Cyklo Nové Zámky - 24.júl 2012, ut.



Úsek 1, Alekšince - Močenok
čas v cieli úseku - 9:52 hod.; dĺžka úseku - 20,41 km; čistý čas jazdy - 0:52:23 hod.
K cyklistike sa vraciam po troch týždňoch, počas ktorých ma od tohto typu fyzickej aktivity odradila choroba, sčasti i moja vlastná lenivosť, no najmä pekelné horúčavy. Varovaním mi bola prvá letná cyklistika, výjazd do Rakúska (viď Cyklo Bad Pirawarth), kedy mi horúčava dala poriadnu facku. Podobne nepríjemné to bolo i predvčerom, no aspoň sa mi podarilo takpovediac do toho dostať. Na utorok plánujem výjazd na juh, kam som tento rok ešte nezavítal. Z Alekšiniec vyrážam pomerne neskoro, o 8:55 hodín, slnko už začína páliť. Obloha však nie je úplne jasná, zakrýva ju jemný belavý opar. Z hlavnej cesty sa severne od dediny stáčam na spevnenú cestu smerujúcu do Veľkého Zálužia. Po dlhšej dobe zisťuje, že cesta je opäť v o čosi horšom stave. Za Veľkým Zálužím sa v rýchlosti kochám pohľadom na Zobor, nato zbieham na okraj Jarku, odkiaľ pokračujem prašnou cestou na Hornú Kráľovú. Po uplynulom „období sucha“ aspoň nemám problémy s blatom a veľkými mlákami, ktoré tu zvyknú prejazd komplikovať. Do Močenka prechádzam cyklochodníkom vinúcim sa popri potoku.

Úsek 2, Močenok - Vlčany (kompa, ľavý breh Váhu)
čas v cieli úseku - 11:10 hod.; dĺžka úseku - 27,68 km; čistý čas jazdy - 1:07:34 hod.
Za Močenkom nepokračujem ako obvykle na Šaľu, ešte pred Duslom sa stáčam na úzku lokálku, sčasti prašnú, vedúcu na osadu Gorazdov. Tá pozostáva z dvoch nízkych bytoviek a akejsi zvonice. Za Gorazdovom sa napájam na hlavnú cestu č.562 (Šaľa – Nitra), smerujúc v hustej premávke na Trnovec nad Váhom. Po krátkej pauze pri tunajšej železničnej stanici držím kurz na juh, dosť ma však spomaľuje zdanlivo neškodný protivietor. Cesta smeruje naprieč pusté polia, tu a tam oddelené topoľovými alejami; na trase mám iba jednu obec, Selice, po nej potom ešte nasleduje ošumelá osada Parješ. Kompa vo Vlčanoch zrejme kvôli nízkemu stavu Váhu nepremáva, dnes však jej nefunkčnosť pre mňa nie dôvodom na nervy. Už sa však stalo, že mi riadne nabúrala plány (viď Cyklo Komárno). Na ľavom brehu Váhu, na opačnej strane kompy, si dávam krátku pauzu na občerstvenie... nato vyrážam do zeme neznámej.

Úsek 3, Vlčany - Nové Zámky (Berek)
čas v cieli úseku - 12:48 hod.; dĺžka úseku - 22,74 km; čistý čas jazdy - 1:04:58 hod.
Smerom na Nové Zámky som si vybral nevšednú trasu, od Vlčian totiž postupujem po protipovodňovom vale vinúcom sa pozdĺž Váhu. Vôkol sa rozkladajú iba polia, predelené malými lesíkmi či alejami. Široko-ďaleko niet ani živej duše, žiadnej cesty, z ktorej by prichádzal hukot premávky, žiadne zvuky neprodukuje ani pokojne plynúci Váh. Iba šum vetra v korunách stromov a sem tam štebot vtákov hniezdiacich pri rieke. Po vale sa nejde najlepšie, v týchto miestach nie je asfaltový povrch, idem iba úzkou stopou vyjazdenou v tráve. V Zemnom sa nakrátko zastavujem pri rieke, odpočívam a nasávam južanskú atmosféru. Zemné je úplný koniec sveta. Zvláštne čaro tohto miesta ešte znásobuje, že tu nik nehovorí po slovensky.
Dlhou rovinou pokračujem na východ. S protivetrom už nemusím toľko zápasiť, no tentoraz ma „ničí“ monotónna jazda nekončiacou rovinou. V osade Gúg zastavujem na autobusovej zastávke, potrebujem pauzu na občerstvenie. Obďaleč práve cestári kompletne vymieňajú povrch cesty. Do Nový Zámkov prichádzam od východu cez obec Andovce, údaje zapisujem v mestskej časti Berek.

Úsek 4, Nové Zámky - Hul (križ.)
čas v cieli úseku - 14:09 hod.; dĺžka úseku - 24,23 km; čistý čas jazdy - 1:01:44 hod.
V centre Nových Zámkov sa zdržiavam iba krátko, z hlavného námestia pokračujem k výpadovke a v rýchlosti sa ešte zastavujem na čerpacej stanici pri moste ponad Nitru. Mesto opúšťam okrajom priemyselnej zóny smerujúc na západ, kúsok za Novými Zámkami sa potom napájam na cestu I.triedy č.75 smer Šahy. Premávka je pomerne kľudná, stále ma však mierne brzdí protivietor. Jemná oblačnosť sa postupne rozplýva. V Dvoroch nad Žitavou si vo fontáne oplachujem spotenú a zasolenú tvár a ruky, nato pokračujem už s vetrom v chrbte na sever. Cesta sa ťahá okrajom Pohronskej pahorkatiny, terén je teda mierne vlnitý. Síl ubúda, pomaly budem musieť myslieť na väčšiu pauzu.

Úsek 5, Hul - Ivánka pri Nitre (ČS Slovnaft)
čas v cieli úseku - 15:35 hod.; dĺžka úseku - 25,82 km; čistý čas jazdy - 0:59:10 hod.
Z obce Hul pokračujem levickou cestou na Úľany nad Žitavou, kde sa opäť stáčam na sever. Pauzu si dávam v pizzérii v Černíku, kofola, tyčinky a zo dvadsať minút kľudu v tieni mojim silám dosť pomáhajú. Z Černíka sa presúvam krížom cez nivu Nitry do susedných Komjatíc, kde premiérovo prechádzam „centrom“ dediny. Ďalej už postupujem po notoricky známej hlavnej ceste č.64 naprieč Veľkým Kýrom, Brančom a Ivánkou. V poslednej z menovaných dedín si na čerpacej stanici Slovnaft dávam opäť pauzu, popíjajúc ionťák a naberajúc energiu na záverečnú etapu.

Úsek 6, Ivánka pri Nitre - Alekšince
čas v cieli úseku - 17:15 hod.; dĺžka úseku - 26,48 km; čistý čas jazdy - 1:08:42 hod.
Nitra je v popoludňajšom čase dosť rušná, hlavnému ťahu križujúcemu mesto sa teda snažím vyhnúť tak, že z Horných Krškán pokračujem popri rieke okolo nášho nového bytu a ešte ďalej až k SPU. Nakrátko sa zastavujem v centre, pauzujem na námestí pri DAB. V závere sa mi už nejde najlepšie, cítim sa nejaký vyčerpaný. Záverečný úsek ešte prerušujem v Čakajovciach, kde si dávam tyčinku. Prejazd andačskými kopcami absolvujem tak ako obvykle s nechuťou, na Rybničnú sa vraciam o štvrť na šesť. Za sebou mám bezmála 147 kilometrov, čo je celkom slušný výsledok. V auguste to bude s cyklistikou horšie, musím sa venovať „terénu“.

Počasie - polojasno, slnečno, veterno, tep. 32°C
Účastníci - Roland Nádaskay
Poznámky, postrehy -

celk.vzdialenosť celk.čas výletu čistý čas jazdy priemerná rýchlosť max.rýchlosť max.rýchl. miesto
147,36 km 8:20 hod. 6:14:31 hod. 23,6 km/h 47,9 km/h Alekšince





MAPA v mierke 1:400 000

Fotodokumentácia (výber):


© Text: Roland Nádaskay, Foto: Roland Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
TURISTIKA 2012