Úpohlavy - 25.máj 2009, po.



V poradí tretí výjazd v rámci terénnych cvičení z paleontológie, ktoré som si pri vidine „lacných“ dvoch kreditov dobrovoľne zapísal. Na prvom z nich sme absolvovali exkurziu lupkovým lomom v Pecínove, v priebehu druhého, ktorý sa uskutočnil 15.mája, sme s doc.Markom prešli nenáročnú trasu Dalejským údolím z Řeporyj do Butovíc. Tentoraz je cieľom lom v Úpohlavoch neďaleko Lovosíc, čiže na hranici Polabia a Českého stredohoria. Kvôli podmienke, že do lomu nám povolia vstup len s helmou a reflexnou vestou, som si tieto vecičky musel nechal poslať z domu. Keďže však nedorazili načas, vyberám sa v sobotu poobede na nákup do Baumaxu. Inak víkend trávim učením, hoci počasie je excelentné, priam stvorené na cyklistiku...
Exkurzia je naplánovaná na pondelok. Vlak z Prahy (Os 2306) vyráža z Masarykovho nádražia o 7:37 hodín, s Jakubom Březinom sa stretávam krátko predtým. Cesta je pomerne zdĺhavá, osobák zastavuje na každej zastávke, takže do Lovosíc prichádzame až o 9:21 hodín. Vlak pokračuje ďalej na Ústí nad Labem. Prestupujeme na miestny autobusový spoj smer Liblochovice. Väčšina účastníkov sa z Prahy dopravila busom z ÚAN Florenc, pristupujú v Lovosiciach na námestí. Konečnou zastávkou je pre nás Želechovice obora, nachádzajúca sa hneď vedľa vstupu do lomu, kde už vyčkáva niekoľko „autičkárov“, vrátane nášho spolužiaka Tomáša Novotného.
Od vedúceho exkurzie Košťáka dostávame úvodné inštrukcie, zapisujeme sa do prezenčnej listiny (bez toho by kredity neboli... ;) a vyrážame smerom k odkryvom. Lom obhospodaruje francúzska spoločnosť Lafarge, vlastniaca aj neďalekú cementáreň v Čížkoviciach. Surovinou je svetlo šedý druhohorný ílovitý vápenec, bohatý na rozličné fosílie. Na ich zber sú Francúzi dosť hákliví, do lomu umožňujú vstup iba geológom a exkurziám z univerzít.
Slnko na jasnej belasej oblohe vypeká pomerne slušne. Človek si ani neuvedomí a potom sa trápi s dočervena spáleným krkom. Na prvom zastavení vysvetľuje Kosťák prírodné pomery panujúce v tejto oblasti pred cirka 70 miliónmi rokov, objasňuje podmienky sedimentácie a oboznamuje nás s faunou, ktorú tu môžeme objaviť. V druhohorách, konkrétne období kriedy, sa v oblasti Českého stredohoria rozliehalo plytké more, obývané drsnokožcami, hlavonožcami (amoniti a nautiloidi, objaviť sa však dajú i belemniti) i menej vyspelými formami života – bivalvnými mäkkýšmi, ramenonožcami a hubkami. Tu a tam sa nájde aj ichnofosília, stopa po lezení morského červa a podobne.
Zopár šutrov som si odniesol, musím však priznať, že „vďaka“ slnečnej páľave už po krátkom čase akosi strácam chuť. Viac moju pozornosť priťahujú pahorky Českého stredohoria, z nich najbližšie sú Košťálov (zvýrazňujú ho ruiny stredovekého hradu) a Lovoš. Sú to eróziou čiastočne postihnuté lakolity, čiže plytko podpovrchové výlevy magmy, „hríby“ bazaltoidov. Niekedy by stálo zato sa k nim vydať...
Kým ja sa kochám pohľadom na okolie, Tomáš a Jakub sa usilovne hrabú v „pieskovisku pre dospelých“ v snahe nájsť aspoň ako-takého amonita či žraločí zub. Na prvom stanovišti trávime asi trištvrťhodinku, následne sa presúvame ku kope suti z takzvaného koprolitového obzoru, kde pokračujeme v hľadaní zubov druhohorných žralokov a ich sfosilizovaných výkalov. Medzitým sa vytrácajú prví účastníci na bus o jednej. Do konca exkurzie nás ostáva asi 8-9. Končíme okolo 13:45 hodín, čo podľa môjho rozpisu znamená hodinové čakanie na vlak. Zhodou okolností však pri vstupe do lomu stál bus ČSAD Slaný, vyrážajúci zakrátko k cementárni Čížkovice a končiaci v Lovosiciach. Prišiel nám akurát vhod.
V Lovosiciach máme na prestup asi 15 minút, ktoré využívame na občerstvenie v staničnej hospode. Dva „gambáče“ za takýto krátky čas asi nebol najlepší nápad, predsa len pivo bolo ľadové, udrelo do hlavy. No potešil som sa, že bolo pod 20 Kč, oproti Prahe vcelku zmena. Spiatočnú cestu absolvujeme opäť osobákom (Os 2313) z Ústí nad Labem do Prahy. Jazdu trávime diskusiou prevažne o aktuálnych problémoch súvisiacich s nadchádzajúcim skúškovým (mimochodom, zajtra na nás čaká exogénna dynamika). Jakub vystupuje v Bubenči, odkiaľ to má domov najbližšie, ja vlak opúšťam pokusne na zastávke Holešovice okolo štvrť na päť. Deň končím spracovaním odobraných vzoriek a opakovaním si učiva na zajtrajšok.

Počasie - jasno až polojasno, slnečno, bezveterno, tep.asi 25-27°C
Účastníci - študenti UK Praha, Jakub Březina, Roland Nádaskay
Poznámky, postrehy -

Fotodokumentácia (výber):




© Text: Roland Nádaskay, Foto: Jakub Březina, Roland Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
TURISTIKA 2009