FK Slovan Duslo Šaľa - MFK Zemplín Michalovce

26.kolo futbalovej I.ligy - jarná časť
23.apríl 2011, so.

Konečný výsledok 0:1 (0:0)
Góly: 60.Knobloch
Vylúčení: ŽK: 18.Marcin 33.Zonzon 34.Jakubčo (všetci MI), ČK: 68.Zajac (Šaľa) za faul
Rozhodovali: M.Perašín - M.Cuninka, R.Žákech
Delegáti: J.Sihelský, J.Marko
Divákov: 365

Zostavy:
Šaľa: Marek Gála - Peter Jakubička, Roman Mihálik (24.Richard Konopásek), Ján Čirik, Martin Jurkemik - Štefan Lalák, Oskár Lancz, Štefan Toporčák (62.Adrián Devečka), Marek Tomiš - Patrik Zajac (72.Csaba Takács), Tomáš Obert
Michalovce: Jozef Brudňak - Ivan Janek, Aleksandar Trninić, Ján Marcin, Michal Vanák - Peter Jakubčo (58.Róbert Kovaľ), Josef Hořava, Jakub Hottek, Isaacs Waseem - Kevin Loic Zonzon (46.Jan Knobloch), Georgi Gamkrelidze (90.Oliver Špilár)

Zájsť na futbal do neďalekej Šale som mal v pláne už dávnejšie, zakaždým ma však od toho odradili isté okolnosti – či už neskorý návrat domov v prípade cesty bicyklom, počasie, či skrátka iné, napríklad študijné, povinnosti. Tentoraz som sa však k tomu už odhodlal napriek všetkému, popohnal ma fakt, že je Šaľa v aktuálnej sezóne vážne ohrozená zostupom. Hoci šaliansky Slovan pôsobí v I.lige (teda druhej najvyššej súťaži) už od sezóny 2003/04, a určitú dobu bol po FC Nitra druhým „najprominentnejším“ klubom v regióne, v poslednom čase jeho význam upadá. Najväčším úspechom klubu bolo 2.miesto po jesennej časti a následná účasť v jarnej „prelínačke“ o postup do Corgoň ligy v sezóne 2006/07, kde však v konkurencii ďalších siedmich klubov neuspel a skončil na poslednom mieste. Minulý rok sa Šaľania zachránili pred pádom do II.ligy západ kuriózne vďaka tomu, že Podbrezová a Prievidza odstúpili zo súťaže ešte v priebehu sezóny. Záchranárske práce poznačili aj tento ročník, po jeseni skončili na poslednom mieste, na jar sa im však zatiaľ podarilo predskočiť Púchov a B-mužstvo Ružomberka.
Aktuálnym súperom Šale budú Michalovce. Očakávam ťažký zápas, keďže hostia patria k špici tabuľky, domácim by som však veštil prinajmenšom jeden remízový bod. Plán je nasledujúci – z domu vyrazím ráno na cyklistiku smerom na juh a cestou nazad sa zastavím na futbale. Slnko už v tejto dobe zapadá pomerne neskoro, takže času na návrat ešte za svetla budem mať dosť.
K štadiónu Dusla Šaľa v mestskej časti Veča prichádzam pred trištvrte na štyri, v pokladni kupujem lístok a aj s bicyklom sa presúvam na nekrytú obvodovú tribúnu, určenú primárne na státie. Ľudí je pomerne málo, vzhľadom na pekné počasie by som čakal hojnejšiu návštevnosť. Zápas začína hvizdom hlavného rozhodcu o 16:00 hodín. V úvode sa hrá pomerne nezaujímavý futbal, lopta sa pohybuje medzi šestnástkami a okrem jednej či dvoch dosť nepresných striel na oboch stranách ani jeden z gólman nie je vážnejšie ohrozený. V 24.minúte museli domáci striedať zraneného Mihálika, no i tak boli počas prvého dejstva Michalovciam rovnocenným súperom.
Počas pauzy sa už začínam chystať na ďalšiu cestu, zajedám si tyčinku na energiu a dopĺňam tekutiny. Okrem iného uvažujem o trase, z viacerých možností ma najviac láka ísť buď cez Cabaj-Čápor do Nitry, alebo sa jazdou cez Močenok a Jarok Nitre v zásade vyhnúť. Druhý polčas pokračuje v tempe nastavenom v prvej časti zápasu, postupne však Šaľania vlastnými chybami posadili hostí na koňa. Hra sa presúva pred domácu bránku, sporadické výpady domácich na opačnú stranu ihriska väčšinou končia ešte pred pokutovým územím ich súpera. Publikum začína byť s predvedeným výkonom nespokojné, ešte k tomu sa musí zmieriť s prvým inkasovaným gólom, keď v 60.minúte po nenápadnej akcii prekonal domáceho gólmana Gálu Knobloch. Ďalšou ranou pre domácich je v 68.minúte vylúčenie Zajaca za hrubý faul, ktorý podľa môjho názoru rozhodca posúdil dosť prísne.
Nemohúcnosť hráčov Dusla, ktorí zápas dohrávajú nekompletní, ma utvrdzuje v tom, že dnes body poputujú na Zemplín, takže už desať minút pred koncom zápasu sa začínam zberať k odchodu. Aspoň sa vyhnem davom naraz prúdiacim von zo štadióna. V momente, keď opúšťam tribúnu, sa z publika ozval zborový povzdych, sprevádzajúci nepremenenú šancu Takácsa z 83.minúty. Od štadióna Dusla pokračujem cez Veču smerom na Močenok, trasu si mierne predĺžim, v dnešnom peknom počasí sa to oplatí.
Šaľa ma teda pri mojej „premiére“ na jej pôde sklamala, dúfam však, že sa zachráni a v budúcom ročníku sa sem opäť vyberiem. Správou dňa je zrejme predčasný postup Trenčína po víťazstve na Púchovom, pričom tím z Považia sa do najvyššej súťaže vracia po troch rokoch.

Hlasy:
Anton Dragúň (tréner Šale): „Vedeli sme, že nás čaká ťažký súper, ktorý svojim výkonom aj v Šali potvrdil kvalitu. Našu hernú koncepciu zavinilo skoré odstupenie opory Mihálika, čím sme museli prestriedať formácie. V prvom polčase sme boli dosť aktívny, ale po obrátke prebral iniciatívu súper. K zaslúženej výhre sme mu pomohli aj vlastnou nedisciplinovanosťou. Škoda, že sa neujala delovka Takácsa v závere duelu.“
Vlastimil Petržela (tréner Michaloviec): „Som veľmi spokojný, že sme tento náročný duel zvládli aj bez potrestaných hráčov. Prvý polčas bol z našej strany smerom dopredu slabší, ale po obrátke sme začali už praktizovať svoju kombinačnú hru s dobrým pohybom. Po vedúcom góle a vylúčení domáceho hráča sme už stretnuitie, v ktorom sme boli o gól lepší doviedli do víťazného konca.“

Výsledky ostatných zápasov 26.kola: FC Petržalka 1898 - LAFC Lučenec /4:0/, FK Bodva Moldava n.Bodvou - MŠK Rim.Sobota /3:0/, ŠK SFM Senec - MFK Dolný Kubín /1:3/, AS Trenčín - FK Púchov /2:1/, MFK Tatran Lipt.Mikuláš - MFK Ružomberok "B" /3:1/

Legionármi nabitý Zemplín otestuje jarný vzostup
Šaľa, 21.apríla 2011 - V sobotu 23.apríla o 16:00 hodine privítame na štadióne "Za Váhom" neľahkého súpera. Našim súperom bude Zemplín Michalovce, ktorý sa netají ambíciami tento ročník pripraviť mužstvo a na budúci ročník súťaže tvrdo zaútočiť na Corgoň ligovú súťaž. Nasvedčuje tomu aj veľký pohyb v mužstve, ktorý sa udiaľ pred jarnou odvetou, nakoľko z mužstva odišlo 11 hráčov a nových tvárí pred úvodným duelom odvety bolo dvanásť, medzi ktorými nechýba ani poltucet zahraničných hráčov.
Vzájomné duely v tomto ročníku priniesli vyrovnaný priebeh, aj keď sa doterajšia bilancia mierne naklonila v prospech hráčov Zemplína. V úvodnom dueli sme remizovali na domácej pôde 1:1 (0:0), keď na úvodný gól mladého Kuncu po hodine hry, odpovedal presnou strelou zo značky pokutového kopu v 74.minúte Lancz. V odvete sme prehrali v Michalovciach 1:2 (1:0), keď domáci viedli od 37.min. gólom Serečína, Šaľa vyrovnala v 77.min. Vyskočom, ale striedajúci Špilár dve minúty pred koncom v dueli, ktorému by podľa trénerov svedčala viac remíza, nakoniec dosiahol víťazný gól. V tomto dueli okrem troch gólov bola aj veľká úroda žltých kariet, bohužiaľ v náš neprospech 2:6.V zhľadom k súčasným narastajúcim výkonom našich futbalistov v jarnej odvete a umiestnenia, hre, ale aj ambícií hosťujúceho kolektívu sa dá očakávať dobrý a pekný futbalový zážitok, ku ktorému môžu prispieť svojou návštevou aj priaznivci šalianskeho futbalu, ktorých pomoc obzvlášť v jarnej odvete naši futbalisti potrebujú.
V zostávajúcich dueloch 26.kola hrá už v piatok doma Petržalka s Lučencom , v sobotu: Trenčín s Púchovom a pod reflektormi Moldava s Rimavskou Sobotou a Senec s Dolným Kubínom. V nedeľu dohrajú kolo duelom Liptovský Mikuláš s rezervou Ružomberka. Verme, že vo všetkých stretnutiach tohto kola to bude v medziach fair - play.


Fotodokumentácia (výber):


© Text: Roland Nádaskay, Foto: Roland Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
ŠPORT