FC Nitra juniori - FK Rača

2.kolo futbalovej II.ligy - skupina západ
8.august 2010, ne.

Konečný výsledok 5:2 (3:2)
Góly: 10.Paukner (penalta 11 m), 22.Pfeifer, 27.Zelenický, 49.Zelenický, 81.Glenda - 35.Tóth, 40.Dargaj
Vylúčení: ŽK: 33.Moravčík, 86.Svítek - Kratochvíl, Rojko, 86.Ondík; rozhodovali: Mastiš - Bacsa, Králik, 100 divákov

Zostavy:
Nitra jun.: Martin Chudý - Peter Pfeifer, Miroslav Gajdoš, Ján Harbuľák, Róbert Glenda - Kristián Pindeš, Lukáš Zelenický (83.Endre Zsebi), Filip Moravčík (70.Matej Svítek), Andrej Ivančík (77.Erik Pénzeš) - Matúš Paukner, Marek Gajdošík
Rača: Martin Harag - Marián Guttleber (31.Jakub Rojko), Peter Kratochvíl, Jaroslav Dargaj, Ladislav Polák - Matej Ondík, Ján Bajza (55.Roman Kusý), Miloš Belica (63.Andrej Homola), Tibor Tóth - Lukáš Pupík, Jakub Bobrovský

Nakoľko v sedle bicykla som z rôznych dôvodov nesedel už takmer mesiac (naposledy Cyklo Dun.Streda), naplánoval som si na nedeľu cyklistiku južným smerom s prípadnou návštevou druholigového futbalu v Nitre. Avšak počasie mi plány prekazilo – ráno sa ešte ako dozvuk nečasu posledných dní objavuje dážď a mne sa nechce riskovať boj s nepriaznivým počasím. Okolo poludnia sa začalo vyjasňovať a tak môžem uplatniť aspoň záložný plán – do Nitry na futbal a nazad. Alekšince opúšťam krátko po pol piatej, nad dedinou sa nakrátko zastavujem a obdivujem okolie – polia čerstvo po žatve, nad nimi sa prevaľujúci biele baránky, v diaľke dobre viditeľné vrchy Marhát a Zobor. Nepostupujem zaužívanou trasou cez Čakajovce a Drážovce, lež Lužiankami na okraj Nitry, kúsok po štvorprúdovke a následne pozdĺž rieky po protipovodňovom vale k parku za PKO. K štadiónu prichádzam tesne pred štvrť na šesť, pričom zároveň so mnou sa v dejisku poobedňajšieho zápasu ocitá aj Ivana, bývalá spolužiačka z gymnázia a priateľka Jana Harbuľáka. Aspoň si budem mať s kým pokecať.
Dnešný zápas je v aktuálnej sezóne druhý v poradí, v prvom kole rezerva Nitry, najnovšie „prekrstená“ z B-mužstva na juniorku, v Moravanoch prehrala, takisto aj jej súper z Rače (bývalá Lokomotíva Bratislava), ktorý v Novom Meste n.Váhom inkasoval šesť gólov. Stretnutie začína o 17:30 hodín, v prvých minútach sa hra rýchle z jednej strany na druhú, ani favorizovaná rezerva FC výraznejšie nedominuje. Na konci prvej desaťminútovky si však domáci vytvorili tlak, ktorého vyústením bol faul v šestnástke Rače a následná premenená jedenástka Pauknera. Kontrovať mohol vzápätí račiansky útočník Pupík, ktorého tutovku zmaril Chudý. Zaváhanie sa hosťom vypomstilo, keď v 22.minúte pridal druhý gól hlavičkou Pfeifer a päť minút po ňom Zelenický prudkou strelou pod brvno zvýšil už na 3:0. Nabudení „juniori“ si ešte vypracovali zo dve šance, ktoré však nepremenili, a nato prišli svetlé chvíle hosťujúceho mužstva – v 35.minúte padáčikom prekonal Chudého Tóth a po ďalších piatich minútach znížil náskok Nitry na rozdiel jediného gólu z dorážky Dargaj. Pre Raču zdanlivo stratený zápas sa tak dostal do úplne inej polohy. Veru domáci sa v závere polčasu pri obrane tesného náskoku riadne zapotili.
Prestávka ubieha vcelku rýchle, najmä vďaka rozhovoru s Ivanou. Zapadajúce slnko ožaruje nitriansku Sihoť i trávnik futbalového štadiónu, kvôli čomu sa dosť zle fotí. V druhom polčase som predpokladal opatrnejšiu hru oboch mužstiev s tým, že skóre zrejme ostane zachované. To sa však nepotvrdilo, už po štyroch minútach unikol obrane hostí Zelenický a gólom na 4:2 tak Račanom opäť skomplikoval situáciu. Ďalšiu príležitosť nevyužil Paukner a na opačnej strane hriska sa nepresadil ani hosťujúci Bobrovský. Rovnako nepochodil ani Pupík, ktorého sľubnú šancu zlikvidoval pozorný gólman juniorov Nitry Chudý. Prevahu domácich v tomto zápase potvrdil nechytateľnou strelou spoza 16-ky Glenda. Gól na 5:2, čo je zároveň najvyššie skóre, aké som na doterajších desiatich zápasov rezervy zažil, bol asi posledným za zmienku stojacim okamihom zápasu.
Na Jana nečakám, čas pokročil a mám pred sebou ešte cestu domov. S Ivanou sa lúčim s tým, že sa možno uvidíme v sobotu na corgoňligovom zápase so Slovanom, a nato od nitrianskeho štadióna prechádzam pod Zobor a šprintom podvečernou krajinou na Alekšince. Celkových 35 kilometrov po mesačnej pauze mi dobre padlo, len keby sa mi podarilo uskutočniť nejakú „ozajstnú“ cyklistiku... Inak zlá správa – po piatich rokov bezchybného fungovania mi zlyhal digitálny foťák.

Hlasy:
Michal Kuruc (tréner Nitry jun.): ???
Ján Neshyba (tréner Rače): ???

Výsledky ostatných zápasov 2.kola: PŠC Pezinok - AFC Nové Mesto n.V. /1:0/, FKM Nové Zámky - ŠK Blava Jasl.Bohunice /4:0/, MFK Topvar Topoľčany - MFK Vrbové /2:1/, OTJ Moravany n.V. - TJ Spartak Myjava /0:2/, FC ŠTK 1914 Šamorín - ŠK Slovan Bratislava jun. /0:1/, FC Spartak Trnava "B" - FK Spartak Vráble /2:0/, FK Slovan Nemšová - ŠK Bernolákovo /2:0/

Čambal zachránil zápas juniorky
Nitra, 9.augusta 2010 - Kurióznu situáciu ponúkol zápas druhej ligy v Nitre, kde juniorka rozstrieľala Raču. Nerovný súboj, po ktorom dopadol domáci zadák Pfeifer telom na rohovú zástavku, skončil prerušením hry. Zlomenú zástavku bolo treba vymeniť, čo promptne zariadil jeden z bratov Čambalovcov. V tejto súvislosti oprášil úsmevnú historku spred štyroch rokov vedúci mužstva juniorky Róbert Hegedüš: „Bolo to na štadióne Lokomotívy Košice, kde vtedy hrali svoje domáce zápasy Ličartovce. Nejaký fanúšik vbehol na ihrisko a ušiel so zástavkou, domáci ho chytili asi po 10 minútach až za štadiónom. Museli, lebo náhradnú zástavku nemali a bez nej by sa bol zápas ukončil.“ Dobre nakoniec dopadlo všetko aj v Nitre, nový tréner juniorky Michal Kuruc sa doma uviedol víťazne.


Fotodokumentácia (výber):




© Text: Roland Nádaskay, Foto: Roland Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
ŠPORT