HC Košice - HK Dynamax oil Nitra

35.kolo hokejovej Extraligy
22.december 2006, pi.

Konečný výsledok 7:3 (2:0, 3:1, 2:2)
Góly: 3.Lipiansky (Kontšek), 7.Javín (Špelda, Kontšek), 29.Lipiansky (Kontšek, Javín), 33.Dravecký (Javín, Bartoš), 35.Šimurda (Gron), 42.Faith (Špilár, Bartoš), 59.Špilár (Lipiansky) - 27.Čacho (Topoli), 47.Kmeč, 51. S.Saliji (G.Saliji, Vala)
Vylúčení: 9:8 na 2 min, presilovky: 3:0, oslabenia: 1:0; rozhodovali: Kubuš - Gajan, Grečko, 7350 divákov

Zostavy:
Nitra: Vlastimil Lakosil (33.Jozef Račko) - Jozef Kováčik, Marek Topoli, Ivan Švárny, Dušan Chromý, Milan Bališ, Michal Procházka, Martin Petrina - Ľubomír Kolník, Slavomír Pavličko, Viliam Čacho - Martin Vozdecký, Miroslav Štefanka, Andrej Kmeč - Ivan Raček, Petr Vala, Samir Saliji - Lukáš Vadrna, Jozef Mihálik, Garip Saliji
Košice: Miroslav Lipovský - Stanislav Kall, Jaroslav Špelda, Ivan Droppa, Rudolf Jendek, Marcel Šterbák, Miroslav Javín, Milan Varga - Marcel Šimurda, Ján Lipiansky, Roman Kontšek - Miroslav Lažo, Jaroslav Kmiť, Vladimír Dravecký - Gabriel Špilár, Juraj Faith, Peter Bartoš - Kristián Kováč, Ján Pleva, Stanislav Gron

Poobede u babky sme využili na oddych po dlhej ceste Horehroncom zo Šurian, veď večer máme v pláne stráviť na hokeji, poslednom domácom zápase HC Košice v tomto kalendárnom roku.
Veľmi sme sa ponáhľať nemuseli, lístky sme si zakúpili v pokladni Steelky už po príchode cestou zo stanice. Tentoraz sme už mali lepší výhľad ako naposledy, miesta máme na horných tribúnach zboku, priamo nad bránkou hostí a fanklubom Steelers. Ako diváci sme od zápasu očakávali len jedno – jasnú výhru, pretože naposledy sme v súboji týchto dvoch mužstiev sledovali porážku oceliarov. V 3.minúte nás teda potešila situácia, keď Kontšekov pas využil center prvého útoku Lipiansky strelou za Lakosilov chrbát. Krátko nato sieť Nitránčanov rozvlnil počas početnej prevahy päť na troch Javín. Šancami sa prezentovali aj Droppa, Faith a Gron, ktorý sa ocitol pred takmer prázdnou bránkou, no tutovku spálil. Na opačnej strane hriska vychytal brankár domácich Lipovský Kolníka a na šancu S.Salijiho vytiahol priam zázračný zákrok.
Chyby hráčov Nitry v úvode druhej tretiny musel pri pokuse kapitána Bartoša v oslabení zachraňovať Lakosil, následne si poradil aj s Gronom a Kmiťom. Nakoniec znížila na 1:2 Nitra šťastným gólom Čacha, keď Lipovskému prekĺzol puk za jeho chrbát. K slovu sa však opäť dostali domáci – počas Pavličkovho dvojminútového trestu naservíroval Kontšek Lipianskemu a ten vsietil svoj druhý gól v zápase. Po štvrtom góle domácich v podaní Draveckého sa musel na striedačku odporúčať brankár hostí Lakosil. Už dve minúty po Račkovom nástupe do bránky sa s ním v oslabovke pohral Šimurda – 5:1.
Návšteva bola početná, počas druhej prestávky (vlastne už tesne pred koncom tretiny) sa veľká časť hľadiska postupne presunula od ľadu k bufetom a toaletám. Faithov gól v úvode tretieho dejstva však už azda stihli vidieť. Oceliari sa však potom tak trocha prestali sústrediť – oslabenie o dvoch mužov ešte ubránili, no v 47.minúte trestal Kmeč gólom Draveckého chybu a štyri minúty nato tvrdou strelou rozvlnil sieť košickej bránky S.Saliji. Hráči Nitry bojovali do samého záveru zápasu, avšak 73 sekúnd pred koncom opäť inkasovali, keď útočiaci Špilár a Lipiansky s prehľadom zvládli prečíslenie v nitrianskej obrannej tretine.
Na záver gólovo bohatého zápasu ešte nejaké tie parádičky košických hokejistov, ako odmenu fanúšikom za ich priazeň a nato odchod 7-tisícovej diváckej kulisy zo Steel arény. Cestou od štadiónu hore na Terasu ešte volám kolegovi Lacovi, aby som mu za čerstva oznámil výsledok dnešného zápasu a tak trocha sa aj posťažoval za ten hanebný výkon hokejovej „Nitričky“.

Hlasy:
Ján Šterbák (tréner Košíc): „Nitra má konsolidovaný tím a z pohľadu útočnej hry hrá veľmi dobre. V I.tretine mali veľmi dobré šance, ale Lipovský nás podržal. Streliť sedem gólov, to svedčí o našej útočnej aktivite. V istých fázach bola naša hra krásna. Aj keď v obrane sa vyskytli chybičky.“
Marcel Ozimák (asistent trénera Nitry): „Napriek nepriaznivému výsledku musím hráčov pochváliť za poctivý výkon. Očakávali sme ťažký zápas. Domáci využili hneď prvé dve presilovky, potom sa hrá lepšie. Keby sme nespravili niekoľko chýb v obrane, ktoré nás stáli góly a neboli často vylučovaní, mohol to byť úplne iný zápas.“

Ako sa košická karta obrátila...
Košice, 27.decembra 2006 - Deväť zápasov. Toľko kôl košickí hokejisti neodchádzali z ľadu so sklonenými hlavami. Naposledy zakopli 24.novembra v 26.kole v Nitre, kde prehrali 1:2. Práve s Nitrou sa oceliari porátali v poslednom tohtoročnom domácom vystúpení celkom presvedčivo. Mužstvo spod Zobora zdolali v 35.kole extraligy 7:3. Divákov pobavili, ľahkosť, ktorú si pred časom hráči tak želali, je dnes zjavne na košických hokejkách. Krajšie sviatky si ani Košičania predstaviť nemohli. Veď ich trávili na prvom mieste. Až sa tomu nechce veriť, že pred vyše dvoma mesiacmi boli v tabuľke na siedmej priečke. Po 13.kole mali na konte len šesť víťazstiev a až sedem prehier a radikálne hlasy začali volať po čistkách hráčskych i trénerskych. Lenže karta sa postupne začala obracať. Oceliari do Vianoc vyhrali 24 zápasov, v jedenástich prehrali. Na domácom ľade bol úspešnejší len bratislavský Slovan. No Košičania sa nespoliehajú len na Steel Arénu, v ktorej nezakopli od 21.novembra (so Skalicou). Vonku nazbierali najviac bodov spomedzi všetkých extraligistov 25. Aj preto sú dnes na špici.


Pred zápasom 35.kola Košice - Nitra
Nitra, 22.decembra 2006 - Na posledný zápas pred Vianocami musia Nitrania cestovať do Košíc, na ľad aktuálneho extraligového lídra. Košice sú teda favoritom, ibaže obe mužstvá by si pod stromčekom radi našli tri body.
Košice momentálne ťahajú najdlhšiu víťaznú sériu v sezóne. Ich radosť z víťazstva trvá už osem zápasov a predbehli tak sedemzápasový Zvolen či Slovan. Východniari sa konečne dostali do tempa a momentálne panuje v Steel Aréne určite spokojnosť. Mužstvo zaznamenalo počas sezóny viacero zmien a zatiaľ to trénerom a vedeniu vychádza. Štatistikám dominuje útočník Juraj Faith a nestarnúci obranca Miroslav Javín, no produktivita je viacmenej rozložená na všetky útoky.
Nitranom sa podstate taktiež darí. Sú na šiestom mieste a na štvrtý Martin strácajú tri body. Konkurencia v tíme sa postupne zvyšuje a pozitívne sa prejavuje v získaných bodoch. S Košicami máme zatiaľ aktívnu bilanciu, keď sme zvíťazili v oboch prípadoch na domácom ľade. V Steel Aréne sme ešte nebodovali. Podarilo sa to zatiaľ iba Zvolenu, Slovanu a Skalici.


Fotodokumentácia (výber):






© Text: Roland Nádaskay, Foto: Roland Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
ŠPORT