Tríbeč - 16.marec 2008, ne.



Kedy som vyrazil z domu, radšej nebudem zmieňovať. Išiel som sám. Pri tabuli v Oponiciach (popis hradu, pred vjazdom do kaštieľa) som zaparkoval. Výstup som zahájil po zelenej značke, popri kaštieli (práve prebieha rekonštrukcia, ktorá dáva tušiť, že to bude honosné dielo) som stúpal smerom k hradu. Bolo polojasno, celkom pekne, pomerne teplo, 12°C. Minul som posledné domy, družstvo a bol som mimo dediny. Cez les viedla cestička hore a po niekoľkých zatáčkach, po polhodinke chôdze, som bol pod hradom, Bol kľud, nikde ani nohy. Hore na hrade som urobil zopár fotiek a video sekvencií, potúlal som sa po zrúcaninách a pokračoval som ďalej po zelenej.
Chodník sa tiahol lesom, postupne naberal na strmosti a celkom som sa zapotil. Dorazil som na najvyššie miesto, Veľká skala, s pekným výhľadom do okolitej krajiny. Tam som sa zdržal asi hodinu. Občerstvil som sa, fotil, urobil video, kochal sa výhľadom a vyhrieval na slniečku.
Ani na Veľkej skale nebolo ani živej duše, bol kľud, čo bolo fajn.
Začalo sa viac mračiť, čas pokročil, pustil som sa na spiatočnú cestu. Dole strmým kopcom, cez les. Zastavil som sa ešte na vyhliadke nad hradom, taký svah porastený starými pokrútenými stromami. Okolo hradu som pokračoval rovno dole, okolo prefičali dvaja motorkári na terénnych strojoch.
Zastavil som sa ešte pred dedinou pri takom malom jazierku, dosť spustnutom, ale zjavne vybudovanom s určitým zámerom, s kamennými spevnenými brehmi.
Keď som míňal družstvo, začalo mrholiť, a kým som došiel k autu, už normálne pršalo (teplota pri aute bola 9°C). Nasadol som do auta, za 20 minút som bol doma. Celý výlet trval cca 5 hodín, aj s cestou.

Počasie -
Účastníci - Róbert Nádaskay
Poznámky, postrehy -

MAPA - trasa turistiky

Fotodokumentácia (výber):


© Text: Róbert Nádaskay, Foto: Róbert Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
TURISTIKA 2008