HC Košice - MHK-32 Li-Pa Liptovský Mikuláš

2.kolo hokejovej Extraligy
15.september 2006, pi.

Konečný výsledok 9:3 (4:2, 1:1, 4:0)
Góly: 1.Jenčík (I.Droppa), 4.Šterbák (Dravecký), 6.Bartoš (I.Droppa), 12.Kmiť (I.Droppa), 27.Lažo (Varga), 42.Lažo, 49.Pleva (Špelda), 54.Faith (Varga), 56.Hvila (Javín, Lažo) - 1.Kövér (Holečko), 4.Kriška (Mach), 33.Róbert Huna (Richard Huna, Fatyka)
Vylúčení: 10:14 na 2 min, presilovky: 4:0, oslabenia: 1:0; rozhodovali: Kubuš - Bednár, Orolin, 6357 divákov

Zostavy:
Košice: Imrich Petrík - Ivan Droppa, Jaroslav Špelda, Juraj Kledrowetz, Milan Varga, Marcel Šterbák, Miroslav Javín, Stanislav Kall - Richard Jenčík, Jaroslav Kmiť, Peter Bartoš - Miroslav Lažo, Ján Pleva, Jiří Bicek - Gabriel Špilár, Juraj Faith, Vladimír Dravecký - Lukáš Hvila, Michal Lukáč, Marcel Šimurda
L. Mikuláš: Martin Falter (58.Roman Ledvoruch) - Radovan Sloboda, Stanislav Fatyka, Igor Rúfus, Ján Tomaška, Michal Školiak, Marcel Petran, Michal Grman, Michal Matejka - Richard Huna, Róbert Huna, Martin Kriška - Mikolai Lopuski, Peter Holečko, Gabriel Kövér - Marek Hovorka, Martin Trochta, Milan Mach - Pavel Milec, Peter Bartík, Michel Miklík

Pozrieť si hokejový zápas v Steel aréne som plánoval už koncom minulej sezóny, no napokon sa nám to podarilo až počas tejto septembrovej návštevy Košíc.
K štadiónu prichádzam spolu s Viliamom a Rudolfom asi hodinku pred zahájením, pred vstupom do budovy už postáva množstvo ľudí, chvíľu musím stáť v rade na lístky. Keďže je to prvý raz, požiadal som o hocijaké tri miesta vedľa seba, čo možno najlacnejšie. Po kontrole na detektore kovov a prechode turniketom hľadáme naše sedadlá, nachádzajúce sa za bránkou domácich. Musím povedať, že to bol obrovský zážitok po prvý raz vstúpiť do obrovského priestoru tej arény, vidieť tých hokejistov, ktorých sme doteraz mali možnosť sledovať len v telke, naživo. Dorazili sme s pomerne veľkým časovým predstihom, preto ešte hodnú chvíľu sledujeme rozcvičku hráčov oboch týmov. Aj keď šlo o prvý domáci zápas sezóny 2006/07, až taká početná divácka kulisa sa nezišla, veľa miest ostalo neobsadených. Zato však dorazil fanklub Liptákov, ktorí by bez hlasného povzbudzovania ani len nevošli na štadión. Pod nimi, priamo za Falterovou bránkou, mali svoj pľac košickí Steeleri, vrátane bubeníkov a oranžovo-čiernej vlajky. Okolie arény bolo zabezpečené dokonale – pre prípad núdze nechýbali podnikoví hasiči železiarní U.S.Steel, dopravná polícia koordinujúca prechod masy divákov cez Štúrovu ulicu a poriadková polícia s niekoľkými vozidlami (čiste kvôli prítomnosti cudzieho fanklubu). S orientáciou v mori tribún a sedadiel pomáhal celý regiment takzvaných „usporiadateľov“.
Modrí i bieli hokejisti sa postupne schádzajú z lavičky do formácie na úvodné vhadzovanie, čím sa o 17:00 hodín zahajuje zápas. Niektorí diváci sa ešte ani poriadne neusadili a už v 9.sekunde po prvom košickom útoku rozvlnil sieť hostí prvý gól z hokejky Jenčíka (vôbec najrýchlejší gól sezóny). Už dvadsať sekúnd nato však odpovedal Gabi Kövér, Košičan aktuálne v drese MHK-32. Hra bola pomerne dynamická, videli sme niekoľko brejkov Biceka a Kmiťa, ďalšie gólové zápisy prišli v 4.minúte, a to najskôr z hokejky obrancu HC Šterbáka a nato Petríka prekonal Lipták Kriška. Domáci začali hrať istejšie v obrane, navyše v útoku sa nezastavili – v 6.minúte skóroval v početnej výhode Bartoš, posledný gól prvého dejstva pridal Kmiť.
V druhej tretine sa hostia pred bránkou HC Košice objavili len tu a tam, naopak v ich vlastnej obrannej tretine (tá bola teraz bližšie k nám) bolo rušno. Ďalšiu presilovku využil Lažo v 22.minúte, no jedenásť minút nato Liptáci znížili útokom bratov Hunovcov na pomer 5:3.
Po druhej pauze, ktorú väčšina ľudkov využila na túru k bufetom a véckam, režírovali priebeh zápasu výhradne Košičania. Dokonca hostia inkasovali počas vlastnej presilovky, keď po získaní puku Lažo sólo akciou pečatil do bránky bezmocného Faltera. Na rozdiel štyroch gólov skóroval Ján Pleva, minuloročná opora práve mužstva MHK-32. Posledné klince zabili do truhly hostí Faith a Hvila, po ktorého presnom zásahu Čecha Faltera nahradil Ledvoruch.
Aj keď zápas nebol pre absolútnu dominanciu oceliarov na vlastnom ľade herne až taký zaujímavý, predsa to bolo po prvýkrát a navyše s riadnou gólovou nádielkou, v najlepšom a najmodernejšom hokejovom „stánku“ na Slovensku.

Hlasy:
Ján Šterbák (tréner Košíc): „Sme radi, že sme vysoko vyhrali, lebo v príprave sme s Liptovským Mikulášom dobré výsledky nedosahovali. Posledná tretina sa nám veľmi vydarila, ale musíme ostať pri zemi, lebo v nedeľu nás čaká v Bratislave Slovan a v utorok Poprad. Tieto zápasy preveria našu výkonnosť.“
Milan Jančuška (tréner L.Mikuláša): „Som sklamaný z hry i z výsledku, mali sme veľa vylúčených. Dobre nám padla táto facka, aspoň si chlapci uvedomujú, na čo majú. My si toto stretnutie musíme rozobrať v pokoji, aby sa takéto výsledky už neopakovali.“

Sezónu plnú noviniek začali hokejisti HC Košice víťazstvom v Trenčíne
Košice, 15.septembra 2006 - Košickí hokejoví fanúšikovia sa už nevedeli dočkať novej sezóny. A dávali to patrične najavo, keď aj o letné prípravné zápasy ich „HC“ bol v Steel Aréne enormný záujem. A rovnaký hlad je aj po majstrovskom titule, ktorý by isto svedčal mužstvu s najkrajším štadiónom. Veď novovzniknutá Sieň slávy košického hokeja by si tiež rada pochutnala na ďalšej trofeji, ktorá tam už nejaký ten rôčik odmieta čo i len nakuknúť.
V minulom ročníku extraligy naše nádeje zamrzli v tuhej tatranskej zime, teraz ich prišiel oživiť nový tréner (Ján Šterbák), pár nových hráčov, a s nimi sa azda ujme aj nové logo, ktorým Košičania ozdobili svoje dresy na prahu novej sezóny. Nový je aj systém súťaže, ktorý zaručuje účasť v extralige každému z desiatich tímov aj na budúci rok, nových je aj zopár pravidiel, aby sa na ich rozlišovaní dalo ešte viac zabávať ako doteraz. Novinkami chcú divákom spríjemniť podvečere v Steel Aréne aj kluboví funkcionári, jednou z nich bude vydávanie predzápasového bulletinu pod hlavičkou „Game“ (určite vítanou, lebo bude zadarmo), kvôli ďalším vraj stačí zdvihnúť zrak k informačnej kocke pod stropom štadióna.
Kým sa toto číslo „večera“ dostalo do rúk čitateľov, oceliari už mali v nohách úvodný duel nového ligového ročníka. Včera v Trenčíne prekvapujúco zvíťazili 3:2. Tá pravá hokejová atmosféra však ožije v meste až v piatok, keď vo vypredanej aréne zadunia mantinely pri súbojoch a strelách v stretnutí s Liptovským Mikulášom. No povedzte, nie je to ozajstná udalosť týždňa? Aj keď ešte len bude...


Fotodokumentácia (výber):


© Text: Roland Nádaskay, Foto: Roland Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
ŠPORT