FC Nitra - FC Artmedia Petržalka

3.kolo futbalovej Corgoň ligy - jesenná časť
2.august 2008, so.

Konečný výsledok 1:2 (1:1)
Góly: 40.Gruber - 20.Kleber, 84.Halenár
Vylúčení: ŽK: 7.Čeman, 52.Racko, 76.Kostoláni - 2.Saláta, 57.Hašek, 87.Burák
Rozhodovali: Ľ.Samotný - M.Palušák, K.Poláček - V.Hracho
Delegáti: P.Barna, J.Kriš
Divákov: 4160

Zostavy:
Nitra: Lukáš Hroššo - Marek Kostoláni, Adrián Čeman, Roman Švrček, Marián Ďatko - Filip Racko (59.Martin Boszorád), Jan Gruber, Jan Broschinský, Ján Štajer (69.Jakub Hottek) - Ľuboš Kolár, Slavomír Bališ (77.Irakli Liluašvili)
Petržalka: Miroslav Hýll - Peter Burák, Kornel Saláta (45.Marián Čišovský), Pavol Farkaš, Otto Szabó - Branislav Obžera (75.Juraj Halenár), Pavel Hašek, Anderson Goncalves Pedro, Patrik Mráz (63.Branislav Fodrek) - Tomáš Oravec, Kleber Silva do Nascimento

Povedali pred zápasom:
Čo bude treba urobiť na ihrisku, aby mala Nitra aj po 3.ligovom kole v kolonke prehry nulu?
Pavel Malura (tréner Nitry): „V prvom rade spoľahlivú defenzívu. Ale proti Artmedii budeme musieť ustrážiť aj stred poľa, najmä Kozáka, aby sme zachytili ich nástup do rýchlych brejkov. Z našej strany očakávam väčšiu aktivitu smerom hore oproti zápasu v Zlatých Moravciach.“
Pozmeníte víťaznú zostavu z pohárového zápasu v Tampere?
Vladimír Weiss (tréner Petržalky): „Vzhľadom na veľkú zaťaženosť kľúčových hráčov áno. Na koľkých postoch, to si ešte premyslím.“

Po vyše dvoch mesiacoch si ligový zápas pozriem opäť v Nitre. Prvý domáci, zhodou okolností derby s DAC-om, som zmeškal, bol som vtedy v Košiciach. V čase mojej neprítomnosti sa veľa zmenilo, pribudlo niekoľko nových hráčov, poväčšine Čechov, zranil sa kanonier Semeník a odišiel tvorca hry Grajciar. V minulej sezóne obsadila Nitra 3.miesto, obhájiť ho však bude nesmierne ťažké. V úvodnom stretnutí s Dunajskou Stredou som Nitre veľmi neveril, súper však nemá ešte celkom zohraté mužstvo, v Zlatých Moravciach ale nitrianski futbalisti údajne kondične nestíhali a mohli byť radi s remízou. Prvou vážnou previerkou bude úradujúci majster z Petržalky.
Hostia pricestovali pod Zobor prevažne s hráčmi druhého sledu, opory mužstva nechal teraz už reprezentačný tréner Weiss oddychovať po náročnom zápase na pôde fínskeho majstra Tampere United. Mama s Viliamom išli do kina, takže v Nitre som pomerne skoro. Od Max-u sa presúvam nábrežím až k štadiónu, pričom po ceste míňam množstvo bežcov – zrejme nejaký maratón alebo triatlon. Lístok si kupujem na hlavnú tribúnu, i keď minule som na ňu dosť šomral, počasie však nevyzerá veľmi prívetivo. Zatiahlo sa a s najväčšou pravdepodobnosťou bude pršať. Po dlhšom čase som sa stretol s Robom Hauserom, ktorý navštevuje takmer všetky domáce zápasy. Trocha sme počas zápasu pokecali – o futbale, škole, minulosti i budúcnosti.
Stretnutie začína už pod umelými reflektormi o 19:30 hodín. Zápas sa začal vo svižnom tempe, už v 2.minúte obdržal za faul žltú kartu Petržalčan Saláta, bombu Štajera z následného priameho kopu vyrazil gólman hostí Hýll. Z brejku chcel ťažiť Obžera, ktorého včas zastavil Ďatko. Na opačnej stranej Kleberova strela z uhla našla Hrošša pripraveného, neujala sa ani nebezpečná hlavička Pavla Farkaša po ďalekonosnej strele Szabóa. Hra sa prelievala z jednej strany na druhú, striedali sa pekné akcie na oboch stranách. Po štvrťhodine hry sa pred domácu bránku dvakrát dostal Oravec, nohou ani hlavou však Hrošša neprekonal. V 20.minúte Petržalčania vyšachovali obranu Nitry a po peknej akcii na osi Pedro, Oravec, Kleber posledný menovaný otváral skóre. Chvíľu nato sa na Hrošša rútil Oravec, nitriansky brankár sa však vyznamenal. Na strane hostí mali šance aj Hašek a Pedro, z domácich zasa Broschinský, Gruber, Racko a najmä aktívny Bališ, keď po jeho centri v 39.minúte Hýll zasahoval vytlačením lopty nad bránu. V 40.minúte sa Nitranom podarilo vyrovnať pekným lobom Grubera z hranice 16-ky a mohli pred prestávkou ešte jeden pridať, lenže dobre hrajúci Gruber po Štajerovom centri hlavou tesne minul.
Obloha sa postupne zatiahla čierňavou a ešte pred polčasovou prestávkou sa rozpršalo. Nebola to však búrka, ale skôr intenzívny letný lejak. Kvapky dažďa pomaly padajúce z neba ako manna vyzerali na pozadí silno žiariacich reflektorov umelého osvetlenia priam kúzelne. Väčšina divákov sa pre dážď usadila na krytej tribúne, ktorá sa takto dosť zaplnila, našli sa však odvážlivci stojaci či posedávajúci dole pod dáždnikom. Najviac vystavení vrtochom počasia boli ultras, tí sa na moment hromadne presunuli pod strom neďaleko ich sektora.
Po zmene strán sa pokračovalo v miernejšom tempe, príležitosí však mali obe mužstvá pomenej. O nádejnú akciu sa postarali Petržalčania Mráz s Kleberom, brazílsky legionár Hroššovu bránku len tesne minul. V 67.minúte zahrával priamy kop Hašek, spôsobil závar pred domácou bránkou, gól však nepadol. Snaha Nitránčanov bola chválitebná, no ani oni si nedokázali vypracovať vyloženú šancu.
Zápas sa „lámal“ v závere. Rozhodla chyba Grubera, ktorý na polovici hriska v 84.minúte stratil loptu a umožnil hosťom založiť bleskovú útočnú akciu. Po Kleberovom centri skóroval hlavou striedajúci Halenár, druhý najlepší strelec minulého ročníka. Nebyť zranenia, stal by sa vtedy kráľom strelcov.
Podaktorí náročnejší diváci začali po vedúcom góle Petržalky opúšťať štadión. Tesne pred koncom riadneho hracieho času domáci zapli na plné obrátky, no ani štyri pridané minúty im vyrovnanie a deľbu bodov nepriniesli. Zaujímavý zápas mal teda pre Nitru smutný koniec. Petržalka si po poslednej prehre so svojim hlavným rivalom, Žilinou, napravila sebavedomie, získala tri cenné body a najmä ukázala, že dokáže v pohode hrať (a zvíťaziť) aj s „lavičkovými“ hráčmi.
Pri odchode zo štadióna sa Robo v tlačenici niekde odmotal, takže slovo o zápase som s ním už prehodiť nestihol. Hádam to ale nebol môj posledný v Nitre...

Hlasy:
Pavel Malura (tréner Nitry): „Nastúpili sme v úvode so zbytočným rešpektom. Postupne sme však už začali hrať lepšie, dobre sme kombinovali a aj sme vyrovnali. Súper však bol dnes o ten jeden gól lepší, pretože nemôžeme urobiť takú chybu, akú sme urobili pred druhým gólom.“
Vladimír Weiss (tréner Petržalky): „Určite sme dnes v Nitre videli výborný futbal. Obidve mužstvá chceli vyhrať a mali tri gólové šance. Veľmi dobre sme začali a po viacerých šanciach sme strelili aj gól. Potom Nitra prevzala iniciatívu, podarilo sa jej aj vyrovnať. Celkove si ale myslím, že sme si dnes zaslúžili vyhrať. O ten gól sme boli lepší.“

Výsledky ostatných zápasov 3.kola: MFK Ružomberok - FK Dukla B.Bystrica /1:0/, MFK Košice - MFK Dubnica n.V. /3:1/, ŠK Slovan Bratislava - FK DAC 1904 Dun.Streda /2:1/, MŠK Žilina - 1.FC Tatran Prešov /5:1/, FC Spartak Trnava - FC ViOn Zlaté Moravce /odložený na neurčito pre infekčnú chorobu hráčov Trnavy/

Po výhre a remíze nula
Nitra, 4.augusta 2008 - Úradujúci majster a tretie mužstvo uplynulej sezóny sľubovali šláger. Futbal bol dobrý, Nitre chýbal k spokojnosti len výsledok.
Petržalka sústredí svoju pozornosť na kvalifikáciu Ligy majstrov, pred stredajšou odvetou proti fínskemu Tampere United nechal jej tréner Vladimír Weiss odpočívať kľúčových hráčov. V Nitre zostalo sedieť sedem opôr základnej zostavy na lavičke, ôsmy Kozák sledoval zápas z tribúny...
„Máme najlepšie mužstvo v súťaži, ktoré je zrovnateľné s tým spred troch rokov,“ voľkal si spokojný Weiss. „Hral sa určite výborný futbal, vyhrať chceli od začiatku obe mužstvá. Mali sme vynikajúci úvod, za celkovú aktivitu sme boli o ten jeden gól lepší,“ komentoval tréner majstra aj celkový priebeh. Traja žolíci zo striedačky priniesli do zostavy hostí viac kompaktnosti, Halenár v závere strelil víťazný gól. „Víťazstvo sme si v dobrom zápase zaslúžili, Cleber mi na víťazný gól pripravil parádny center,“ tešil sa 25-ročný útočník z prvého gólu v novej sezóne Corgoň ligy.
Smutný bol naopak domáci strelec Jan Gruber. Padajúci list českého legionára znamenal najskôr vyrovnanie na 1:1, potom ale Gruber zahodil čistú šancu a v závere práve po jeho strate lopty strelili Bratislavčania trojbodový gól. „Majster predviedol aj v oklieštenej zostave svoju silu, my sme tiež ukázali dobrý futbal. Škoda toho záveru, bod sme si zaslúžili,“ povedal Gruber.
Tréner Nitry Pavel Malura sa po premiérovej výhre s DAC a remíze v Zlatých Moravciach dočkal v treťom kole prvej „slovenskej“ porážky, príčin videl viac. „Chlapci nastúpili so zbytočným rešpektom, po inkasovanom góle sme začali hrať lepšie dopredu a po vyrovnaní prišli aj ďalšie naše šance. Škoda, za stavu 1:1 si nemôžeme dovoliť vyprodukovať také dve školácke chyby, ktoré nás pripravili o remízu,“ krútil český kormidelník Nitry hlavou nad zbabraným záverom. Čo zaujalo tiež – aj napriek prehre si jeho zverenci vyslúžili potlesk viac ako štyroch tisícok divákov.


Fotodokumentácia (výber):






© Text: Roland Nádaskay, Foto: Roland Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
ŠPORT