Izrael - máj 2013



Koncom mája 2013 som strávil niekoľko dní v Izraeli. Priamy let z Viedne s Austrian, vstupná procedúra prekvapujúco hladká a bezproblémová. Mal som však sprievodný list od nášho obchodného partnera, ktorý mi to celé uľahčil.

Tel Aviv

Najprv Tel Aviv. Býval som v hoteli Renaissance priamo na pláži. Popri pláži vedia krásna promenáda dlhá mnoho kilometrov a žijúca pulzujúcim životom ktorá končí pri starej Jaffe. Veľa reštaurácii a terás, večer plné ľudí a vravy. Tel Aviv je moderné kozmopolitné mesto. Ľudia všetkých rás a vyznaní. Zmes starej a modernej architektúry. Zvyknete si na často sa opakujúce bezpečnostné kontroly, pri vstupe do hotela detektor kovov a kontrola príručnej batožiny. Ale to isté zažijete aj v Turecku a v mnohých afrických krajinách.
Naobedovali sme sa v kibuci, v jednoduchej kantíne obľúbenej miestnymi ľuďmi aj zamestnancami okolitých firiem. Sedeli sme vonku, pri drevenom stole pod veľkým eukalyptom. Hummus mi veľmi chutil, k tomu falafel a ešte zelenina. Jednoduché, výživné, čerstvé, chutné.

Jeruzalem

V rámci povinností sme zavítali aj do Jeruzalema a mal som možnosť navštíviť Staré mesto. Zaskočilo ma to. Nepočítal som s tým a nebol som na to pripravený. Vstúpilli sme do mesta cez Jaffskú bránu. Prešli sme uličkami moslimskej časti, všade plno obchodíkov a rôzneho tovaru. Via Dolorosa. A Chrám Božieho hrobu, silný zážitok. Kým som si prezeral rozsiahly areál a objavoval jeho zákutia, môj izraelský kolega ma čakal vonku. Ďalej chôdza uličkami starého mesta. Kolega ma priviedol k hostelu zvanému Austrian hospice. Z jeho strechy je krásny výhľad na celé jeruzalemské staré mesto. Pokračovali sme ďalej. „West Wall“ známy ako múr nárekov. Bezpečnostná kontrola, oddelený prístup pre mužov a ženy. Pripravený kôš s jarmulkami, k múru možete pristúpiť len s pokrývkou hlavy. Veľa ľudí, ortodoxných aj bežných Židov, turistov. Na priestranstve pri múre práve prebiehala vojenská prísaha regrútov. Chlapci aj dievčatá, ovešaní samopalmi, veľmi mladí. V širšom okolí množstvo najrôznejších „Bible School“, vždy pomenované podľa zakladateľa resp. mecenáša. Množstvo ortodoxných Židov, v Jeruzaleme je ich oveľa viac vidno ako napr. v Tel Avive. Ďalšie krivolaké staré uličky, pamiatky z rímskej doby. V Jeruzaleme sme sa ešte navečerali a vrátili sme sa autom do Tel Avivu. Výnimočný deň.

Beer Sheva

Mali sme cestu aj na juh. Autom po dobrých cestách, krásnou aj keď dosť vysušenou krajinou, míňajúc neďaleké pásmo Gazy sme nakoniec dorazili do mesta Beer Sheva. Okraj Negevskej púšte, sucho, horúčava a páliace slnko. Obdivuhodné, že aj tomto prostredí funguje život a vďaka zavlažovaniu aj pestovanie plodín.

Fotodokumentácia (výber):


© Text: Róbert Nádaskay, Foto: Róbert Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
TURISTIKA 2013