AC Sparta Praha - FC Bohemians Praha

Pohár ČMFS - 4.kolo (osemfinále)
29.október 2008, st.

Konečný výsledok 2:0 (2:0)
Góly: 9.Berger, 25.Berger
Vylúčení: ŽK: Hušek - Turtenwald
Rozhodovali: D.Drábek - K.Mencl, T.Kovařík
Delegáti: J.Stiegler
Divákov: 1307

Zostavy:
Sparta: Jaromír Blažek - Ondřej Kúdela, Petr Voříšek, Luboš Hušek, Jan Krob - Jiří Kladrubský - Marek Kulič (71.Libor Došek), Patrik Berger, Kamil Vacek (87.Karol Kisel), Martin Zeman - Miroslav Slepička (60.Ondřej Kušnír)
Bohemians: Václav Winter - Pavel Macháček, Martin Horáček, Dmitrij Lencevič, Michal Kropík - Jiří Jeslínek (83.Eric Kwame Adjei), Vít Turtenwald, Roman Dobeš (75.Josef Galbavý), Tomáš Fenyk, Jan Vošahlík - Stanley Ibe (46.Tomáš Jablonský)

Stredajší zápas pohárový zápas Sparty s Bohemiansom si nemôžem nechať ujsť, nakoľko tak ako minule, aj dnes mám voľný lístok. Futbal však spôsobil, že sa musím vzdať plánu na návštevu divadla a navyše vynechať podvečerné cvičenia z chémie (ktoré sú však nepovinné). Pôvodne sa mal pridať kolega Vlado, ten to však vzdal pre nepriaznivé počasie. Na Letnú teda po krátkej pauze na domovskom intráku vyrážam sám. Na Vltavskej, kde prestupujem z metra na tradične natrieskanú električku, vediem krátku konverzáciu s dvoma mladými Sparťanmi o víkendových zápasoch i šanciach na titul. Zakončili sme to konštatovaním, že ak bude majster z Prahy, bude dobre... nech je to aj Slávia... :)
Na Letnej absolvujem telesnú prehliadku, miesto na RWE tribúne nachádzam bez problémov, na zahájenie zápasu ešte nejakú chvíľku čakám. Stretnutie po nástupe hráčov a ohlásení zostáv začína o 17:00 hodín. Favorizovaný domáci tlačia už od úvodu, šancu z 2.minúty obrana Bohemky odvrátila a štyri minúty nato pískal rozhodca na Slepičku ofsajd. V 9.minúte otvorili domáci skóre zápasu – rekonvalescent Berger prevzal kolmicu zo stredu poľa, prešmykol sa obranou Bohemiansu a na druhý pokus prekonal Wintera. Hostia sa po góle prebrali, začali kombinovať, do vážnejších šancí sa však nedostali. V 21.minúte zahrávala Sparta štandardku pred bránou Bohemky, strieľajúci Voříšek však trafil iba múrik. Krátko nato domáci opäť udreli – v 25.minúte po akcii Kladrubského s Kluičom, ktorý predĺženým centrom k vzdialenejšej tyči našiel nabiehajúceho Bergera a ten chladnokrvne zakončil – 2:0. Druhý gól dodal na sparťanské kopačky ešte väčšiu pohodu, „rudí“ pohodlne kombinujú a prichádzajú ďalšie šance – v 30.minúte sa Vacek prekĺzol obranou hostí a servíroval loptu pred prázdnu bránku Kuličovi, obranca Bohemky Lencevič však stihol odkopnúť. Krátko pred koncom prvého dejstva zahráva Sparta po faule na unikajúceho Kuliča štandardnú situáciu. Bergerovu nepríjemnú strelu sa Winterovi podarilo vytlačiť na roh, s ním obrana Bohemky problém nemala.
V prvom polčase Sparta jednoznačne dominovala, dvojgólové vedenie favorita je zaslúžené. Počasie je teda otrasné, chladno, trocha pofukuje a navyše pár minút husto prší. Na trávniku to musí byť „o hubu“, i keď ani na značne preriedených tribúnach AXA arény to nie je žiadna sranda. Pohľad na modelový zápas žiakov ma teda vôbec nezahrial a po klobásu sa mi ísť nechcelo. Sparta sa v šanci ocitla už v úvode druhého polčasu. V 53.minúte Zeman prenikol po pravej strane, s následnou strelou si Winter poradil. Po desiatich minútach mal príležitosť zvýšiť opäť Zeman, jeho rohový kop sa však iba obtrel o konštrukciu bránky. Krátko nato na opačnej strane po priamom kope Dobeša a odrazenej lopte od brvna dorážal osamotený Kropík a Sparťanov zachránil až Blažkov vynikajúci zákrok. Tempo opadá, hráči Sparty už nie sú tak nebezpečný smerom dopredu, hostia toho však veľmi nevyužívajú. V 77.minúte sa v šanci ocitli domáci, keď sa po Krobovej akcii dostala odrazená lopta ku Kušnírovi, ten však v tutovke trafil iba jedného z obrancov Bohemky. Po následnom rýchlom protiútoku pálil z 15 metrov Galbavý, ktorého strelu v poslednom momente zblokoval Voříšek, dorážka Turtenwalda už iba minula bránu Sparty. V poslednej desaťminútovke sa hráčom Sparty podarilo hru ukľudniť, prebehli zo dve striedania a krátko pred koncom riadneho hracieho času sa po rýchlej kombinácii dostal k strele z malého vápna Kisel, gólman „klokanov“ Winter však skvele vyrazil. Po štvorminútovom nadstavenom čase zápas (konečne) končí. Sparta tak ako minulý rok postupuje v Pohári ČMFS cez pražský Bohemians a hostia naťahujú svoju negatívnu sériu už na tri zápasy, vrátane ligových. Z Letnej som sa vymotal „zmrznutý“ na kosť, v tlačenici vyčkal na električku a potom už len ľutoval a ľutoval. Nachladnúť pred pochodom v Slovenskom raji je odo mňa pekná blbosť...

Hlasy:
Jozef Chovanec (tréner Sparty): „Byl to typický pohárový zápas, ve kterém jsme podali koncentrovaný výkon. Hráči pracovali přesně tak, jak jsme si v kabině řekli. Jsem rád i z toho pohledu, že jsme neinkasovali. První poločas byl z naší strany mnohem lepší, než druhý. V něm jsme několikrát chybovali, udělali zbytečné fauly a nabídli jimi soupeři několik trestných kopů. Mám radost, že Patrik (Berger, pozn.) odehrál celé utkání a jako takovou přidanou hodnotu vstřelil i branky. Dalším pozitivem je bezpochyby i to, že jsme si prověřili soupeře před vzájemným ligovým zápasem.“
Luboš Urban (tréner Bohemiansu): „Sparta potvrdila roli favorita a v tomto hrůzostrašném počasí zvítězila zaslouženě.“

Výsledky ostatných zápasov 4.kola (osemfinále): FK Spartak MAS Sezimovo Ústí - SK Slavia Praha /0:4/, FC Sigma Olomouc - FC Slovan Liberec /0:2/, FC Hradec Králové - FK Teplice /0:1/, FK Baumit Jablonec - FC Tescoma Zlín /1:2/, 1.FC Slovácko - SK Kladno /1:1, 7:6pk/, SK Hlavice - FC Viktoria Plzeň /1:7/, FK Mutěnice - FC Baník Ostrava /0:3/

Patrika Bergera těší postup i dva vstřelené góly
Praha, 29.októbra 2008 - Přestože se z oblohy valily provazce deště a většině návštěvníků středečního pohárového utkání proti Bohemians Praha drkotaly zuby zimou, ze tváře sparťanského kapitána Patrika Bergera šlo vyčíst spokojenost. Po svém letním příchodu na Letnou dlouhou dobu čekal na vstřelený gól. Dnes se trefil dokonce rovnou dvakrát a rozhodl tak o postupu svého týmu do čtvrtfinále Poháru ČMFS.
„Samozřejmě je příjemné, že se mi konečně podařilo skórovat. To čekání bylo už docela dlouhé, jsem rád, že jsem to prolomil. Dnes pro nás byl hlavní postup, jdeme v poháru dál, takže panuje spokojenost,“ vyprávěl navrátilec do sparťanské sestavy, který vzápětí popsal oba své góly. „Při prvním gólu jsem pálil zblízka do gólmana, pro kterého na tomhle terénu bylo těžké udržet balon a vyrazil ho přímo mně do kroku. Pro mě už pak nebyl problém doklepnout míč do prázdné brány. Druhému gólu předcházel náš vyhraný hlavičkový souboj, já se poté soustředil na to, abych balon dobře trefil. To se naštěstí povedlo,“ popsal letenský kapitán. Ve druhé půli se dění na hrací ploše uklidnilo a fotbalisté v rudých dresech s přehledem kontrolovali průběh utkání. „I díky vytrvalému dešti byl terén dost náročný, počasí rozhodně nebylo moc fotbalové. Ve druhém poločase jsme kontrolovali hru a soustředili se především na to, abychom neinkasovali. Samozřejmě jsme chtěli přidat další góly, šance jsme na to měli, bohužel v koncovce jsme to řešili špatně.“
Po dlouhé době se Berger objevil v základní sestavě a na hřišti vydržel celý zápas. „Sám jsem byl překvapen. Před utkáním jsem nečekal ani to, že budu v základu, nakonec jsem vydržel celých 90 minut. Budu teď potřeboval pořádnou regeneraci,“ usmál se Patrik Berger. První dva góly ve sparťanském dresu budou mnohonásobného reprezentanta samozřejmě stát příspěvek do hráčské kasy. „Už jsem smířený s tím, že budu platit. Od svého příchodu v létě jsem platil už snad za vše, tak snad už to bude to poslední,“ vyprávěl se smíchem Berger. Pohárový soupeř už je překonán, nyní se myšlenky celého sparťanského týmu začnou ubírat na pondělní ligový šlágr na půdě Baníku Ostrava. „Víme, že nás nečeká v Ostravě nic lehkého, bude to jedno z těch těžších ligových utkání. Zítra máme naplánovaný výklus a poté se již začneme plně koncentrovat na Ostravu,“ uzavřel sparťanský kapitán Patrik Berger.


Fotodokumentácia (výber):


© Text: Roland Nádaskay, Foto: Roland Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
ŠPORT