Cyklo Topoľčany - 24.február 2008, ne.



Úsek 1, Alekšince - Nové Sady (žst.)
čas v cieli úseku - 10:08 hod.; dĺžka úseku - 14,22 km; čistý čas jazdy - 0:37:54 hod.
Jarné prázdniny na rozdiel od ostatných má každý zo slovenských krajov (západ, stred, východ) v inom termíne, minulý rok nám padli na začiatok marca, tentoraz na koniec februára. Tieto prázdniny sme posledné štyri roky trávili vo Vysokých Tatrách, užívajúc si našu obľúbenú zimnú turistiku. Zimnú, hoci v podhorí už vládu postupne preberala jar. Ešte o jeden víkend dozadu prišlo mierne ochladenie, no počas voľného týždňa by vďaka otepleniu mali padať teplotné rekordy.
Pracovný týždeň som zavŕšil návštevou hokejového zápasu v Nitre, v sobotu som oddychoval a šetril sily na nedeľu (hoci otec sa vybral na pešiu túru), kedy plánujem oficiálne zahájiť cyklistickú sezónu 2008. Čo-to som už tento rok pobicykloval, no jednalo sa iba o „rozcvičky“ v okolí Alekšiniec. Z domu teda vyrážam o 9:25 hodín doobeda, zdolávam andačské kopce, v Zbehoch na chvíľu pauzujem, pri veľkosklade Retic sa stáčam na miestnu komunikáciu smer Piešťany. Ide mi to akosi sťažka, hoci protivietor mám len mierny a počasie je priam excelentné. Na belasej oblohe ani mráčik, lúče jarného slnka hladia kopcovitú krajinu na južnom úpätí pohoria Považský Inovec.

Úsek 2, Nové Sady - Urmince
čas v cieli úseku - 11:48 hod.; dĺžka úseku - 25,1 km; čistý čas jazdy - 1:04:51 hod.
Nakrátko zastavujem v Nových Sadoch pri železničnej stanici trate č.142, v postupe pokračujem cez Malé Zálužie a pauzu si opäť dávam pri odbočke na Kapince. Už je vcelku teplo, bundu a rukavice azda potrebovať nebudem. Vbieham do topoľčianskeho okresu – po Biskupovej a Malých Ripňanoch sa dostávam do azda najväčšej obce v údolí Radošinky, Veľkých Ripnian, kde akurát prebieha omša. Z mojej strany nasleduje dlhšia pauza, konzumácia čokotyčinky a nahliadnutie do mapy. Okolo prechádza skupina asi piatich cestných cyklistov.
V jazde pokračujem po hlavnej ceste č.514 (Hlohovec – Topoľčany), no už po chvíli schádzam na lokálku smerujúcu viac na sever. Na moment sa zastavujem na brehoch vypustenej vodnej nádrže Krtovce. Ak sa podarí splniť moje predsavzatie s vybavením rybárskeho lístka, prídem si sem zachytať. Okoliu jasne dominuje vrch Marhát (748 m.n.m.). Stáčam sa na samotné Krtovce, kde sa pokúšam nájsť akúsi skratku na severnejšie ležiace podhorské dediny. Neúspešne. Za susednou Hajnou Novou Vsou sa v Horných Štitároch vraciam na hlavnú a tiahlym stupákom pokračujem smerom na Topoľčany. Výhľad na okresné mesto, z diaľky charakteristické najmä sivastými panelákmi, mám už z kopca nad Urmincami. Tam zapisujem údaje.

Úsek 3, Urmince - Chynorany (žst.)
čas v cieli úseku - 13:17 hod.; dĺžka úseku - 22,62 km; čistý čas jazdy - 0:57:50 hod.
Zjazdom v rýchlosti prebieham dedinou a v stúpaní pokračujem na Topoľčany. Po ďalšom rýchlom zjazde sa ocitám v obci Nemčice, kde opäť stúpam a následne zbieham na perifériu mesta Topoľčany, respektíve do bývalej mestskej časti Tovarníky. Najcennejšou historickou pamiatkou obce je pomerne veľký barokový kaštieľ z roku 1750, vystavaný rodinou Stummerovcov, ktorej predtým patril aj Topoľčiansky hrad. Objekt je zasadený v zámockom parku, chránenom areále.
V jazde pokračujem do centra mesta, ponad trať k železničnej stanici a na hlavné námestie. Po rýchlej obhliadke centra sa vraciam ku gymnáziu, kde sa zastavujem na obedňajšiu pauzu. Z ulíc sa postupne vytráca aj to málo ľudí, na železničnej i autobusovej stanici je taktiež prázdno. Z mesta postupujem popri železnici, pri pivovare Topvar sa napájam na hlavnú cestu č.64, ktorou ťahám ďalej na sever.
Za Topoľčanmi prechádzam v krátkom slede troma obcami – Krušovce, Horné Chlebany a Rajčany. Premávka na hlavnej je pomerne riedka. Za Nadlicami križujem rieku Bebravu a onedlho nato schádzam do obce Chynorany. Pauzujem pri tunajšej uzlovej železničnej stanici.

Úsek 4, Chynorany - Čeľadince
čas v cieli úseku - 14:32 hod.; dĺžka úseku - 16,78 km; čistý čas jazdy - 0:50:33 hod.
Z Chynorian vybieham od juhovýchodu, prechádzam ponad rieku Nitru a lokálnou komunikáciou sa dostávam do Nedanoviec. Tu už pokračujem hlavnou „podhorskou“ cestou č.593 (Nitra – Partizánske), pričom môj postup sa podstatne spomaľuje. Doposiaľ som mal vietor v chrbte, smerom na juh je to však opačne, navyše pociťujem už aj únavu. Za Bošanmi, v miestnej časti Baštín, zastavujem na autobusovej zastávke a pár minút odpočívam. Ďalej je to samozrejme už len o premáhaní únavy, psychickej nepohode. Aspoň že to počasie sa nekazí. Po Solčanoch a Nitrianskej Strede nasledujú Čeľadince, kde opäť chvíľku oddychujem.

Úsek 5, Čeľadince - Výčapy-Opatovce (zast.SAD)
čas v cieli úseku - 16:09 hod.; dĺžka úseku - 16,2 km; čistý čas jazdy - 0:48:15 hod.
Rovnako tak v Oponiciach, kde som vyčerpal posledné zásoby proviantu, a tak v susedných Dolných Lefantovciach na novej čerpacej stanici kupujem isofruit a marsku. Nad dedinou, odkiaľ je celkom dobrý výhľad na Nitriansku nivu i vrch Veľká skala (495 m.n.m.), vybavujem telefonát z domu. Podhorskú cestu opúšťam ešte pred Bádicami, neoficiálnou asfaltkou sa presúvam do Výčapov-Opatoviec, kde akurát beží „divízny“ futbalový zápas. Piatu etapu končím na autobusovej zastávke pri hlavnej ceste č.64.

Úsek 6, Výčapy-Opatovce - Alekšince
čas v cieli úseku - 16:59 hod.; dĺžka úseku - 14,13 km; čistý čas jazdy - 0:39:39 hod.
Na hlavnej nasadzujem pomerne rýchle tempo, pokračujem cez Ľudovítovú, Jelšovce a Čakajovce. Záver ako tak zvládam, andačské kopce síce so sebazaprením, ale predsa zdolávam. Prvú tohtoročnú „ostrú“ cyklistiku končím doma v Alekšinciach tesne pred piatou. Spokojnosť, i keď len s niečo vyše sto kilometrami, je namieste – po ostatné roky o tomto čase bicykel ešte zapadal prachom v letnej kuchyni a ja som o cyklistike mohol len snívať.

Počasie - jasno, slnečno, mierny vietor od juhovýchodu, tep.asi 18°C (poludnie)
Účastníci - Roland Nádaskay
Poznámky, postrehy -

celk.vzdialenosť celk.čas výletu čistý čas jazdy priemerná rýchlosť max.rýchlosť max.rýchl. miesto
109,05 km 7:34 hod. 4:59:02 hod. 22,19 km/h 60,9 km/h Urmince





MAPA v mierke 1:400 000

Fotodokumentácia (výber):




© Text: Roland Nádaskay, Foto: Roland Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
TURISTIKA 2008