FC Nitra - FC Artmedia Petržalka

7.kolo futbalovej Corgoň ligy - jesenná časť
26.august 2007, ne.

Konečný výsledok 1:0 (0:0)
Góly: 85.Janíček
Vylúčení: ŽK: 27.Hesek, 37.Hrnčár, 57.Grajciar, 73.Gruber - 2.Čišovský, 36.Guédé, 87.J.Kozák ml., ČK: 89.J.Kozák ml. (Petržalka) po druhej ŽK; rozhodovali: Olšiak - Balko, D.Hrčka, 5689 divákov

Zostavy:
Nitra: Štefan Senecký - Erik Hrnčár (90+ Adrián Čeman), Martin Tóth, Tomáš Janíček, Marián Ďatko - Peter Grajciar, Jan Gruber, Miloš Šimončič, Jaroslav Machovec (54.Michal Farkaš) - Pavel Vrána, Andrej Hesek (80.Martin Babic)
Petržalka: Miroslav Hýll - Marián Čišovský, Radek Dosoudil, Pavol Farkaš, Peter Burák - Branislav Fodrek, Karim Guédé, Ján Kozák ml., Martin Ďurica (61.Pavol Ďurica), Branislav Obžera (83.Juraj Piroška) - Juraj Halenár (74.Vratislav Gajdoš)

Povedali pred zápasom:
Pohľad na tabuľku vás určite hreje. Po tomto kole však môžete klesnúť až na tretie miesto. Bude vás hriať aj v takom prípade?
Pavel Hapal (tréner Nitry): „Chceme vyhrať, ale k futbalu patria aj prehry. Dôležité bude, či hráči vydajú zo seba všetko. Myslím si, že s prípadným tretím miestom po 7.kole nikto v klube pred sezónou nerátal.“
Trúfa si vaše mužstvo prelomiť streleckú smolu, ktorú malo v poslednom zápase proti Košiciam?
Vladimír Weiss (tréner Petržalky): „Myslím si, že my Nitre určite gól dáme.“

Hoci šláger siedmeho kola najvyššej futbalovej súťaže by sa mal odohrať pred televíznymi kamerami, môj záujem zúčastniť sa bol eminentný, najmä po tom, čo sme minule premrhali zápas Petržalky s Košicami. Lístky som po náročnej ceste bicyklom z Úľan do Nitry (viď Cyklo Vráble) zakúpil deň dopredu v stánku FC pred kinom Orbis.
Futbalom tentoraz nepohrdli ani otec s Rudolfom, takže do Nitry ideme traja. Po prechádzke od nášho gymnázia k štadiónu sa stretávame s Janom a tiež Tomášom Radeckým, ktorý síce pôvodne prísť nemal, no podarilo sa mu „vypiecť“ so šéfom. Narazili sme aj na Moniku Civáňovú a pri sektore ultras zasa Martina Laca, rozbiehajúceho sa prvým pollitríkom zlatistého moku. Zdá sa, že stretnutie medzi dvomi poprednými celkami tabuľky prilákalo množstvo rôznych ľudkov, takže asi bude sedieť Lacov úsmevný komentár na margo môjho vzťahu k nitrianskemu futbalu: „To čo je, keď už takíto ľudia chodia na fotbal...“
Od západu ešte pieklo slnko, usádzame sa teda pod krytou tribúnou na východnej strane hriska. Nitrianski ultras si po určitom období bojkotu opäť našli cestu na štadión, kvôli telke dokonca vraj chystajú nejaké choreo. Z Bratislavy taktiež prišlo zopár skalných, no tí budú oproti domácemu publiku v značnej nevýhode. Pred zahájením zápasu o 17:00 hodín ešte s Janom chvíľu diskutujeme o zostave, sledujeme televízne štúdio futbal s hosťom Igorom Demom, nachádzajúce sa len pár metrov od nás, a napokon nástup futbalistov oboch družstiev. Nitra sa prekvapivo drží na čele ligovej tabuľky, zatiaľ čo Artmedia naposledy doma iba remizovala s Košicami. Prognózy veštia zaujímavý duel, pričom ja osobne tipujem víťazstvo hostí – argumentom mi je, že každá séria sa raz musí skončiť.
Prvý polčas, v ktorom v úvode aktivitou dominovali Nitránčania, však veľa neukázal. V 7.minúte sa po centri Grajciara dostal do šance český legionár Vrána, minútu nato neúspešne zakončovali Grajciar a Janíček. Po približne desaťminútovom tlaku sa hra viac-menej vyrovnala a lopta sa pohybovala medzi šestnástkami. Obe mužstvá sa v útoku nevedeli presadiť, predvedené akcie boli väčšinou bez rozumu, zaujalo možno iba niekoľko rýchlych prienikov domácich po lajne. V 35.minúte sa po Vránovom pase dostal k streľbe Hrnčár, no mieril tesne vedľa. Petržalčania sa o kontru pokúšali po Kozákových centroch hlavičkovými zakončeniami Halenára a Čišovského. Posledná minúta prvého dejstva priniesla ešte jednu šancu Nitry – po Hrnčárovom rohu hlavičkou vyskúšal gólmana Artmedie Hýlla Janíček.
Cez prestávku sa tribúny preriedili – množstvo ľudí sa odobralo k bufáču, Jano si presadol k akémusi spoluhráčovi. Na vyplnenie polčasovej pauzy vymyslel klub súťaž – najskôr brankár „devätnástky“ Chudý porozhadzoval lopty do hľadiska a potom tí šťastlivci, čo jednu z nich chytili a v penalte z jedenástich metrov boli úspešní, žrebovali ceny. Hlavnú cenu, dovolenku, si nevytiahol nik, dvaja odišli s erotickým spodným prádlom a jeden s drevenou plastikou. Navyše všetci dostali fľašu vína – bez ohľadu na neplnoletosť :))))
Na začiatku druhého polčasu nedali domáci Petržalčanom dýchať, hra sa presunula na ich polovicu, no Nitránčania svoju aktivitu pred bránkou súpera nezúročili – Hesekovu strelu Hýll vyrážal končekmi prstov, nepremenili ani Šimončič, Grajciar a dvakrát aj striedajúci Michal Farkaš. V 76.minúte sa už ozývalo „gól“ z nitrianskych tribún, avšak Šimončičova prudká strela minula súperovu bránu. V 82.minúte mali možnosť otvoriť skóre aj hostia, no Kozákova pecka smerovala vedľa Seneckého svätyne. Začínalo to vyzerať, že po toľkých spálených šanciach Nitry bude Petržalčanom ako naschvál k obratu stačiť jeden brejk s presnou koncovkou. Hostia sa však príležitosti nechytili, navyše postupne strácali pohyblivosť.
Päť minút pred koncom riadneho hracieho času odvrátil deľbu bodov Janíček, keď po Hrnčárovom centri z priameho kopu hlavičkoval nad Hýlla. Tribúny vybuchli v návale radosti, najtesnejší rozdiel skóre sa nezmenil ani v nadstavenom čase, ktorý už ale hrala Artmedia v oslabení. Jej kapitán Kozák obdržal po druhej žltej červenú kartu a odprevádzaný hanlivými pokrikmi z domáceho tábora putoval pod sprchy.
Na začiatku som hovoril čosi o trvácnosti sérii - nemal som pravdu. Nitrianska víťazná sa predĺžila na sedem zápasov a petržalská bez výhry pokračuje už druhým.

Hlasy:
Pavel Hapal (tréner Nitry): „Prirodzene musím hodnotiť zápas pozitívne. Hrali sme útočne a dostatočne agresívne. V prvej polovici hrala Petržalka dobre v obrane, no potom sme zvýšili agresivitu v útoku, dali sme gól zo štandardnej situácie a napokon zvíťazili.“
Vladimír Weiss (tréner Petržalky): „Nitra vyhrala zaslúžene, pretože bola agresívnejšia, hrala s väčším pohybom a išla za víťazstvom. My sme boli slabší v pohybe, a preto sme prehrali.“

Výsledky ostatných zápasov 7.kola: FC Spartak Trnava - FK ZŤS Dubnica n.V. /1:1/, MFK Košice - ŠK Slovan Bratislava /3:0/, FK Dukla B.Bystrica - MŠK Žilina /1:3/, MFK Ružomberok - AS Trenčín /4:1/, FC Senec - FC ViOn Zlaté Moravce /1:1/

Nitra stále ukazuje chrbát favoritom
Nitra/Bratislava, 28.augusta 2007 - „Zápas v Žiline nám pred duelom s Petržalkou určite pomohol. Doma však hráme každý zápas sebavedome,“ neprekvapilo trénera Pavla Hapala počínanie jeho zverencov proti vicemajstrovi. „Mužstvu verím, má kvalitu, no najmä veľké futbalové srdce. Keď budú hráči takto hrať a pôjdu do každého zápasu s takouto vervou, môžu byť veľmi úspešní. Určite príde stretnutie, ktoré nám nevyjde a prehráme. Verím však, že hráči nájdu toľko morálnej sily, že sa otrasú a budú podávať výkony ako doteraz,“ dodáva. Podľa Hapala nehrozí, že Nitranom naprší do nosa. „Sú pri zemi a tvoria výborný kolektív. Ak zostanú pokope, môžu byť úspešní nielen v tejto sezóne, ale aj ďalších,“ díva sa tréner dopredu.
Úsmev nechýbal ani na perách brankára Štefana Seneckého. Súperi sa mu už 419 minút márne snažia streliť gól. Zo siedmich zápasov vychytal nulu v šiestich. „Žilina nás v sobotu predstihla v tabuľke, aj keď iba o skóre, a tak sme sa chceli vrátiť na čelo. Proti Artmedii sme šli celý čas za víťazstvom. Gól sme si zaslúžili,“ komentoval reprezentačný brankár.
Spokojní nemohli byť po zápase Petržalčania. Čakalo sa od nich viac. „Bol to veľmi dobrý zápas, s patričnou diváckou kulisou. Nitra nám dala gól zo štandardnej situácie. Predchádzala jej ruka na opačnej strane, rozhodca ju však neodpískal. Asi bol súper o ten gól lepší,“ vyslovil sa stopér Artmedie Radek Dosoudil.
Miroslav Hýll, ktorý dostal v posledných dvoch ligových zápasoch prednosť pred Ľubošom Kamenárom, zachytal proti Nitre dobre, zlikvidoval viacero nebezpečných striel súpera. „Remíza by asi stretnutiu viac svedčala. Možno náš výkon nebol až taký dobrý, ale to nech zhodnotí tréner,“ povedal skúsený brankár. Čo teda hovorí tréner Weiss? „Musíme sa na to pozrieť s rozumnou mysľou, pretože vo štvrtok nás čaká zápas v Pohári UEFA. V mužstve je stále veľká maródka a ťahajú tí istí hráči. Zápas v Nitre je už za nami a musíme rozmýšľať, ako ďalej.“ Priznal, že jeho hráči sa v porovnaní so súperovými slabšie pohybovali. Ak chcú zotrvať v pohárovej Európe, proti arménskej Mike sa budú musieť rozhýbať...


Fotodokumentácia (výber):




© Text: Roland Nádaskay, Foto: Roland Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
ŠPORT