AC Sparta Praha - FK Liepajas Metalurgs

2.kolo UEFA Champions League, odvetný zápas
21.júl 2010, st.

Konečný výsledok 2:0 (2:0)
Góly: 12.Matějovský, 43.Zeman
Vylúčení: ŽK: 26.Vacek - 17.Tamošauskas, 58.Surnins, 77.Klava, 89.Aleksejevs
Rozhodovali: M.Strahonja - I.Krmar, B.Križarić - D.Mlakar (všetci Chorvátsko)
Delegáti:
Divákov: 8025

Zostavy:
Sparta: Jaromír Blažek - Jiří Kladrubský, Erich Brabec, Tomáš Řepka, Manuel Pamić - Kamil Vacek - Jiří Jeslínek, Juraj Kucka (46.Niklas Hoheneder), Marek Matějovský (56.Igor Žofčák), Václav Kadlec - Miloš Lačný (41.Martin Zeman)
Liepaja: Viktors Spole (46.Pavels Šteinbors) - Jurica Puljiz (64.Intars Kirhners), Tomas Tamošauskas, Antons Jemelins (69.Igors Aleksejevs) - Oskars Klava, Jurgis Kalns, Maksims Rafalskis, Pavels Surnins - Takafumi Akahoši, Deniss Rakels - Vitalijus Kavaliauskas

Liga majstrov či „Champions league“ je najdôležitejšou pohárovou súťažou v Európe, keď roku 1992 nahradila Pohár európskych majstrov, dovtedy súťaž čisto majstrovských tímov jednotlivých líg. Keďže doposiaľ som na nijakom, ani kvalifikačnom zápase tejto súťaže nebol, je čas to zmeniť. Slovensko v lige majstrov zastupuje iba jeden tím, nasadený do druhého predkola, v tomto ročníku je ním minulosezónny majster MŠK Žilina. Na sever Slovenska sa rozhodne nechystám, príhodnejšia bude návšteva duelu Sparty s lotyšským majstrom Metalurgom Liepaja.
Skóre „rudých“ z prvého zápasu druhého predkola, odohraného pred týždňom v Lotyšsku, je 3:0, čo tímu z hlavného mesta Čiech dáva vysokú šancu na postup, znásobenú odvetou na domácej pôde. Skutočne by sa musel stať zázrak, aby napokon postúpilo slabučké mužstvo z Pobaltia... netreba však súpera podceniť, občas sa môže prihodiť aj prekvapenie. Ako v prípade postupu Petržalky do skupinovej fázy v roku 2005 alebo Debrecenu vlani. Do Prahy cestujem v stredu 14.júla, nasledujúce tri dni trávim exkurziou v Nemecku, ktorú nám na prázdninový čas preložili zo začiatku júna. V utorok absolvujem druhý termín skúšky z matiky II, opäť nevydarený. Lístky kupujem s jednodenným predstihom v zákazníckom centre na Letnej, cena je rovnaká ako na prvoligové zápasy – v tomto prípade 220 Kč za osobu. S Michalom sa mám stretnúť podvečer, v čase odchodu z intráku o ňom však stále nič neviem – lístok mu teda, treba povedať, že mierne popudený, nechávam pri dverách svojej izby a cez Holešovice smerujem na Letnú. Dôvodom kolegovho meškania bol „traffic jam“ na diaľnici pred Prahou, napokon však začiatok zápasu stíha.
Na Spartu prichádzam okolo pol, spočiatku to vyzerá na slabú návštevu, no napokon sa nazbieralo okolo osem tisícok ľudí. Nechýba množstvo úvodných drístov (už aj zarytému Sparťanovi musia tie úvody liezť na nervy...), podstatné veci, ako napríklad mená delegátov, som sa však nedozvedel. O ôsmej prichádza na rad výkop, už po krátkej chvíli sa o prvú strelu postaral domáci Jeslínek, Spole medzi žrďami lotyšského tímu však loptu bez problémov prikryl. Inak hostia v úvode predvádzali ťažký antifutbal, Sparťania mali jasne navrch. Nemastných Lotyšov gólovo potrestali už v 13.minúte, keď po faule na Lačného kopal priamy kop Matějovský. Posila z anglického Readingu prestrelila múrik a vymietla pravý horný roh Spoleho bránky. Vedenie očakávané a zaslúžené. Krátko nato sa do sľubnej pozície v šestnástke Liepaje mohol dostať Kadlec, jeho zámer vystihol hosťujúci kapitán Tamošauskas. V 16.minúte vybojoval Kladrubský po Kadlecovom pase rohový kop, ktorým však Sparťania Spoleho neohrozili. Po niekoľkých nevýraznejších okamihoch, vrátane prerušenej hry pri Lačného zranení či žltej karte pre protestujúceho Vacka, sa ďalšia šanca pre domácich pritrafila až v 29.minúte, kedy po Kadlecovom prieniku využil odrazenú loptu Lačný, jeho pokus však zblokoval brániaci Jemelins. V 34.minúte mali hráči Sparty po Kadlecovej prudkej strele k dispozícii rohový kop, v 16-ke Liepaje sa však dopustili útočného faulu. Šesť minút nato zrazil prenikajúceho Matějovského tesne pred pokutovým územím Rafalskis, zodpovednosť priameho kopu na seba prevzal Zeman, len pred niekoľkými chvíľami striedajúci zraneného Lačného. „Z toho by mohol padnúť,“ vravím Michalovi – a veru mám pravdu. Zeman krásnou strelou prekonal múr a takpovediac odstránil pavučinu aj z ľavej šibenice bránky hostí. V trojminútovom nadstavenom čase vyslal na sparťanského gólmana Blažka jedinú „propagačnú“ strelu za celý polčas Kalns, za čo si od aktívne povzbudzujúceho domáceho publika vyslúžil posmešný potlesk.
Prestávka prebehla pomerne rýchle, čo-to sme pokecali o rôznych aktualitách, či pokúsili sa uhádnuť výsledok zápasu. Môj tip je tak 4:0, ak bude hrať Sparta tak dravo ako doteraz. Avšak tempo hry sa v úvode druhej časti akosi spomalilo, naopak Lotyši mierne ožili. Možno pomohlo aj striedanie brankára, ktorý bol v prvom polčase naozaj tragický. Napriek tomu Sparta hru kontroluje a súpera do ničoho nepúšťa. Akýsi vzdialený náznak šance sa objavuje v 56.minúte, keď sa po Vackovej nepresnej prihrávke dostal k lopte Rakels, avšak na sparťanskú bránu vyslal veľmi nepresnú strelu. Hra sa na niekoľko minút presúva medzi šestnástky, chýbajú výraznejšie momenty, Sparťania sa do ničoho nehrnú, možno zámerne šetria hráčov. Na druhej strane hostia určite nie zámerne predvádzajú naivný futbal na úrovni okresnej divízie. V 66.minúte sa obranou Sparty podarilo preniknúť Surninsovi, pred bránkou mu však lopta utiekla za čiaru. Minútu nato to na Blažka opäť skúša Surnins, jeho zakončenie je však dosť nepresné. Po niekoľkých minútach jalového futbalu sa naskytla príležitosť domácim, po krídle sa uvoľnil Jeslínek, nevyšla mu však prihrávka na nepokrytého Vacka so Zemanom a zmaril tak prečíslenie traja na jedného. Na opačnej strane hriska pálil na Blažka Akahoši, podobne ako jeho spoluháči predtým, veľmi nepresne. Päť minút pred koncom riadnej hracej doby zahrával priamy kop Zeman, jeho strelu v páde tečoval Hohenender, avšak lopta poskočila tesne vedľa pravej tyče. V nadstavenom čase sa Zemanovi podarilo prešprintovať Klavu, no z uhla vyslal na gólmana Šteinborsa pomalú strelu, ktorú obrana hostí spacifikovala. Posledná možnosť upraviť skóre teda nevyšla.
Po domácom víťazstve 2:0, ktoré po súčte so skóre zo zápasu v Liepaji činí celkovo 5:0, postupuje Sparta Praha do 3.predkola Ligy majstrov, kde sa stretne buď s Lechom Poznaň alebo Interom Baku. Ich vzájomné skóre v priebehu odvetného stretnutia na pôde poľského celku je však v čase nášho odchodu nerozhodné (napokon zvíťazil Lech Poznaň, pozn.). Zápas s málo vyspelým súperom z takpovediac nefutbalovej krajiny bol pomerne nezáživný, prakticky v hociktorom ligovom by divák zažil viac napätia. Podobne to zhodnotil aj Michal, s ktorým sa rozchádzam okolo 21:45 hodín ešte na Letnej. Peši kráčam cez Stromovku do Holešovíc, kde po neúspešnom pokuse kúpiť si miestenku na vlak nasadám na bus na intrák. Pred polnocou potom vyrážam na „hlavák“ a smer Slovensko.

Hlasy:
Jozef Chovanec (tréner Sparty): „Potvrdilo se, že soupeř hrál uvolněně a podal lepší výkon než doma. Hru jsme ale měli pod kontrolou a po celý zápas prakticky nebylo co řešit a nemuseli jsme řešit nějaké obtížné situace. K postupu jsme dokráčeli víceméně v klidu. První poločas byl lepší než ten druhý, podstatně to totiž ovlivnily odchody Matějovského a Kucky, naše hra pak ztratila kvalitu. Představili se ale i jiní hráči, kteří dostali šanci a vy můžete posoudit sami, jak s touto šancí naložili. Spíše jsme se modlili, aby se nikomu nic nestalo a přece, byli jsme nuceni vystřídat.“
Rüdiger Abramczik (tréner Liepaje): ???

Výsledky ostatných zápasov 2.kola: Aktobe FK - FC Olimpi Rustavi /2:0, 1:1/, FC Levadia Tallinn - Debreceni VSC /1:1, 2:3/, FK Partizan Beograd - Pyunik FC /3:1, 1:0/, FC Inter Baku - KKS Lech Poznań /0:1, 1:0, 8:9p/, NK Dinamo Zagreb - FC Koper /5:1, 0:3/, PFC Litex Loveč - FK Rudar Pljevlja /1:0, 4:0/, Birkirkara FC - MŠK Žilina /1:0, 0:3/, FC Sheriff Tiraspol - KS Dinamo Tirana /3:1, 0:1/, Hapoel Tel Aviv FC - FK Željezničar Sarajevo /5:0, 1:0/, AC Omonia Nicosia - FK Renova Džepišče /3:0, 2:0/, FC RedBull Salzburg - HB Tórshavn /5:0, 0:1/, Bohemians FC Dublin - The New Saints FC /1:0, 0:4/, FC BATE Borisov - FH Hafnarfjördur /5:1, 1:0/, AIK Stockholm - AS la Jeunesse d'Esch /1:0, 0:0/, Linfield FC - Rosenborg BK /0:0, 0:2/, FK Ekranas - HJK Helsinki /1:0, 0:2/

Takhle to trénuju, řekl o gólu sparťan Zeman, který bojuje o základní sestavu
Praha, 22.júla 2010 - Loni na podzim patřil k tahounům, ale na jaře se ze základní sestavy vytratil. Mladý záložník Martin Zeman se proto musí postupně drápat zpátky nahoru. Začal tím, že ve středu vstřelil pěkný gól z přímého volného kopu, kterým rozhodl o pohárovém vítězství Sparty nad lotyšskou Liepajou. Český mistr vyhrál 2:0 (celkově 5:0) a bez problémů postoupil do 3. předkola Ligy mistrů, kde narazí na polskou Poznaň.
„Oba góly jsme dali v prvním poločase, takže jsme se brzy uklidnili a už jenom hlídali výsledek,“ říkal po zápase Zeman, který ani tentokrát nenastoupil v základní sestavě. Přesto mohl v závěru přidat i druhý gól. „Už jsem obešel brankáře, ale špatně jsem trefil míč.“ Zeman je sparťanský odchovanec. Loni už to vypadalo, že si díky své levačce a rychlosti natrvalo rezervuje místo v základní sestavě. Hrál dobře a Sparta se na něj mohla spolehnout. Na jaře se ale ze sestavy vytratil. A nevrátil se do ní ani v novém ročníku. „Tohle je věcí trenérů. Já se snažím odevzdat maximum, na tréninku makám a čekám na šanci,“ odříkává jednadvacetiletý záložník naučenou frázi.
Ve středu Zeman nastoupil těsně před koncem prvního poločasu, když nahradil zraněného útočníka Lačného. Nepředvedl bůhvíjaký výkon (ostatně jako většina hráčů Sparty, kteří se soustředili na bezchybné hlídání pohodlného náskoku), ale alespoň vstřelil gól. Moc pěkný gól! „Trestňáky kopu odmala a cvičím to i na tréninku. Dlouho jsem ale z přímého volného kopu žádný gól nedal, tak jsem rád, že jsem se trefil alespoň tentokrát,“ dodal ke své brance Zeman, jenž byl v tu chvíli na hřišti sotva dvě minuty. Pomůže tahle branka Zemanovi zpátky do základní sestavy?


Chovanec na Lotyše chystá změny v sestavě
Praha, 20.júla 2010 - Trenér sparťanských fotbalistů Jozef Chovanec plánuje pro středeční odvetu druhého předkola Ligy mistrů s Liepajou změny v sestavě. Podle jeho slov ale není motivem takřka zajištěný postup, ale mdlý výkon některých hráčů v sobotním ligovém utkání v Hradci Králové. Kouč to dnes uvedl na tiskové konferenci před zápasem. Sparta má po výhře 3:0 v prvním utkání téměř zajištěný postup do další fáze kvalifikace o milionářskou soutěž, a tak se očekávalo, že kouč přichystá několik změn.
„Změny budou, ale nebudou dány výsledkem z Lotyšska. Vynutí si je výkony některých hráčů v sobotním ligovém utkání. Ti, kteří si to nezaslouží, hrát nebudou, a třeba se ani nedostanou na lavičku. Možnost chytit příležitost dostanou ostatní,“ prohlásil Chovanec. Na koho padne Černý Petr, ale neprozradil. Spekuluje se, že spokojen nebyl především s výkony Kladrubského, Hohenedera a Kadlece, jenže pak by neměl vyřešený post pravého obránce. Kušnír je stále zraněný, podobně jako Hušek, a nezdá se pravděpodobné, že by trenér poslal na trávník dosud nepříliš prověřeného Kamerunce Adiabu. I proto asi dostane přednost nakonec Kladrubský. Volno pro nabrání sil by mohli dostat Sionko a Wilfried, na jejichž místech se mohou objevit Jeslínek a Kweuke.
Na sestavu bude mít sice sobotní duel vliv, ale na atmosféře v kabině se to podle Chovance neodrazí. „Je to realita, zápas jsme si zhodnotili a dnes už myslíme pouze na středu. Máme před sebou novou výzvu a také v předkole Ligy mistrů jsme stále jen na začátku našeho úkolu,“ upozornil letenský kouč. Navíc ani Liepaju prý ještě nelze považovat za vyřazeného soupeře. „Soupeř bude hrát u nás uvolněněji, nemá co ztratit. Minule měl za sebou dva nevydařené ligové zápasy a byl pod tlakem vlastních fanoušků, tady naopak může ukázat to nejlepší ze sebe,“ tvrdí Chovanec. Podle něj bude důležité, aby se hráči prezentovali lepším výkonem i kvůli fanouškům. „Pro nás vždy byli dvanáctým hráčem a musíme je odměnit poctivým výkonem,“ přál si trenér.
Jediné, co Chovance skutečně trápí, je skutečnost, že v sedmi dnech jeho hráče čekají tři soutěžní zápasy. Nejprve s Liepajou, v sobotu proti Slovácku, a pokud ve středu postoupí, pak už v úterý proti Poznani v třetím předkole LM. "To mi připadá naprosto nelogické," řekl kouč, ale víc to komentovat nechtěl. Sparta prostřednictvím svazu diskutovala s UEFA, aby prohodila pořadí zápasů Plzně a Sparty, protože západočeský klub bude své pohárové utkání hrát také na Letné. Jenže funkcionáři v Nyonu to odmítli a pak los rozhodl, že se bude hrát uprostřed týdne na stejném stadionu duel Sparta - Poznaň a krátce poté Plzeň – Besiktas. UEFA nakonec sáhla k tomu, že zápas pražského klubu předsunula na úterý 27.července, Plzeň bude hrát 29.července.


Fotodokumentácia (výber):




© Text: Roland Nádaskay, Foto: Roland Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
ŠPORT