FC Nitra "B" - FC DAC 1904 Dunajská Streda

18.kolo futbalovej II.ligy - skupina západ
30.marec 2008, ne.

Konečný výsledok 1:0 (1:0)
Góly: 24.Čurgali
Vylúčení: ŽK: 2.Leško, 33.Liluašvili, 85.Tujvel – 44.Csölle, 80.Bognár; rozhodovali: Páchnik - Bóllo, Martiš, 150 divákov

Zostavy:
Nitra "B": Tomáš Tujvel - Zoltán Gyepes, Ján Harbuľák, Tomáš Janíček, Ján Leško – Ondrej Čurgali (72.Michal Jakubjak), Lukáš Ďuriš, Róbert Glenda, Lukáš Hnilica, Ľuboš Kolár (87.Patrik Jiránek) – Irakli Liluašvili (80.Marián Farkaš)
Dun.Streda: Jozef Košovan – Pavel Buka (48.Matej Lelkes), Marcel Gašparík, Jozef Csölle, Vladimír Milan – Marcel Palic, Roman Chmelo (57.Zoltán Bognár), Anton Kubala, Ladislav Belkovics - Tomáš Horváth, Peter Šnegoň (46.Miroslav Kriss)

Na jarnej časti II.ligy západ sezóny 2007/08 ma najviac zaujímali dva zápasy – s Dunajskou Stredou a Púchovom. Prvý z nich padol na poslednú marcovú nedeľu. Víkend som strávil doma, prevažne učením, v nedeľu okolo poludnia sme dávali do poriadku bicykle. Smola je, že dlhšiu dobu si teraz nezajazdím, o dva mesiace máme ústne maturity a štúdium už nepustí. S Rudolfom sme sa však rozhodli teda aspoň vybehnúť na futbal. Z domu vyrážame poobede niečo po druhej, smerom do Nitry postupujeme cez Andač, Zbehy a Čakajovce. Spomaľuje nás protivietor, no prichádzame načas. Akurát na úvodný výkop.
Zápas začína o 15:00 hodín, zahrávajú hráči nitrianskeho „béčka“. V minulosti (prelom 80. a 90.rokov) by malo stretnutie týchto dvoch súperov visačku „derby“, dnes je to bez lesku a slávy najvyššej súťaže, no stále s istým nábojom regionálnej, či dokonca národnostnej rivality. Dunajská Streda minulú sezónu vypadla z I.ligy (druhá najvyššia súťaž), avšak má ambíciu vrátiť sa späť do celoslovenskej súťaže, čo naznačujú i predsezónne posily. Pred tretím jarným kolom je lídrom súťaže a na trávniku rezervy Nitry, takzvanej „jednotke“, favoritom. Nitrania nastúpia na zápas s viacerými oporami z A-mužstva, tiež si uvedomujú dôležitosť stretnutia. Víťazstvo by bolo výbornou rehabilitáciou za poslednú prehru vo Vrbovom.
Počasie je nádherné, ľudí tak akurát, na futbal radosť pozerať. Po počiatočnom vzájomnom oťukávaní sa hra otvorila, priebeh sa mi javil obojstranne vyrovnaný, i keď azda zo začiatku bola iniciatívnejšia Dunajská Streda. V úvode videl po útočnom faule na Gašparíka žltú kartu Leško. Krátko nato ju hlavný rozhodca vytiahol aj na gruzínskeho legionára Liluašviliho, keď dvakrát po sebe pokračoval v hre aj po odpískaní ofsajdu. Nitrania hrozili zväčša prienikmi po krídle, v 24.minúte sa po Kolárovom centri z pravej strany v pokutovom území dobre zorientoval Čurgali a hlavičkou zblízka otvoril gólový účet stretnutia. Pred polčasovou prestávkou ešte dvakrát pohrozil domáci Ďuriš, no z dvoch priamych kopov z dobrej pozície ani raz neskóroval. Pri prvom navyše „zostrelil“ jedného z hosťujúcich hráčov stojacich v múre, takže rozhodca musel na moment hru prerušiť.
Počas prestávky si tréner Meszlényi svojich zverencov posadil do kruhu a čosi im dohováral. Po zmene strán, zrejme v snahe zlepšiť slabý dôraz v útoku, nasadil na hrot veterána Krissa. Hostia s ubiehajúcimi minútami nervózneli, rezervistov síce do výraznejších šancí nepúšťali, sami však zopár, dokonca vyložených, nepremenili. Jednu z nich v 66.minúte založil Kriss, centroval Milan a Bognár hlavičkoval nad Tujvelovu bránku. Nitriansky brankár následne založil rýchly protiútok, lopta sa po sérii prihrávok v strede poľa dostala pred šestnástku ku Glendovi, ktorého delovku zlikvidoval Košovan. So záverom zápasu sa domáci koncentrovali najmä na udržanie najtesnejšieho rozdielu. Pomohol im aj kus šťastia. Pred bránkou „béčka“ koncom riadneho hracieho času niekoľkokrát horelo (tiež pri kombinácii Kubalu s Belkovicsom v nadstavenom čase), Tujvel však aj po zlyhaní obrany svoj tím podržal.
Skóre sa už nemenilo, rezerva nitrianskeho FC zdolala favorizovanú Dunajskú Stredu, čím ju zároveň zosadila z 1.miesta v tabuľke. Po krátkom rozhovore s Janom sadáme na bicykle a od štadióna vyrážame smerom domov. Na spiatočnej ceste máme vietor v chrbte, ide nám to od ruky. Ešte sme rozmýšľali, či si pri štadióne nedať kofolu, ale pri tom návale ľudí na Sihoti...

Hlasy:
Marián Süttö (tréner Nitry "B"): „Privítali sme lídra tabuľky, ktorý má v svojom mužstve niekoľko skúsených hráčov. Tento fakt sa na našom výkone mierne odzrkadlil, pretože spočiatku to bolo dosť nervózne, avšak aj za prispenia hráčov A-mužstva sme postupne naklonili misky váh na svoju stranu, siahli na dno síl a dosiahli cenné víťazstvo. V obrane nám do značnej miery pomohol Janíček, ktorý spolu s Harbuľákom odohrali dobrý zápas. V bráne dostal príležitosť Tujvel, ktorý vniesol do našich radov pokoj, zaujímavý bol aj výkon Hnilicu. O týždeň nás čaká zápas vo Vrábľoch, ktoré do jari nevkročili dobre, naposledy tiež prehrali, takže je tam trochu odlišná situácia ako u nás. A-mužstvo hrá v piatok, takže uvidíme, s ktorými hráčmi budeme môcť pre tento derbyzápas počítať. Myslím si, že minimálne na bod máme, musíme však podať kvalitný výkon, pretože bez neho to na súperovom ihrisku nejde.”
Tibor Meszlényi (tréner Dun.Stredy): „Po dnešnom zápase nemám hráčom čo vytknúť, na ťažkom, hlbokom teréne poctivo odjazdili celých deväťdesiat minút. Proti silnému súperovi, v ktorého drese nastúpilo sedem či osem háčov z áčka, sme si vypracovali celý rad gólových príležitostí. To, čo Belkovicsovi doteraz padalo do siete, tentoraz nechcelo skončiť v bráne. Ešte v 93.minúte obohral troch brániacich hráčov, ale netrafil, pri inej situácii išla lopta pozdĺž bránkovej čiary, stačilo do nej fúknuť, Bognár z troch krokov trafil na čiare stojaceho spoluhráča, a tak ďalej. Bol to bojovný zápas o každý meter ihriska, v jeho druhej polovici sme vystupňovali tlak, hrali na štyroch útočníkov, ale keď nedáme gól ani z kroku, nemôžeme bodovať. Dostali sme opäť hlúpy a zbytočný gól, hráči reklamovali ofsajd, prestali hrať a nechali voľného hráča, ktorý z pár metrov nestrážený premenil adza jedinú šancu domácich. Ja už vážne premýšľam, či bude v súťaži zápas, v ktorom udržíme čisté konto. Nemôžeme dostať prvý gól, vytvára to zbytočný tlak, nervozitu a keď chýba pohoda, zahodíme aj také šance, ktoré inokedy s ľahkosťou premeníme. Dnes sme urazili futbal. Nerád používam slovo šťastie, lebo vo futbale platí, že šťastie je dobrá myšlienka. Chce to hlavne viac dôrazu v šestnástke, bez gólu nám body nedajú. Buka si navyše nešťastne prisadol ruku, podľa prvých odhadov má pri navikulárnej kosti potrhané väzy, preto som ho musel striedať. Až ďalšie vyšetrenia ukážu, či ruku nemá zlomenú. Pokazili sme tento zápas, ale ideme ďalej, nemám chlapcom čo vytknúť, bojovali, chceli, nesklamali, len sa strelecky nepresadili. Po zápase sedeli v kabíne so sklonenými hlavami. Môžem konštatovať, že to bolo z našej strany oveľa lepšie, ako v jesenných zápasoch vonku, len nie a nie streliť gól. Prehra nás nesmie vykoľajiť, musíme ísť ďalej od zápasu k zápasu, v každom hrať na víťazstvo. Už v najbližšom kole chceme poraziť Nemšovú. Pre mňa znamená tento súboj obvzlášť motiváciu, keďže na jeseň sme prehrali po tom, ako delegovaní rozhodcovia nezvládli zápas, mňa vykázali a aj Kriss videl neoprávnene červenú kartu, po ktorej stál päť zápasov pre trest. Z našej strany ale nehorzí vendetta, chceme vyhrať futbalovými zbraňami.“

Výsledky ostatných zápasov 18.kola: FC ŠKP Dúbravka - ŠK SFM Senec /2:2/, OTJ Moravany n.V. - FC Spartak Trnava "B" /5:0/, AFC Nové Mesto n.V. - FK Spartak Vráble /2:0/, FK Púchov - FC Artmedia Petržalka "B" /1:0/, MFK Topvar Topoľčany - FK Rača /1:1/, FK Slovan Nemšová - MFK Vrbové /2:0/, ŠK Slovan Bratislava "B" - PŠC Pezinok /0:0/

Nečakaný koniec Krissa so Sebőm v DAC
Dun.Streda, 31.marca 2008 - Dnes poobede prinieslo vedenie DAC prekvapujúce rozhodnutie, v zmysle ktorého s okamžitou platnosťou rozviazalo pracovný pomer s 37-ročným útočníkom Miroslavom Krissom a 50-ročným manažérom klubu Ladislavom Sebőm. Obaja prišli do DAC-u pred začiatkom aktuálnej sezóny.
Počas prvej polovice súťaže chýbal Miroslav Kriss, bývalý ligový futbalista Trenčína, Slovana a Trnavy, pre zranenie a trest v piatich stretnutiach a so šiestimi gólmi v desiatich zápasoch bol najlepším jesenným strelcom mužstva. V troch jarných kolách sa do streleckej listiny nezapísal. Ladislav Sebő nastúpil na uvoľnený post klubového manažéra 1.júla 2007. Predtým pôsobil na rovnakej pozícii v Gabčíkove, Nových Zámkoch a naposledy v Rimavskej Sobote. Jeho úlohy dočasne prevezme vedúci mužstva František Lunák.


Keď „áčkari“ pomôžu
Nitra, 31.marca 2008 - Tréner DAC-u Tibor Meszlényi krútil hlavou nad koncovkou svojich zverencov. „Bez gólu si nemôžeme nárokovať na bod, tobôž u súpera, ktorý mal vo svojom strede viacerých hráčov z prvého mužstva Nitry. Inkasovaný gól zmenil naše zámery, a hoci sme potom pridali, na konci nám chýbalo aj šťastie. Ideme však ďalej, v ďalších kolách máme kopec príležitostí na reparát,“ nalieval Meszlényi optimizmus do radov vysokého ašpiranta na prvú ligu.
Kým hostia zo Žitného ostrova po prehre smútili, nitrianska omladina si zatancovala víťazný kolotoč. Tréner „béčka“ Marián Süttö videl základ úspechu v kolektívnom výkone. „Chlapci boli nervóznejší ako zvyčajne, veď sa hralo proti lídrovi, situáciu ale zvládli. Svoju úlohu si splnili aj ’áčkari’, Tujvel s Janíčkom priniesli istotu do defenzívy, Čurgali strelil víťazný gól. Išli sme za víťazstvom, cieľ je splnený,“ dodal Süttö. Výkon rezervy sledovali v hľadisku pozorne aj tréner prvého mužstva Pavel Hapal s asistentom Otom Brunegrafom v spoločnosti svojich ratolestí.


Fotodokumentácia (výber):






© Text: Roland Nádaskay, Foto: Roland Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
ŠPORT