Košice, 17.marca 2008 - Kormidelník MFK Košice Ján Kozák už na tlačovej besede avizoval, že zasa bude na pretrase dňa jeho vyhostenie na tribúnu počas nadstaveného času stretnutia v Nitre. Aj nás zaujímalo, čo sa udialo na trávniku, keď sa arbiter rozhodol k tomuto kroku.
Čo sa teda stalo, že ste museli ísť na tribúnu? Boli tam nadávky alebo urážky na jeho adresu? „Nepovedal som mu nič zlého. Rozhodca Hriňák do zápisu o stretnutí uviedol, že som mu povedal: No počkaj. To nie je môj slovník, lebo ja takéto slová nepoužívam. To je jedna vec. Druhá je tá, že za toto ma poslal pred tri a poltisíc divákmi cez celé ihrisko na tribúnu, aby sa mi ľudia smiali. To už je nehoráznosť. U rozhodcu takéhoto kalibru, ktorý patrí medzi najskúsenejších na Slovensku, ma to veľmi mrzí. Týmto verdiktom chcel zakryť svoju neobjektivitu v zápase. Nemal rovnaký meter pre jedno i druhé mužstvo a chcel to zakryť mojou osobou. Myslím si, že som urobil o niečo viac pre slovenský futbal, ako takíto ľudia, ktorí si dovolia mňa zosmiešniť. Urobil som vo svojom živote dosť hlúpostí, ale teraz som si dával pozor, lebo rozhodca Hriňák čakal na takýto okamih. To sa nerobí,“ povedal na margo svojho vykázania na tribúnu tréner MFK Ján Kozák.


Karlík sa nevzrušuje, hrá
Nitra, 17.marca 2008 - Absenciu vykartovaného stopéra Tomáša Janíčka v Nitre zatiaľ necítia. Jeho miesto v strede obrany zastáva na jednotku Karol Karlík – legionára nahradil odchovanec. „Tak by som to nestaval, od 'Sammera' sa totiž stále mám čo učiť a naviac, výsledok na nulu predsa svedčí o dobrej defenzíve celého mužstva,“ držal sa 21-ročný mladík pri zemi. V sobotu proti Košiciam to ale bol jeho zápas, v defenzíve odviedol poriadny kus roboty, istý bol aj pri hre smerom dopredu. Zo štvorzápasového trestu pre Janíčka je polovička preč, Karlíka ale budúcnosť nevzrušuje. „Najbližšie ideme do Trenčína, chceme natiahnuť dobrú sériu,“ hovoril Kajo odhodlane.


Jaro Kolbas: Po celý zápas sme boli lepším mužstvom
Košice, 16.marca 2008 - Po prehre najtesnejším rozdielom sa naším chlapcom necestovalo domov najlepšie. V minulej sezóne sme v Nitre neinkasovali ani raz, tentoraz skončila lopta v našej sieti hneď v prvej minúte. Takýto úvod by otriasol každým mužstvom. „To je pravda. S chlapcami sme si však povedali, že zápas ešte môžeme zvrátiť. Veď sme ho mali ešte celý pred sebou. Škoda tých nevyužitých šancí. V opačnom prípade by sme brali minimálne bod,“ zhodnotil duel Jaroslav Kolbas a pokračoval: „Po celý zápas sme boli lepším mužstvom. Mali sme viac gólových šancí ako domáci. Tí si vypracovali jednu šancu, ktorú hneď v 1.minúte využili. Aj z tohto pohľadu sme si zaslúžili minimálne bod.“
Jaro Kolbas sa tiež ocitol vo vyloženej príležitosti, ale ponúkol svojimi prihrávkami aj možnosti na skórovanie pre spoluhráčov. „Jednu prihrávku som adresoval „Kameňovi“, ktorému lopta v rozhodujúcom momente odskočila a v druhom prípade som prihrával Čepimu Majorošovi, ktorý vysunul Milinkoviča a jeho strela skončila na brvne. Pri mojej šanci, som si pekne prebral prihrávku od Jožka Majoroša za obranu domácich. Ocitol som sa sám pred brankárom, strieľal som ľavačkou po zemi, no akurát sa mi brankár hodil pod nohy. Možno keby som ho skúsil prelobovať...“


Bača počas duelu s Košicami skolaboval!
Nitra, 16.marca 2008 - Počas stretnutia 21.kola Corgoň ligy FC Nitra - MFK Košice opustil ihrisko v 61.minúte pomalým krokom nitriansky stredopoliar Martin Bača a nič nenaznačovalo tomu, že by musel odísť z vážneho dôvodu. V útrobách štadióna však náhle skolaboval a klubový lekár Alexander Poprac mu musel poskytnúť základnú prvú pomoc.
„Keď odchádzal do kabíny povedal, že mu je zle. Ja som ho zobral okolo pása, potom sa mu podlomili nohy a mal som čo robiť, aby som ho sám položil na nosidlá. Čiastočne sa mu spomalil pulz a preto som zavolal rýchlu zdravotnícku pomoc,“ informoval lekár FC Nitra Alexander Poprac.
Lekár rýchlej zdravotníckej pomoci konštatoval po príchode chvíľkové nedokrvenie, pravdepodobne z toho, že hráč je alergik a zrejme sa mu zúžili priedušníky, takže bol nedokrvený. Po zákroku sa Martin Bača prebral a odvezli ho na urgentné oddelenie FN v Nitre. Táto udalosť je prekvapujúcejšia o to viac, že práve Bača dosiahol počas januárového sústredenia v Břeclave jedny z najlepších výsledkov v testoch zameraných na srdcovú činnosť.


Fotodokumentácia (výber):








© Text: Roland Nádaskay, Foto: Roland Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
ŠPORT