FC Nitra - FC Spartak Trnava

6.kolo futbalovej Corgoň ligy - jesenná časť
23.august 2008, so.

Konečný výsledok 1:5 (0:2)
Góly: 77.Simr - 6.Klinka, 31.Klinka, 75.Klinka, 83.Hruška, 87.Filipović
Vylúčení: ŽK: 45.Broschinský - 77.Hruška
Rozhodovali: M.Richtárik - T.Somoláni, M.Kéry - P.Šuniar
Delegáti: D.Čaban, S.Bomba
Divákov: 5980

Zostavy:
Nitra: Tomáš Tujvel - Michal Farkaš, Martin Tóth, Roman Švrček, Marián Ďatko (71.Pavel Simr) - Slavomír Bališ (55.Ľuboš Kolár), Karol Karlík (41.Irakli Liluašvili), Jan Gruber, Jan Broschinský, Filip Racko - Michal Polodna
Trnava: Ivica Kralj - Vladimír Pončák, Václav Drobný (28.Ivan Cíferský), Peter Doležaj, Martin Husár - Peter Ďuriš (81.Pavel Devátý), Kamil Kopúnek, Tomáš Klinka, Nebojsa Jelenkovič, Martin Hruška - Vladimír Kožuch (68.Borivoje Filipović)

Povedali pred zápasom:
Sila Spartaka je podstatne výraznejšia na Štadióne A.Malatinského, využijete tento fakt pod Zoborom?
Pavel Malura (tréner Nitry): „Vraj sa očakáva príchod okolo 3000 trnavských fanúšikov, takže je otázne, kto bude doma. Radi by sme však v lokálnom derby brali všetky body.“
Trnava sa pomaly opäť prebúdza, potvrdí aj v Nitre, že to lepšie ju ešte v tejto sezóne len čaká?
Vladimir Vermezović (tréner Trnavy): „Určitú krízu sme už prežili, ale posledné dva zápasy naznačili, že naša výkonnosť smeruje hore. V Nitre chceme predviesť svoju hru a bodovať.“

Či sa na sobotňajší zápas s Trnavou vyberiem, bolo ešte v piatok otázne. Uvažoval som zabehnúť večer na opekačku ku Kazánovi, no napokon z toho po namáhavej a nie práve najvydarenejšej cyklistike Komárno – Dun.Streda – Senec zišlo. Po výkone z predchádzajúceho dňa odpočívam takmer celú sobotu, sledujúc postupné zhoršovanie počasia. Do Nitry som sa predsa rozhodol ísť, doviezli ma však rodičia, keďže spojenie je biedne. Cestou od Župného námestia stretávam davy ľudí prúdiacich k štadiónu, mnohí z nich sa prejavujú výrokmi typu „Je*ať Trnavu“, čím hlasito demonštrujú svoju mentálnu vyspelosť na úrovni afrických ľudoopov. Podobné správane predvádzajú aj „priaznivci“ hosťujúceho mužstva, zhromaždení za vlastnou bránkou.
S Tomášom Radeckým sa stretávam pri hlavnej bráne (od parkoviska) pred štvrť na osem. Zápas sa začína o 19:30 hodín, s výkopom sa nanešťastie spustil i dážď. Na rozdiel od posledného zápasu s Prešovom sme nešli na krytú tribúnu, počasie sme podcenili. Neostáva než sa krčiť pod jedným dáždnikom celý polčas. Úvod bol obojstranne nezaujímavý, nebyť výbuchov svetlíc v trnavskom ultras sektore a niekoľkých prekrikovačiek, človek by zaspal nudou. Už v 2.minúte však domáci Broschinský vypálil len tesne nad trnavskú bránu, hostia kontrovali štyri minúty nato, a to tým najlepším možným spôsobom. Po hrubej chybe v obrane Nitry, keď Farkašovu „malú domov“ nezachytil Tóth a nedorozumenie využil dôrazný Klinka. V ďalšom priebehu výraznejšie šance chýbali, iba v 22.minúte musel Tujvel zasahovať po rohu Jelenkoviča a následnej hlavičkovej dorážke Doležaja. V 28.minúte potom vyslal na nitriansku bránu nepresnú strelu Ďuriš. Chvíle hostí prišli v 31.minúte, keď po peknej akcii tečoval Kožuchovu strieľanú prihrávku za chrbát domáceho gólmana opäť Klinka. O neúspešnú kontru sa postaral iba Bališ, s jeho strelou však černohorec v bránke Spartaka Kralj nemal vážnejšie problémy.
Dážď silnel, atmosféra nebola práve najpríjemnejšia. Štadión v úvode polčasovej prestávky opúšťame, a veru nie sme jediní. Po krátkom rozhovore s Martinom a Luciou Nagyovou sa presúvame do Trnavčanmi preplnenej Podzámskej viechy na kofolu. S malým pivným suvenírom odchádzame smerom na Chrenovú, kde ma pri Progresse čaká odvoz. Medzitým dážď ustal, zosilnej však hluk doliehajúci zo štadióna snáď na celé mesto. Spartak napokon vysoko vyhral, Klinka pridal tretí gól, skompletizujúc tak svoj čistý hetrik, presadil sa aj najlepší hráč na ihrisku, tvorca hry hostí Hruška, bodku za nevydareným zápasom dal v samom závere Filipovič. Nitrania korigovali po zmene strán Simrom, nič to však už nezmenilo na tom, že toto stretnutie bude ešte dlho rezonovať u priaznivcov nitrianskeho futbalu ako najväčší „prepadák“ za posledné roky.

Hlasy:
Pavel Malura (tréner Nitry): „Hodnotenie je jednoduché. Trnava je veľmi dobré mužstvo a má vysoké ambície. Keď my urobíme v úvode takú chybu, že si prakticky dáme vlastný gól, nemôžeme pomýšľať na úspech. Naša hra, bohužiaľ, nebola taká, aby sme výsledok dokázali otočiť. Prehra takýmto rozdielom je samozrejme hanba.“
Vladimir Vermezović (tréner Trnavy): „Na prvom mieste musím gratulovať hráčom Spartaka, ktorí odohrali najlepší zápas odkedy ich trénujem. Nitra má dobré mužstvo a netreba ho hneď po takomto zápase zatracovať. My sme mali 7-8 šancí, dali sme 5 gólov a boli sme dnes lepší.“

Výsledky ostatných zápasov 6.kola: FK DAC 1904 Dun.Streda - FK Dukla B.Bystrica /2:1/, FC Artmedia Petržalka - MFK Košice /2:3/, 1.FC Tatran Prešov - MFK Dubnica n.V. /1:4/, FC ViOn Zlaté Moravce - MFK Ružomberok /1:1/, MŠK Žilina - ŠK Slovan Bratislava /1:0/

V Nitre na debakel s Trnavou doplatili hráči
Nitra, 27.augusta 2008 - V slovenskom futbalovom klube FC Nitra sa udiali menšie čistky v hráčskom kádri. Dôvodom bol debakel 1:5 v sobotňajšom zápase 6.kola Corgoň ligy 2008/2009 v domácom prostredí proti Spartaku Trnava. Rez prišiel do hráčskeho kádra. „Museli sme reagovať na to, čo sa deje. Nespokojnosť s výkonmi mužstva sa ťahá už viac kôl. V Žiline sme prehrali 0:5, následne sme zdolali Prešov (1:0), ale herne to nebolo ono. Výbuch s Trnavou a výsledok 1:5 bol tým spúšťacím mechanizmom. Po vzájomnej dohode sme ukončili hosťovanie Pavla Simra, pre slabšiu výkonnosť sme do B-tímu preradili Jakuba Hotteka a Karola Karlíka,“ cituje slová generálneho manažéra FC Nitra Jozefa Petrániho stredajšie vydanie denníka Šport.
Na otázku, či sa aj v médiach zverejnená pokuta vo výške 200 000 Sk na mužstvo za spomenutú hanebnú prehru s Trnavou zakladá na pravde, funkcionár spod Zobora odpovedal: "Je to interná záležitosť klubu, a preto sa k tomu verejne nebudem vyjadrovať.“ Hoci sa urobil zásah zatiaľ iba do hráčskeho kádra, úplne pokojne nemôže v týchto dňoch spávať ani hlavný kormidelník FC Nitra Pavel Malura.
„Trénerský život je raz taký: keď sa nedarí, často si to odnesie tréner. S tým nič nenarobíme. Je pravda, že som mal iné predstavy o výkonnosti mužstva. Ak by sa vedenie klubu rozhodlo odvolať ma, nič s tým nenarobím,“ uviedol 37-ročný český kouč P.Malura.
Tím FC Nitra figuruje po šiestom kole najvyššej slovenskej futbalovej súťaže v konkurencii 12 tímov na 6.mieste so ziskom 7 bodov (bilancia: dve víťazstvá, jedna remíza, tri prehry, skóre 6:14). Najbližšie sa Nitrania predstavia v Corgoň lige v sobotu 30.augusta o 17.00 h na bratislavskom Tehelnom poli proti domácemu Slovanu.


Potupa
Nitra, 25.augusta 2008 - Nitriansky futbal zišiel z cesty. Radikáli žiadajú po sobotňajšej hanbe hlavu trénera Pavla Maluru. Dva päťgólové výprasky v priebehu troch kôl sú raz veľa. Debakel Nitry v Žiline až tak nebolel – ľudia ho jednak nevideli a potom – k najväčšiemu ašpirantovi na titul pôjdu na nákupy aj iní. Ponižujúca prehra s Trnavou sa bude Malurovi a spol. ale vysvetľovať ťažko. Neobstoja rozprávky o skladaní mužstva, to predsa buduje aj Spartak. S rozdielom, že kým, v Trnave stavajú na posilách, ktoré majú mužstvu čo dať, v Nitre pri pohľade na českú légiu začína tiecť mnohým voda zo zubov. Samozrejme, s výnimkou Honzu Grubera, ktorý má krajanov tiež asi dosť.
Legionár musí byť lepší minimálne o triedu, to je alfa aj omega, ktorá platí v každom športe. V Nitre nie. Čas ukázal, že najväčšou devízou letných posíl je cena. Prišli zadarmo, a tak aj hrajú. Treťotriedni Česi sa vypli iba pri premiére proti Dunajskej Strede, odvtedy akoby uťal. Čiarky, ktoré zbierajú za štarty v najvyššej slovenskej súťaži, nesporne pomôžu im aj manažérovi pri hľadaní ďalšieho angažmánu, päťgólové debakle ale môže dostávať Nitra aj a vlastnými odchovancami. Talenty z rezervy by jazdili určite inak.
S Trnavou prišla pod Zobor opäť futbalová atmosféra. O rivalite, aká vládne medzi klubmi, viacerí hráči Nitry akoby nechýrovali. Trnavský popevok „Vaše mesto patrí Trnave“ rezal od stavu 0:2 na najcitlivejšom mieste, umlčať futbalovými zbraňami rozjarených fanúšikov Spartaka nemal kto. Prehrať sa dá, ale nie takto. Za tú potupu niekto musí poniesť zodpovednosť. Kľúčovým bude z tohto pohľadu pre Maluru a časť českej légie dnešné zasadnutie predstavenstva klubu.


Trnava výhrou 5:1 v Nitre lámala „bradaté“ rekordy
Trnava, 24.augusta 2008 - Päť ligových gólov, ktoré Trnavčania dosiahli v sobotňajšom zápase 6. kola najvyššej slovenskej futbalovej súťaže Corgoň ligy 2008/09 na ihrisku FC Nitra (5:1), podnietilo tvorcov oficiálnej klubovej stránky Spartaka hlboko zalistovať v historických análoch päťnásobného majstra bývalého Československa. Chceli totiž zistiť, kedy naposledy dali „bílí andeli“ na súperovom trávniku až päť gólov. Stalo sa tak ešte v spoločnej československej lige, v poslednom zápase sezóny 1980/81. Vtedy Trnavčania pod vedením trénera Kamila Majerníka vyhrali v Košiciach nad vtedajšími ZTS 5:2 (3:1). Autormi trnavských gólov boli Barkóci, Dian, Benčo, Cabanik a Korytina. Výsledok 5:1, ktorý Doležaj a spol. dosiahli v sobotu 23. augusta 2008 pod Zoborom, je v histórii samostatnej najvyššej slovenskej súťaže novým trnavským rekordom.
Ďalší rekordný údaj sa týka dosiahnutého hetriku na pôde súpera. Aj to sa Spartaku v slovenskej lige ešte nikdy nepodarilo. Doma síce dali po tri góly Július Šimon a Ľubomír Luhový, dokonca až zo štyroch gólov sa v slovenskom Ríme tešili Marek Ujlaky a spomínaný Ľubomír Luhový. To bolo za čias trénerov Karola Peczeho a Dušana Galisa, ale vždy v domácom prostredí. Na ihrisku súpera dosiahol hetrik naposledy Rudolf Kramoliš, tiež v poslednom kole sezóny 1979/80, keď Spartak pod vedením Valéra Šveca vyhral v Trenčíne nad Jednotou 5:1 (2:0). Góly v tomto súboji strelili okrem Kramoliša aj Brezina a Kopčan.
V sobotňajšom dueli proti Nitre sa o zápis do historických kníh postaral novic v spartakovskom drese, 31-ročný rodák z Prahy Tomáš Klinka, ktorý do Trnavy prišiel začiatkom tohto mesiaca z SK Kladno. Pod Zoborom prekonal Klinka brankára Tujvela postupne v 6., 31. a 75. min a zaznamenal čistý hetrik.


Fotodokumentácia (výber):


© Text: Roland Nádaskay, Foto: Roland Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
ŠPORT