Juhoafrická republika - november 2013



Johannesburg (14.-15.november 2013)

Môj ďalší pobyt v Južnej Afrike bol tentoraz načasovaný do obdobia miestneho leta. Býval som v Johannesburgu v biznis-finančnom centre Sandton, v hoteli Garden Court (sú dva, ja som bol v tom ďalej od centra). Kúsok od hotela, v pešej vzdialenosti, bolo veľké nákupné centrum, ktoré ústilo do známeho námestia „Mandela Square“. Po večeroch som sa tam osamote potuloval, raz som tam bol s kolegom na večeri. Jedno ráno pri raňajkách v hoteli odrazu počujem od vedľajšieho stala slovenčinu a češtinu. Dal som s tými dvoma pánmi do reči a vysvitlo, že v tom čase bola v Sandtone medzinárodná konferencia venovaná problematike dopingu v olympijskom hnutí. Oni sa jej zúčastňovali. A ešte jeden nevšedný zážitok: praktický každý večer resp. v noci tam pršalo, cez deň bolo pekne slnečno. Jeden neskorý večer však prišla silná búrka plná hromov a bleskov a nastal výpadok prúdu. Hoteloví zriadenci nám rozdali elektrické lampáše. Trvalo to niekoľko hodín. Ráno zasa krásne svietilo slnko.

Safari Pilanesberg & Sterkfontein Caves (16.november 2014)

Po skončení pracovného týždňa v Johannesburgu a pred plánovaným nedeľným odletom do Nairobi som mal jednu voľnú sobotu. Tú som chcel naplno využiť. Mal som dve priority: safari výlet a návštevu náleziska kostrových pozostatkov hominidov, známeho ako „kolíska ľudstva“. Nakoniec sa mi to podarilo spojiť do jedného výletu v rámci jedného dňa, vďaka individuálnej dohode s agentúrou. Pre safari som sa rozhodol navštíviť park Pilanesberg, asi dve hodiny autom severne od Johannesburgu. Cestou späť sme plánovali zastávku v jaskyniach Sterkfontein Caves, „Craddle of the Humankind“, kde sa našli legendárne kostrové pozostatky hominidov.
Po piatkovom večere, ktorý som strávil v johannesburskej mestskej časti Melrose – peknej a pomerne luxusne zariadenej a veľmi živej obytnej zóne plnej reštaurácií, kaviarní a barov, som musel vstávať skoro ráno. Odchod bol naplánovaný o piatej ráno. Môj šofér Walter prišiel presne načas a tak sme mohli opustiť hotel ešte pred východom slnka. Prázdnymi ulicami sme raz-dva prešli mestom a nabrali smer na sever. Walter v jednom kuse rozprával, komentoval okolitú krajinu, rozoberal najrôznejšie témy a odpovedal na moje otázky týkajúce sa miestneho života.
Východiskom do parku Pilanesberg bolo pre mňa známe turistické stredisko Sun City. Rekreačná oblasť vybudovaná uprostred buša, s hotelmi rôznych kategórií, zábavným centrom a umelou plážou s vlnami. Zo Sun City štartovali „Game Drive“ do parku Pilanesberg, ktorý je asi najväčší a najznámejší safari park v tejto časti Južnej Afriky. Krueger je priďaleko, ak chcete ísť na jednodňový výlet z Johannesburgu, tak toto je asi najlepšia voľba. Do Sun City sme dorazili okolo ôsmej. Chvíľku sme sa tam poprechádzali, vybrali sme si rezervované lístky. Podľa plánu naše objednané otvorené terénne vozidlo s plátennou strechou vyrazilo na jazdu, s asi desiatimi pasažiermi. Pri prekročení hranice parku vodič zastal, vytiahol puzdro s puškou, nabil ju a položil si ju pred volant. Jazda trvala tri hodiny. Šofér, sprievodca a strážca parku v jednej osobe podával zasvätený výklad a hovoril o krajine, zvieratách, ich živote a zvykoch. Vždy keď sme dorazil k skupinke zvierat alebo na nejaké zaujímavé miesto, šofér zastavil a spustil výklad. Vystupovanie z auta bolo zakázané. Teplota sa stupňovala, na poludnie slnko pekelne pražilo a zvieratá sa schovávali v tieni. Najlepší čas na safari je ráno na svitaní alebo neskoro večer, keď sa ochladí a zvieratá ožívajú. Videli sme antilopy kudu, impaly, prasatá bradavičnaté, zebry, žirafy, slony, byvoly, nosorožce biele. Bohužiaľ neukázal sa žiaden lev.
Vyrazili sme na spiatočnú cestu, počas ktorej sme plánovali spraviť malú okľuku a navštíviť Sterkfontein Caves. Cestou sme ešte stáli v takej „dedine pre turistov“, kde som mal možnosť nakúpiť nejaké miestne predmety od domorodcov. Nakoniec sme akurát stihli doraziť k jaskyni v Sterkfontein tesne pred zatvorením. Veľmi pekne vybudované návštevnícke centrum s výstavkou artefaktov miestnych nálezov hominidov je výbornou vstupnou bránou do samotnej jaskyne, ktorá je miestom nálezu 2,3 milióna rokov starej lebky známej ako „Mrs.Ples“. Impozantné miesto, celé okolie má svojho zvláštneho ducha „genius loci“, mal som tam taký zvláštny pocit. Nie nadarmo sa to tu volá „Kolíska ľudstva“. Bohužiaľ, už nebolo možné navštíviť neďaleké veľmi známe stredisko Maropeng, kde je veľké návštevnícke centrum celej tejto oblasti (večer zatvorené). Záverečný úsek cesty do Johannesburgu už prebehol pokojne.

Fotodokumentácia (výber):


© Text: Róbert Nádaskay, Foto: Róbert Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
TURISTIKA 2013