Slovensko - Srbsko

Fed Cup BNP Paribas 2007 - Playoff o II.svetovú skupinu
15.júl 2007, ne.

Konečný výsledok 4:1
tenistky Slovenska sa udržali v II.svetovej skupine pre Fed Cup 2008

Zostavy:
Slovensko: Daniela Hantuchová, Dominika Cibulková, Janette Husárová, Jana Juricová - Mojmír Mihal
Srbsko: Jelena Jankovič, Vojislava Lukič, Ana Timotič, Ana Jovanovič - Dejan Vraneš

Výsledky jednotlivých zápasov:

SOBOTA 14.júla, začiatok 16:00 hod.
Daniela Hantuchová - Ana Timotič 6:1, 6:2
Dominika Cibulková - Jelena Jankovič 5:7, 6:1, 7:9

NEDEĽA 15.júla, začiatok 14:00 hod.
Daniela Hantuchová - Vojislava Lukič 6:0, 6:2 za 61 min.
Dominika Cibulková - Ana Jovanovič 6:4, 6:2 za 83 min.
Janette Husárová, Jana Juricová - Ana Jovanovič, Ana Timotič 6:4, 6:2 za 78 min.

Už niekedy začiatkom júla Slovenský tenisový zväz ohlásil, že naše tenistky sa o zotrvanie v druhej svetovej skupine pre nasledujúci ročník Pohára federácie „pobijú“ so Srbkami v košickej Steel aréne. Hoci bielemu športu osobne veľmi nerozumiem, rozhodol som sa na tomto podujatí zúčastniť – predsa len ide o prvý takýto zápas v Košiciach, dokonca pred vyše šesťtisícovým hľadiskom, čo je doterajší slovenský rekord.
Lístky som zakúpil vopred po návrate z Krásnej Hôrky, no pre veľký záujem iba na hornú B-tribúnu. Zápasy prvého dňa, teda soboty, sme ešte stihli pozrieť večer v televízii, aspoň zbežne sme sa priučili pravidlám tenisu. V nedeľu sa začína už o druhej, ako prvý je na programe zápas našej jednotky Hantuchovej so srbskou reprezentantkou Lukičovou, náhradníčkou za favorizovanú Jelenu Jankovičovú, ktorá sa zranila predchádzajúci deň v náročnom dueli s Cibulkovou. Tento zápas mal byť pôvodne ťažiskom súboja medzi oboma krajinami, no pre neúčasť srbskej jednotky vyznel ako povinná jazda pre Hantuchovú – tá si s o niekoľko tried slabšou Lukičovou podarila za hodinku po setoch 6:0 a 6:2.
Po približne 30 minútovej pauze sa na dvorec dostavili aktérky ďalšieho stretnutia, Dominika Cibulková a Ana Jovanovičová, rezerva za zranenú Ivanovičovú, ktorá napriek avízu hosťujúceho kapitána na Slovensko vôbec nedorazila. Tento zápas už trval o niečo dlhšie, hoci Cibulková v prvom sete dominovala, ten sa stavom 6:4 mierne zdramatizoval a spolu s druhým natiahol trvanie na hodinu a pol. Cibulková, ktorá sa medzitým stala obľúbenkyňou košického publika, teda napokon pre slovenskú reprezentáciu vybojovala rozhodujúci bod. Po krátkych oslavách udržania sa v II.svetovej skupine, a tým pádom možnosti budúci rok zabojovať o účasť medzi elitou, prišla na rad záverečná štvorhra v podaní doteraz iba „sediacej“ Husárovej a debutantky Juricovej. Do jej konca sme už ale nevydržali, Steelku opúšťame za nepriaznivého stavu, i keď naše nakoniec zdolali aj srbské duo Jovanovičová – Timotičová a nedeľu uzavreli bez straty bodu.

Hantuchová tradičnou oporou, Cibulková morálnou víťazkou
Košice, 16.júla 2007 - Slovenskí fanúšikovia tenisu sa pred víkendom tešili na štyri košické singlové vystúpenia hráčok z hornej päťky rebríčka. Napokon môžu byť vďační len za jedno. Stretnutie Slovensko - Srbsko o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie 2008 reprezentačných družstiev žien prinieslo totálne odlišné zážitky a výstupy, než sľubovalo. Hlavnou zmenou oproti všeobecným očakávaniam je výsledok znamenajúci zotrvanie domácich v druhej svetovej osmičke. V prípade prehry by sa šampiónky z roku 2002 mohli opäť predstaviť medzi elitou najskôr v apríli 2010. Ústrednou sprievodnou zmenou je nazeranie na potenciál Dominiky Cibulkovej.
Ak niekto považoval vzdorovanie Nicole Vaidišovej za situačné, po heroickom a kvalitou podporenom čelení trojke svetového renkingu je definitívne, že nejde o klamlivé náhody. Na Jelenu Jankovičovú položila absencia Any Ivanovičovej (zranenie pravého kolena), neúnosnú ťarchu. Čerstvá víťazka wimbledonskej miešanej štvorhry a držiteľka najvyššieho počtu tohtoročných triumfov zo všetkých profesionálov, vrátane mužov, bola už v sobotu viackrát na zemi a diváci neovládajúci pravidlá jej odrátavali sekundy na pozviechanie sa. Cibulková hnaná šesťtisícovým publikom nedokázala knokautom v tranze získať svoj životný úspech. Vyšťavila však líderku hostiek natoľko, že Belehradčanka v nedeľu zamierila do nemocnice namiesto návratu na latex-itový dvorec. Dominika sa satisfakcie dočkala v nedeľu tým, že jej scenár doprial možnosť vybojovať postupový bod.
Za takýchto okolností zostala prehra s parametrami absolútneho morálneho triumfu jedinou, ktorú Slovenky utrpeli. Po žrebe a priebežných náznakoch o prvom spoločnom účinkovaní Jankovičovej a čerstvej finalistky Roland Garros Ivanovičovej pritom nielen fanfarónski pesimisti, ale aj decentní realisti pripomínali aprílových 0:5 od Česka. Echo bratislavského prídelu doznelo už pred etapovitým presunom družstva na východ, keď kapitán Mojmír Mihal verejným ospravedlnením za chyby v komunikácii nielen formálne uzavrel túto kapitolu a skúsená deblová špecialistka Janette Husárová zareagovala na toto gesto porovnateľným - po jubilejný dvadsiaty raz prispela.
Ozvena onoho výsledkového debaklu potom už vôbec nedoľahla do burácajúcej a chvíľkami naozaj skôr hokejovej než tenisovej Steel Arény, v ktorej sa Daniela Hantuchová v dvadsiatich štyroch rokoch stala historicky najúspešnejšou fedcupovou singlistkou SR (bilancia 19-6). Jednotka tímu nikdy nebude líderkou v zázemí, treba však prijať a vyzdvihnúť, že zostáva jeho oporou. Aj pri kvitovaní progresu navonok extrémne zaangažovanejšej Cibulkovej zostala individualisticky striedma, ale stihla žreb, videla svoje kolegyne už aj z lóže a dvakrát suverénne zvíťazila. Najvypuklejším problémom tak zostalo piatkové vstávanie o štvrtej ráno. Na pridávanie akýchsi bonusov k číremu profesionalizmu tu je Cibulková - nielen podobným krstným menom Hrbatý slovenského ženského tenisu.


Fotodokumentácia (výber):

PRVÁ DVOJHRA





DRUHÁ DVOJHRA




OSLAVY zotrvania v II.svetovej skupine



ŠTVORHRA


© Text: Roland Nádaskay, Foto: Roland Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
ŠPORT