FK Dukla Praha - FK Viktoria Žižkov

20.kolo futbalovej II.ligy
26.marec 2010, pi.

Konečný výsledok 2:0 (0:0)
Góly: 71.Malý, 77.Chigou (penalta 11 m)
Vylúčení: ŽK: 45.Vorel - 41.Schneider, 68.Janek, 77.Brabec
Rozhodovali: L.Kovařík - G.Santarius, A.Drastík
Delegáti: L.Martinec
Divákov: 895

Zostavy:
Dukla: Martin Svoboda - Michal Šmíd, Tomáš Pospíšil, Jan Vorel, Peter Mičic - Tomáš Berger (82.Marek Hanousek), Patrik Gedeon, Petr Malý (88.Vadym Antipov), Ondřej Šiml - Pavel Vrána (61.Tomáš Kulvajt), Dani Chigou
Žižkov: Aleš Hruška - Ivan Janek, Michal Vepřek, Jakub Brabec, Tomáš Procházka - Lukáš Vaculík, František Schneider (78.Michal Kočí), Martin Pulkert (64.Ladislav Martan), Richard Culek, Herve Xavier Zengue - Richard Kalod

Po vyčerpávajúcom, hoci prakticky iba trojdňovom školskom týždni, prichádza posledný pražský víkend pred veľkonočnými sviatkami. Kým na nedeľu mám s kolegami Tomášom a Jakubom dohodnutý výjazd za skamenelinami, na piatok a sobotu plánujem prípravu nejakých materiálov do školy. Okrem toho je ešte v piatok pekné počasie, ktoré by bola škoda nevyužiť návštevou futbalu. Najviac mi vychádza večerný druholigový zápas Dukly so Žižkovom. Také malé pražské derby.
Najrýchlejšou cestou na dejvický štadión Na Julisce je zviezť sa vlakom z Holešovíc do Bubenče a odtiaľ pokračovať (mierne meškajúcim) autobusom priamo k dejisku zápasu. I keď narozdiel od minuloročnej jari sa za vstup platí, len tak od oka môžem povedať, že divácka návšteva nie je zanedbateľná. Sektor oproti monumentálnej hlavnej tribúne je narvaný „ultras“ hosťujúceho mužstva, ktoré po minuloročnom vypadnutí z Gambrinus ligy deklarovalo návrat do najvyššej súťaže, avšak zatiaľ sa drží okolo 6.miesta. Dukla na postup pomýšľať nemôže, avšak k vypadnutiu má tiež ďaleko. O postup sa pobije trojica z Ústí nad Labem, Hradca Králové a Zlína.
Zápas začína o 17:00 hodín, krátko pred výkopom ešte organizátori gratulujú k výročiu bývalého funkcionára a trénera Dukly J.Jareša. Hra je už od úvodu vyrovnaná, azda mierne navrch majú hostia zo Žižkova. Prvá šanca sa im naskytla v 9.minúte, keď Kalod po rýchlom protiútoku posunul loptu Pulkertovi, ten však vystrelil v chvate a minul bránku Dukly. Na opačnej strane hriska mali v 15.minúte veľkú šancu domáci, keď po ďalekonosnej strele Malého lopta prešla rukavicami žižkovského gólmana Hrušku, no ten ju ešte stačil vytlačiť na brvno. Štyri minúty nato si za obranu hostí nabehol na strelu Gedeona Chigou, čiarový rozhodca však odmával ofsajd. Dukla prebrala taktovku a nepúšťala Žižkovákov do vážnejších šancí. V 36.minúte vystrelil z veľkej diaľky Berger, avšak Hruška strelu mieriacu do horného rohu stačil zachytiť. Hoci na strane domácich sa objavilo viacero sľubných príležitostí, obrana Viktorky však bola neprekonateľná. Nie však v 42.minúte, keď si hrotový hráč Dukly Chigou urobil výlet za 16-ku hostí a z uhla priklepol Malému, ktorý z dobrej pozície napokon prestrelil Hruškovu bránku. V posledných momentoch prvého polčasu sa do úniku dostal žižkovský hráč Kalod, ktorého však nedovolene zastavil Vorel.
Prestávka prebehla rýchlo. Sledujem panorámu severnej časti Prahy – belavé panelové sídlisko Bohnice, Holešovice obtekané Vltavou, v diaľke Libeň, okrajovo Pražský hrad, ba vidieť aj siluetu internátov na Pelc-Tyrolke. Zo zamysleného pohľadu na mesto ma vyrušilo skandovanie a prekrikovačky oboch fanklubov, sprevádzajúce zahájenie druhého dejstva.
Opraty, tak ako v závere uplynulého polčasu, držia domáci. Už v 49.minúte prostredníctvom Mičica zahrávajú z bočnej strany pokutového územia Žižkova pokutový kop, ktorý sa však odrazil od hráčov stojacich v múriku. Po štyroch minútach si za defenzívu Viktorky nabehol Mičic, avšak prihrávku naň smerujúcu hostia v poslednej chvíli odvrátili. V 55.minúte sa k strele dostal hosťujúci Kalod, Svobodovu bránu však z diaľky prestrelil. Krátko nato rozohrali „vojaci“ sľubnú akciu – aktívny Mičic od postrannej čiary posunul do šestnástky Bergerovi, ten z otočky centroval do malého vápna, kde sa však však nik z domácich k zakončeniu nedostal. V 63.minúte sa zasa o zakončenie pripravil sám útočiaci Chigou, keď sa v 16-ke Žižkova pošmykol. Hostia sa v ojedinelej akcii na polovici súpera ocitli v 67.minúte, Zengue centroval pred bránku Dukly, no nik jeho prihrávku nedorazil za Svobodu. Tri minúty nato sa kľúčový moment zápasu odohral na opačnej strane hracej plochy, kde obrana hostí najskôr odhlavičkovala center Kulvajta za hranicu pokutového územia, avšak nestačili zareagovať na následnú Malého prudkú strelu z voleja presne do šibenice. V 77.minúte fauloval hosťujúci Brabec na okraji 16-ky Šimla, domáci kopali pokutový kop, z ktorého Chigou strelou do stredu brány pod brvno nedal Hruškovi šancu a zvýšil vedenie na 2:0. V nasledujúcich minútach sa už nič významné neudialo, na oboch stranách sa striedalo, hráči Žižkova zápas iba dohrávali a zrejme už mysleli na ďalšie kolo.
Zo štadióna na Juliske odchádzam už za tmy, ulicami hornej časti Dejvíc sa prepletám ku kampusu ČVUT, kde ešte robím nákup potravín. Z Dejvickej sa veziem metrom na Hradčanskú, pokračujúc už fungujúcou linkou električky č.15 na Holešovice a odtiaľ busom. Prichádzam akurát načas, duje vietor a schyľuje sa k búrke.

Hlasy:
Luboš Kozel (tréner Dukly): „S výsledkem jsem samozřejmě spokojen, jsem rád, že se nám podařilo porazit Viktorku i podruhé. Myslím si, že první poločas byl z naší strany trošku opatrný, byl to trošku i záměr, Viktorka je venku nebezpečná hlavně z brejků, takže jsme si jakoby chtěli na ní trošku počkat. Dá se říct, že se to dařilo, ale už méně se nám dařilo přecházet do ofenzivy. Nebyl jsem úplně spokojen s prací útočníků první poločas, druhý poločas sel náš výkon nahoru, celý polčas jsme byli lepší a šli jsme za vítězstvím. Náš tlak a touhu po vítězství jsme dokázali zúročit brankami.“
Vlastimil Petržela (tréner Žižkova): „Nic jiného jsme si nezasloužili. V prvním poločase hráči taktiku dodrželi. Tam toho moc nechybělo a zápas to byl vyrovnaný. Ve druhém poločase však přišla ztráta pohybu, neudrželi jsme míč a kluci neběhali. V útočné fázi zlobil pouze Pulkert, ale byl ve své činnosti osamocen a tím se i unavil. První brance předcházela naše špatně zahraná standardní situace a rychlý protiútok. Pak následoval krásně trefený míč od nepokrytého hráče. Penalta potom přišla opět v okamžiku, kdy jsme chystali střídání a bohužel i trochu školácky řešenému zákroku Brabce. Jinak s tím, co jsme předvedli ve druhém poločase, se na úspěch pomýšlet nedá.“

Výsledky ostatných zápasov 20.kola: FC Vysočina Jihlava - FK Ústí n.Labem /1:0/, FK Fotbal Třinec - SFC Opava /1:1/, FK Baník Most - FK Baník Sokolov /1:1/, FC Hlučín - MFK OKD Karviná /1:0/, FC Tescoma Zlín - AC Sparta Praha "B" /2:0/, FC Zenit Čáslav - FC Vítkovice /0:1/, FC Hradec Králové - FC Graffin Vlašim /4:0/

Musíme bojovat dál
Praha, 25.marca 2010 - Nikterak příjemné pocity zažívali naši fotbalisté po nedělní domácí prohře s Hradcem Králové. Jednoznačně ztracené tři body po zbytečných chybách. To se rozhodně stát nemělo. Přesto chtějí bojovat dál. „Rozhodně to pro nikoho z nás nemohla být po prohře klidná noc,“ říká kapitán Richard Culek. „Ale fotbalový život tím končit nemůže. Čeká nás zápas s Duklou a my musíme bojovat dál.“ Hráče čekal po Hradci tvrdý týden. Nejdůležitější bylo dostat se z fotbalového dna opět do hry a rychle na promarněnou porážku zapomenout. „Výhodou je, že zápas už je v pátek. Není čas se prohrou zabývat příliš dlouho a musí se myslet na další zápas. Pro nás to teď znamená nesoustředit se za každou cenou na stíhání Hradce, jak jsme to každý v hlavě měli, ale hrát zápas od zápasu a vyhrávat. A pak se ještě může stát cokoliv,“ dodává R. Culek. Fotbal je opravdu nevyzpytatelný sport a stát se může úplně cokoliv. Jarní část ligy teprve začala a před námi je ještě veliké množství zápasů. „Zaváhat může kdokoliv. Stalo se to nám, může se to stát i týmům před námi. Ale na tohle se teď není možné spoléhat. Jak jsem řekl. Musíme hrát zápas od zápasu a už takto nechybovat,“ připomíná náš kapitán.
Viktorka dnes hraje na Dukle. Zápasy venku našemu týmu zatím vycházejí. Ale je veliká škoda, že naši fanoušci nemohou vidět podobné výkony jako v Čáslavi i na Viktorce. „Je to škoda. Nemohu říct, že bychom doma nehráli bojovně. Všichni hráči podávali maximum, ale jako by to bylo trochu zakleté. Asi je to hodně o psychice i o štěstí,“ říká k tomu Richard. A páteční recept na dobrý výsledek? „Hrozně nás unavuje, když musíme dotahovat po zbytečně inkasované brance. Náš úspěch musí začít odzadu. Musíme hrát ze zajištěné obrany a neopakovat předešlou chybu. Náš tým je silný, góly dávat umíme, tak pak to musí vyjít,“ uzavírá kapitán.


Fotodokumentácia (výber):


© Text: Roland Nádaskay, Foto: Roland Nádaskay

HLAVNÁ STRÁNKA
ŠPORT