Cyklo Partizánske - 15.marec 2008, so.



Úsek 1, Alekšince - Dolné Lefantovce
čas v cieli úseku - 9:18 hod.; dĺžka úseku - 19,54 km; čistý čas jazdy - 0:48:36 hod.
Hoci na večer sa hrá futbal – do Nitry pricestujú „naše“ Košice, čo si nechcem nechať ujsť, predsa len cez deň vybehnem na bicykli trocha pobrázdiť krajinu stredného Ponitria. Bude pekné počasie a bola by škoda ho nevyužiť. Futbal ostáva zatiaľ otvorený, nakoľko predbežným cieľom sú pomerne ďaleké Nováky.
Z domu vyrážam o 8:20 hodín, svižne zdolávam andačské kopce a v rýchlosti pokračujem cez Zbehy a Čakajovce, kde sa napájam na hlavnú cestu č.64 (Komárno – Žilina). Napriek jasnej a slnečnej oblohe bez oblačnosti počasie nie je z môjho pohľadu úplne ideálne, fúka vietor a navyše sa všemožne krúti. Človeku sa potom zdá, že ťahá stále proti nemu. Z Koniaroviec, kde prekračujem rieku Nitru, sa na moment vraciam do nitrianskeho okresu, obce Dolné Lefantovce. Tu nasleduje prvá pauza.

Úsek 2, Dolné Lefantovce - Bošany
čas v cieli úseku - 11:02 hod.; dĺžka úseku - 23,24 km; čistý čas jazdy - 1:04:31 hod.
Po nákupe na miestnej čerpacej stanici a menšom občerstvení, sa opäť vydávam na cestu. Postupujem po podhorskej 593-ke (Drážovce – Partizánske), mierne vlnitým terénom Tríbečského predhoria, navyše do tela sa mi opiera protivietor. Často odpočívam, napríklad pri starom kaštieli v Oponiciach. Premávka je na sobotu pomerne hustá, no nič sa nedá robiť. Míňam Kovarce a Čeľadince, v susednej Nitrianskej Strede sa zastavujem (vôbec po prvý raz!) pri tamojšom kaštieli. Jedná sa o zachovalú budovu s priľahlým parkom. To isté sa nedá povedať o tom solčianskom, ktorý postupne chátra.
Za Solčanmi prechádzam do trenčianskeho kraja a pri bývalom motoreste na okraji osady Baštín, patriacej k Bošanom, si dávam prestávku. Najbližšie sa potom zastavujem až v samotných Bošanoch pri cintoríne. S Janom Harbuľákom som telefonicky prebral ten dnešný futbal – záver je asi taký, že po do Nitry dôjdem na bicykli (s čím som doteraz trocha váhal), ten si potom nechám uňho v pivnici a na fucík skočíme spolu.

Úsek 3, Bošany - Partizánske (nám.)
čas v cieli úseku - 12:44 hod.; dĺžka úseku - 24,85 km; čistý čas jazdy - 1:12:41 hod.
Postupujem teda stále na sever, i keď myšlienky, že to potiahnem až do Novák, sa pomaly vzdávam. Vietor sa mierne obracia, teraz ho mám v chrbte. Pridávam. Prechádzam obcami Nedanovce a Krásno, v Brodzanoch si robím drobnú zachádzku k renesančnému kaštieľu zo 16.storočia, dnes Múzeu A.S.Puškina. Do Partizánskeho neprichádzam ako obyčajne cez miestnu časť Veľké Bielice, ale za brodzianskym mostom zbieham k rieke, lávkou križujem Nitricu a postupujem po protizáplavovom vale, tiahnucom sa pozdĺž južnej strany mesta. Napokon prechádzam panelovým sídliskom a ústim pri trati v Malých Uherciach. V dedine pauzujem, dávam dole bundu, keďže sa oteplilo, v jazde pokračujem po 64-ke ešte kúsok na východ.
Chvíľu som obdivoval ešte stále zasnežené vrcholky pohoria Vtáčnik, týčiace sa v diaľke, nato sa už odpichol smerom nazad na Nitru. V Pažiti prekračujem rieku a dostávam sa do Malých Krštenian, ležiacich povyše nivy rieky Nitry na úpätí masívu Drieňov. Po miestnej komunikácii sa vraciam do okresného mesta. Šimonovany sú najstaršou, respektíve pôvodnou časťou Partizánskeho, ako dedina existovali ešte pred výstavbou závodu Baťa. Nachádza sa tu zachovalý kaštieľ, pôvodne gotický, rekonštruovaný v 19.storočí. Dnes centrum mesta leží kúsok obďaleč, južne od hlavného ťahu. Kuriózna situácia sa mi prihodila na križovatke, keď som od Baťovky odbočoval doľava. Všetky smery sa už azda dvakrát vystriedali, len kolóna so mnou na čele stála. Až potom to došlo chlapíkovi v aute za mnou stojacom: „Hej kamarát, posuň sa kus dopredu, henten semafor je asi na fotobunku...“
Paráda. Nuž hlavne, že som sa dostal do centra. Pravda, kúsok som musel bicykel potlačiť – niežeby som nevládal, ale zákazová tabuľa ma upozornila, že námestie je monitorované kamerami. Vybodol by som sa nato, no už minule ma na zákaz vjazdu bicyklov upozornil kolega Ondro Farbiar, tunajší rodák.

Úsek 4, Partizánske - Topoľčany
čas v cieli úseku - 14:21 hod.; dĺžka úseku - 21,62 km; čistý čas jazdy - 0:57:38 hod.
Na hlavnom námestí sa motá len zopár ľudí, je vcelku kľud. Obed spočíva v rohlíku s maďarskou pečeňovkou (zásoby ešte od leta :), ktorý zalievam plechovkou isostaru. Vraciam sa na hlavnú cestu č.64 a zahajujem návrat do Nitry. Za miestnou časťou Malé Bielice (známe vďaka hvezdárni a letisku) mierne stúpam, čo mi príjemné rozhodne nie je. Po Žabokrekoch a Chynoranoch prechádzam ponad Bebravu, ďalej cestu lemuje niekoľko obcí v rýchlom slede za sebou – Nadlice, Rajčany, Horné Chlebany a Krušovce. Treba povedať, že zápas s protivetrom, hoci miernejším, zďaleka nekončí. A to mám pred sebou ešte vyše 40 kilákov. Pred Topoľčanmi nakrátko oddychujem, do centra nezachádzam, bol som tam minule. Údaje zapisujem až pri výjazde z mesta.

Úsek 5, Topoľčany - Koniarovce (žst.)
čas v cieli úseku - 15:16 hod.; dĺžka úseku - 16,28 km; čistý čas jazdy - 0:43:20 hod.
Za Topoľčanmi sa opäť dostávam na hlavnú cestu č.64, pričom postupujem smerom na juh cez Chrabrany a Ludanice, po nich Dvorany nad Nitrou, Kamanová, Belince, Preseľany, Hrušovany a Koniarovce. Všetko v jednom rade. Pomaly už budú štyri hodiny, dúfam, že do Nitry stíham. Tempo mám rýchle, i keď protivietor a frekventovaná premávka mi postup riadne znepríjemňujú. Pauza nasleduje až v Koniarovciach pri železničnej stanici, odkiaľ volám Janovi, že teda definitívne prídem.

Úsek 6, Koniarovce - Nitra (Pozemné stavby)
čas v cieli úseku - 16:15 hod.; dĺžka úseku - 17,49 km; čistý čas jazdy - 0:47:34 hod.
Posledný úsek už zaberám na plné obrátky, snažím sa nezdržiavať. Odpočívam iba v Ľudovítovej. Cez Čakajovce a Drážovce sa dostávam na okraj Nitry, na Šindolke vstupujem do mesta. Pri futbalovom štadióne sa už hodinu pred zápasom motá množstvo ľudí. Veselo naladenú skupinku košických fanúšikov stretávam na Župnom námestí, odkiaľ sa stáčam na Párovskú a jazdu končím pri Pozemných stavbách, na Štúrovej ulici, pri Janovom baráku. Bicykel teda nechávam u kolegu v pivnici a nasleduje peší presun k štadiónu. Na mieste stretávame aj Dana Zajka.

Úsek 7, Nitra - Alekšince
čas v cieli úseku - 20:28 hod.; dĺžka úseku - 16,39 km; čistý čas jazdy - 0:46:03 hod.
Po skončení futbalu (mimochodom Košice prehrali) sa vraciam k Janovi – vyzdvihnúť bicykel, chvíľu pokecať a približne o 19:30 hodín vyraziť smerom domov. Cesty sú o tomto čase pomerne prázdne. Nitru opúšťam cez Mlynárce a Kynek, pokračujem Lužiankami a Zbehmi. Po tých vyše dvoch hodinách „oddychu“ mi to takpovediac šľape, bez zastavenia zdolávam aj kopčeky okolo Andača. Cyklistiku končím o 20:28 hodín. Bike dám do poriadku až zajtra.

Počasie - polojasno až polooblačno, veterno, tep.asi 13°C, k večeru ochladenie
Účastníci - Roland Nádaskay
Poznámky, postrehy -

celk.vzdialenosť celk.čas výletu čistý čas jazdy priemerná rýchlosť max.rýchlosť max.rýchl. miesto
139,41 km 12:08 hod. 6:20:23 hod. 22,34 km/h 55,3 km/h Andač





MAPA v mierke 1:400 000

Fotodokumentácia (výber):



© Text: Roland Nádaskay, Foto: Roland Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
TURISTIKA 2008